Sondajele Camerei de Comerț arată că mediul de afaceri este de acord cu acțiunile DNA

Dora Vulcan | 09.03.2017

Companiile consideră că practicile corupte conduc la diminuarea competitivităţii, descurajarea iniţiativei antreprenoriale, creşterea şomajului sau lipsa încrederii societăţii civile în instituţiile statului şi în mediul economic, ceea ce afectează dezvoltarea generală a mediului de afaceri.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) a realizat, ultimii doi ani consecutiv, sondaje de opinie a căror concluzie a fost că 65% din mediul de afaceri este de acord cu acţiunile DNA, potrivit preşedintelui instituţiei, Mihai Daraban, citat de Adevărul financiar. 

 

 

„Aceasta este realitatea exprimată de agenţii economici, pentru că au început să vadă transparenţa şi şansa în ceea ce înseamnă licitaţie publică”, a spus el în cadrul unui seminar privind practicile anticorupţie din business organizat la sediul CCIR.

 

 

 

Marea problemă în mediul de afaceri din România, spune Daraban, a fost accesul la licitaţii publice, „celebrele caiete de sarcini pe care eu de multe ori le-am numit «autodenunţuri» (...) Într-o Uniune Europeană cu legi ale concurenţei nu poţi să creezi o legislaţie specifică capitalului românesc. Dar trebuie să-i creezi capitalului românesc şansa de a accede la licitaţii publice, de a exista această transparenţă.”

 

 

 

Potrivit lui Daraban, corupţia în mediul de afaceri înseamnă că „rămânem în ograda noastră, singuri, fără niciun partener pe care ni l-am dori”.

 

 

 

El spune că România stă totuşi mai bine la lupta anticorupţie decât alte ţări în condițiile în care ne aflăm „în prima parte a democraţiei”. Daraban spune că nu funcţionarul guvernamental este cel care are o problemă, ci trebuie căutată cauza de unde vine această problemă.

 

 

 

Investitorii străini şi ordonanţele otrăvite

 

 

 

Potrivit preşedintelui CCIR, faptul că politicienii români mai introduc câte o ordonanţă otrăvită e o problemă majoră, pentru că nu putem să avem o diplomaţie economică eficientă. „Mai în glumă, mai în serios, ferească Dumnezeu să ai un zbor mai lung dinspre America de Sud, fiind zborul atât de lung se poate schimba legislaţia până la sosire”, a glumit el, precizând că vede stabilizarea printr-o copiere a legislaţiei, „pentru că apa caldă este inventată, ca şi roata” şi unde nu ne pricepem, să importăm legislaţie, că traducător avem.

 

 

 

 

Contribuţia României în ce priveşte lupta sa împotriva corupţiei a fost cu adevărat benefică parteneriatului strategic cu Statele Unite şi l-a consolidat, a declarat Hans Klemm, ambasadorul Statelor Unite ale Americii în România, în cadrul seminarului. Această contribuţie, spune Klemm, este recunoscută în Statele Unite, în capitalele ţărilor membre UE, iar el încurajează ferm România să continue lupta împotriva corupţiei.

 

 

 

El susţine că, din perspectiva managementului riscului în afaceri, corupţia creşte costurile şi riscurile asociate afacerii, descurajează investiţiile, împiedică creşterea economică, distorsionează preţurile, blochează dezvoltarea economică şi corupe procesele guvernamentale de achiziţii. Conform unui studiu al Departamentului de Stat al SUA, corupţia creşte costul unei afaceri cu cel puţin 20%. 

 

 

 

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22