Conflict diplomatic major: Turcia cere ambasadorului olandez să nu se mai întoarcă la Ankara

E.b. | 12.03.2017

Turcia va lua cele mai dure contramăsuri după decizia autorităților olandeze de a împiedica intrarea ministrului turc al familiei, Fatma Betul Sayin Kaya, în clădirea consulatului turc de la Rotterdam. Declaraţia aparţine premierul turc Binali Yildirim.

Pe aceeași temă

 

 

 

UPDATE:: Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan avertizează Olanda că va plăti preţul pentru că a subminat relaţiile dintre cele două ţări.

"Vor plăti cu siguranţă preţul şi vor învăţa ce înseamnă diplomaţia. Îi vom învăţa diplomaţia internaţională", a spus Erdogan într-un discurs rostit în cadrul unei ceremonii, la Istanbul, transmite Reuters

 

UPDATE: Protestatarii au smuls duminică steagul olandez arborat la consulatul Olandei din Istanbul, în plină criză diplomatică între Ankara şi Haga, care a expulzat un ministru turc şi a refuzat aterizarea altuia, transmite AFP.

 

Criza majoră a fost declanşată şi de faptul că autorităţile olandeze au escortat-o în afara teritoriului ţării pe Fatma Betul Sayin Kaya, a declarat duminică premierul Binali Yildirim, conform Reuters și DPA, preluate de Agerpres.

 

"Am protestat în modul cel mai puternic față de această situație și le-am transmis autorităților olandeze că vor exista contramăsuri dure (...) Vom răspunde pe măsură acestui comportament inacceptabil", a afirmat premierul Yildirim, într-un comunicat emis duminică.

 

La rândul său, ministerul turc de externe a anunţat că a informat Olanda că ambasadorul Hagăi la Ankara nu ar trebui să se întoarcă la post o vreme, relatează Hurriyet, preluat de Reuters.

 

S-a anunţat că nu vrem ca ambasadorul olandez, care este în prezent în concediu, în afara Turciei, să se întoarcă o vreme la post”, se arată într-un comunicat al MAE turc.


"Așa-zișii noștri prieteni europeni, care cu fiecare ocazie vorbesc despre democrație, libertate de exprimare, drepturile omului, au rămas încă o dată repetenți în fața acestui eveniment", a adăugat premierul Yildirim.

 

Astfel de evenimente ajută Turcia să descopere cine îi sunt "adevărații prieteni", a mai spus premierul, care le-a adresat un apel la calm turcilor din Germana și Olanda.

 

 

********************

 

 

Autoritățile olandeze au expulzat-o sâmbătă noaptea pe Fatma Betul Sayan Kaya, ministrul turc pentru probleme sociale și familie, înapoi în Germania, a anunțat la primele ore ale zilei de duminică primarul orașului Rotterdam.

 

În fața consulatului Turciei din Rotterdam, poliția călare a dispersat câteva sute de manifestanți care cereau să o vadă pe Sayan Kaya. Aceasta a fost împiedicată să li se adreseze.

 

Ministrul, împreună cu mai mulți membri ai familiei, intrase în Olanda la bordul unui autoturism. Ea intenționa să participe duminică la un miting al turcilor din Olanda, pentru a promova modificările constituționale supuse unui referendum în data de 16 aprilie.

 

 

********************

 

Olanda i-a interzis vineri aterizarea ministrului turc de externe, Mevlut Cavusoglu, pentru participarea la evenimentul electoral din Rotterdam. Cu câteva zile înainte, acesta fusese împiedicat să participe la o întâlnire cu conaționalii săi la Hamburg, în Germania, iar ulterior a renunțat și la participarea la un miting la Zurich, în Elveția. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22