Augustin Lazăr, procurorul general, nu demisionează, aşa cum i-a sugerat ministrul Justiţiei

E.b. | 13.03.2017

Augustin Lazar, procurorul general al României, a afirmat, luni dimineata, că nu intentioneaza sa demisioneze, potrivit Realitatea.net. Declaratia a fost facuta dupa ce ministrul justitiei, Tudorel Toader a spus duminica seara ca nu exclude demisia lui si a sefei DNA.

Pe aceeași temă

 

Întrebat dacă îsi va da demisia, in contextul ultimelor declaraţii ale ministrului Justitiei, Augustin Lazar, procurorul general a raspuns: "Va spun doar atat: Nu. Si nici nu vreau sa intru in polemici politice", conform realitatea.net.

 

 

Tudorel Toader, Ministrul Justiției, a declarat duminică seara, la Antena3, că va avea discuții cu procurorul-șef al Parchetului general, Augustin Lazăr, și cu șefa DNA, Laura Codruța Kovesi și nu exclude ca cei doi să-și prezinte demisia.

 

"Zilele următoare voi avea discuții cu procurorul general al PIICJ, Augustin Lazăr, și separat cu procurorul-șef de la DNA, Laura Codruța Kovesi", a spus ministrul Justiției, duminică, la Antena3.

 

Apoi, "voi face și o evaluare a lor. După evaluare, voi stabili măsurile pe care le voi lua", a adăugat Toader.

 

Ministrul Justiţiei a lăsat de înțeles că nu exclude nici o demisie a celor doi.

 

 

 

"Resetarea structurilor"

 

 

"Unele structuri ale statului trebuiesc resetate. Uităm să facem ce ar trebui să facem sau să nu facem, să ne abţinem. La noi există tentaţia acaparării de putere. Trebuie luate măsuri.", a spus Tudorel Toader, la Antena3.


El se referea la plecarea lui Kovesi şi Lazăr din funcţiile pe care le deţin. Este greu de spuns încă dacă si cum se va petrece asta. 


 

 

Conflictul Guvern/DNA

 

 

 

Curtea Constituţională (CCR) a motivat decizia privind conflictul juridic de natură constituţională între Guvern şi DNA şi a arătat că aprecierea oportunităţii adoptării unei ordonanţe de urgenţă constituie un atribut exclusiv al legiuitorului delegat, putând fi cenzurat doar prin controlul parlamentar. „Curtea a depăşit limitele sesizării cu care a fost învestită”, susţine însă în opinia separată judecătorul Livia Stanciu.
 


"Decizia (CCR) e corectă, atât în principiu, cât și în conținutul ei, pentru că lămurește competențele celor două autorități: judiciară și emitentă a actului. Dar sunt și unele clarificări: nu vom găsi în alt act decizia să se spună că miniștri au același tip de imunitate ca și parlamentarii, în adoptarea actului normativ”, a spus ministrul Justiției, la Antena3.

 

”Cunosc această decizie în conținutul ei, din perspectiva fostului judecător, dar și din perspectiva celui care a reprezentat Guvernul la dezbaterile de la CCDe principiu, este o decizie foarte corectă, face lumină în ceea ce nu trebuie să se întâmple, pentru că procurorul anchetează acte și fapte comise de persoane fizice, juridice”, a adăugat ministrul Justiției.

 

 

 "Voi face o evaluare"

 

 

 

Intrebat, la Antena3, ce va face daca cei doi nu vor demisiona, Tudorel Toader a spus: "Nu as vrea sa speculez ca stiu ceva in acest sens. Doar ma refeream la faptul ca exista aceasta posibilitate. Si veti spune dumneavoastra: Si daca ea nu se va concretiza? Eu ce voi face? (...) In paralel, probabil incepand de maine, prin intermediul colegilor mei de la Ministerul Justitiei, voi face o fundamentare, o evaluare a activitatilor desfasurate de Ministerul Public pe de o parte, de DNA pe de alta parte. Si atunci, evaluarea va avea doua componente: pe de o parte, cea profesionala, pe cauze, pe de alta parte, cea manageriala, privind institutiile pe care domniile lor le conduc.

 

Dupa ce am discutia cu dansii si voi face aceasta evaluare pe doua directii, voi stabili masurile pe care le voi lua si voi comunica presei hotararea pe care o voi lua". 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22