Pe aceeași temă
Aceasta a precizat ca referendumul ar urma sa aiba loc la o data stabilita din toamna lui 2018 pana in primavara lui 2019, transmite BBC.
Referendumul are loc in conditiile in care Scotia nu este de acord cu Brexit-ul.
Amintim ca, in 2014, scotienii au participat la un referendum pentru a decide daca Scotia trebuie sa devina o tara independenta. Rezultatele oficiale ale referendumului au fost de 55,3% impotriva independentei si 44,7% pentru separarea de Regatul Unit. Multi au votat impotriva de teama ca, in cazul obtinerii independentei, Scotia ar fi ramas in afara UE. In conditiile Brexit, lucrurile se schimba.
La referendumul pentru iesirea Marii Britanii, 62% dintre votantii din Scotia s-au pronuntat pentru ramanerea Marii Britanii in Uniunea Europeana.
Alianta Scotiei cu Marea Britanie dateaza din 1707. Atunci, regatele Scotiei si Angliei s-au unit, dar Scotia are propriul sistem legal si educational si din anul 1999 are si propriul Parlament. Acest lucru inseamna ca are puteri proprii, insa apararea, imigratia sau fiscalitatea sunt controlate de Parlamentul Marii Britanii - Westminster, informeaza ziare.com.
Scotia are 8,3% din populatia Marii Britanii si o treime din suprafata sa si contribuie cu 9,2% din PIB-ul Regatului Unit.
***
Nicola Sturgeon, premierul Scotiei, a declarat intr-un interviu pentru BBC inca din iunie 2016 ca tara sa va face tot posibilul pentru a ramane in Uniunea Europeana, fiind dispusa chiar sa blocheze prin veto iesirea Marii Britanii din UE.
Scotienii au votat in proportie de 62% ca Marea Britanie sa ramana in UE.
Premierul scotian a afirmat ca un nou referendum pe tema apartenentei Scotiei la Marea Britanie este destul de probabil, considerand ca ruperea Regatului Unit de UE va avea consecinte nefaste de care Scotia trebuie protejata.
55% dintre scotieni au ales ca tara lor sa ramana parte a Marii Britanii, doar 45% dintre acestia votand pentru independenta, la referendumul din 2014.
Conform unui sondaj facut dupa votul pentru Brexit, numarul celor care vor acum sa iasa din componenta Marii Britanii a ajuns la 59%.
Premierul scotian considera ca ar fi de neacceptat ca noul premier al Marii Britanii sa incerce sa opreasca Scotia din organizarea unui nou referendum pentru independenta, ea considerand ca votul pentru Brexit a schimbat cu totul datele problemei.
"Marea Britanie nu mai este acum ceea ce era in 2014, contextul si circumstantele s-au schimbat in mod dramatic," a spus premierul.
"Anglia ramane cel mai apropiat vecin al nostru si sper ca vom fi mereu prieteni insa Scotia nu a ales aceasta cale (a Brexitului)," a mai spus ea
Sturgeon a mai declarat ca tara sa va incerca sa negocieze direct cu autoritatile de la Bruxelles pentru a vedea care este cea mai buna modalitate de a ramane in UE.