Trump nu da mana cu Merkel, dar spune ca au ceva in comun: Au fost interceptati de Obama

E.b. | 18.03.2017

Donald Trump, presedintele SUA Donald, a refuzat, vineri, sa dea mana cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, lucru obisnuit atunci cand liderii straini viziteaza Casa Alba. Trump a reafirmat, cu ocazia intrevederii cu Merkel, ca membrii NATO trebuie sa isi achite corect obligatiile financiare fata de alianta.

Pe aceeași temă

 

  

Trump si Merkel au realizat o sesiune foto cu jurnalistii. Liderul american le-a spus acestora ca au discutat "o multime de lucruri" si ca se simt "foarte bine". "Foarte bine, multumesc", a raspuns si cancelarul Angela Merkel in limba germana, arata New York Post.

 

 

Presedintele american Donald Trump a fost vineri gazda cancelarului german Angela Merkel la Casa Alba, relateaza Reuters. Intalnirea celor doi fusese programata initial marti, dar a fost amanata din cauza furtunii de zapada care a lovit coasta de est a Statelor Unite.
Trump a reafirmat cu ocazia intrevederii cu Merkel ca membrii NATO trebuie sa isi achite corect obligatiile financiare fata de alianta.

 

Apoi, presedintele american, Donald Trump, i-a multumit cancelarului Angela Merkel, pentru ca Germania si-a luat angajamentul de a creste cheltuielile pentru aparare, iar in acest fel va contribui cu 2% din PIB la NATO.

 

Seful statului american a sustinut ca America va respecta institutiile istorice, dar ca alte tari trebuie sa plateasca partea lor pentru a sprijini NATO, arata Reuters.

 

Trump a precizat ca multe tari datoreaza "sume mari" in finantari neplatite catre organizatii internationale si ca aceste natiuni trebuie sa isi achite datoriile.

 

"Aceste natiuni trebuie sa plateasca ceea ce datoreaza", a spus Trump, potrivit CNN.

 

In discursul sau, Angela Merkel a tinut sa faca o remarca referitoare la tensiunile care au existat intre ea si Trump.

 

 

 

"Sa vorbim unul cu altul, nu unul despre altul"

 

 

 

"Este intotdeauna mai bine sa vorbim unul cu altul decat unul despre altul", i-a spus Merkel celui de-al treilea presedinte american pe care il intalneste de cand este cancelar german.

 

Declaratiile au fost facute intr-o conferinta de presa comuna, la finalul intalnirii de la Casa Alba cu Angela Merkel.

 

In ianuarie, Trump a calificat NATO ca fiind o organizatie "invechita" si a reprosat si atunci statelor membre ca nu-si achita contributia la apararea comuna, acuzandu-le ca se bazeaza pe Statele Unite. Cu toate acestea, "NATO ramane foarte importanta pentru mine", spunea atunci Trump

 

 

Trump a apreciat insa, potrivit agentiei Reuters, eforturile guvernului de la Berlin pentru cresterea bugetului apararii si atingerea unei cote de cel putin 2% din PIB. In replica, Angela Merkel a declarat ca Germania se angajeaza sa atinga nivelul respectiv al alocarii bugetare pana in 2024, adauga AFP, citata de Agerpres.

 

 

 

"Migratia, un privilegiu, nu un drept"

 

 

 

Migratia a fost un alt subiect pe agenda discutiilor de la Casa Alba. Presedintele SUA a subliniat, la conferinta de presa comuna cu cancelarul german, ca imigratia este "un privilegiu, nu un drept".

 

In privinta relatiilor comerciale dintre Statele Unite si Uniunea Europeana, Trump a insistat ca nu este izolationist, dar doreste tratate de schimb echitabile.

 

Merkel a afirmat ca mai spera sa se reia negocierile pentru tratatul transatlantic de liber schimb, intre SUA si UE. Acesta ar fi, dupa aprecierea ei, un tratat bilateral, de tipul celor preferate de Trump.


Atunci cand reporterii i-au intrebat daca nu isi dau mana, Angela Merkel s-a aplecat putin inspre Trump si l-a intrebat daca doreste acest lucru. Trump nici macar nu s-a uitat la ea ca sa ii raspunda, moment in care Merkel a zambit.

 

 

Presa internationala aminteste ca Trump a dat mana cu premierul britanic, Theresa May, si cu cel canadian Justin Trudeau, atunci cand acestia au venit in vizita la Casa Alba.

 

 

 

"Cel putin avem ceva in comun. Poate"​

 

 

 

La intalnirea de vineri, de la Casa Alba, presedintele american Donald Trump i-a spus cancelarului german, Angela Merkel, ca au ceva in comun: amandoi au fost interceptati de Administratia Obama.

 

"Cel putin avem ceva in comun. Poate", a spus Trump, in conferinta comuna cu Merkel. Oficialul german nu a avut nicio reactie, relateaza BBC

 

 

Merkel a afirmat ca mai spera sa se reia negocierile pentru tratatul transatlantic de liber schimb, intre SUA si UE. Acesta ar fi, dupa aprecierea ei, un tratat bilateral, de tipul celor preferate de Trump.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22