Atacatorul din aeroportul Orly, împuşcat de două femei, a strigat că vrea să «moară prin Allah»

E.b. | 18.03.2017

Traficul aerian a fost suspendat sâmbătă dimineața pe aeroportul Orly, la sud de Paris, unde un bărbat a fost împușcat mortal de forțele de securitate de pe aeroport după ce acesta a luat arma unui militar, o femeie, care se afla în misiune de patrulare, transmite AFP.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

UPDATE: Francezul în vârstă de 39 de ani, ucis sâmbătă de forţele de securitate pe Aeroportul Orly-Sud (Val-de-Marne) după ce a atacat o patrulă militară, a strigat că este pregătit să ucidă şi că se afla acolo ”pentru a muri prin Allah”, conform procurorul Republicii din Paris François Molins, relatează AFPDepuneţi armele, sunt aici pentru muri prin Allah. Oricum vor fi morţi”, a strigat atacatorul.

 

UPDATE: Numele atacatorului de la aeroportul din Orly identificat de presa drept Ziyed Ben Belgacem, in varsta de 39 de ani, nascut in Franta, a fost confirmat de un oficial francez care are legaturi cu ancheta pentru The Associated Press.

 

Acelasi atacator trasese cu pistolul si ranise anterior un politist de la un filtru rutier. ”Detectat ca radicalizat”, el a fost vizat în 2015 de o percheziţie administrativă, care ”nu a condus nicăieri”, potrivit unei surse din cadrul poliţiei.

 

Către ora locală 8.30 (9.30, ora României), la primul etaj al sălii 1 de la Orly-Sud, atacatorul ”încearcă să agreseze o patrulă (din cadrul Operaţiunii) Sentinelle, cu scopul de a-i lua arma unei femei militar” din patrulă, alcătuită din militari ai Forţelor aeriene, a precizat ministrul.

 

Potrivit unei surse apropiate anchetei, după ce a îndreptat asupra femeii militar arma cu care a tras la Garges, el a reuşţit să îi ia puşca de asalt de tip Famas, după care a fost împuşcat imediat.  

 

După ce femeia militar a fost ”pusă la pământ” de atacator, cele două colege ale acesteia au ”deschis focul pentru a o proteja” şi a ”proteja întregul public”, a declarat ministrul Apărării Jean-Yves Le Drian.

 

 

 

UPDATE: Tatăl și fratele bărbatului împușcat mortal sâmbătă pe aeroportul Orly din Paris au fost reținuți de poliție, a informat o sursă judiciară, care a menționat că măsura este una de rutină în astfel de circumstanțe, transmite Reuters.

 

Totodată, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne francez a declarat că este "posibil" ca în spatele incidentului de pe aeroportul Orly să existe motivații teroriste, dar că este misiunea sistemului de justiție să analizeze această posibilitate. 

 

UPDATE: Bărbatul împuşcat era implicat în trafic de droguri şi se află sub control judiciar, scrie Le Figaro, care afirmă că acesta fusese în atenţia serviciilor speciale sub suspiciunea radicalizării în închisoare, dar supravegherea sa a fost oprită.


În jurul orei 07:30 GMT, "un bărbat a luat arma unui militar apoi s-a refugiat într-un magazin de pe aeroport înainte de a fi împușcat mortal de forțele de securitate", a declarat pentru AFP, preluată de Agerpres, un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne.

 

Nicio persoană nu a fost rănită pe aeroport, a precizat sursa citată.

 

"Traficul aerian a fost complet întrerupt" pe acest aeroport internațional, a anunțat aviația civilă franceză.

 

Cele două terminale ale aeroportului din Orly (Sud și Vest) au fost închise, iar pasagerii au fost evacuați, a precizat Aeroports de Paris (ADP).

 

Ministrul de interne Bruno Le Roux s-a deplasat la fața locului, a anunțat ministerul său.

 

 

 

Un alt incident

 

 

 

Totodată, Ministerul de Interne a anunțat că într-un incident separat produs la nord de Paris un ofițer de poliție a fost rănit după ce au fost trase focuri de armă asupra sa.

 

O echipă de geniști se află pe aeroport pentru a determina dacă bărbatul avea asupra sa explozivi, a afirmat pentru AFP purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Pierre-Henry Brandet, precizând un perimetru de securitate a fost instituit pe aeroport și importante forțe de securitate au fost trimise în zonă.

 

Militarul căruia i-a fost luată arma se afla în misiune de patrulare pe aeroportul Orly în cadrul operațiunii Sentinelle, instituită ca urmare a atentatelor teroriste din ianuarie 2015 din Paris care au vizat sediul publicației Charlie Hebdo.

 

 

 

 

 

După atentatele din noiembrie 2015 din capitala Franței și din regiunea pariziană, soldate cu 130 de morți, Franța se află în stare de urgență care a fost prelungită de mai multe ori și care rămâne în vigoare până la 15 iulie a.c. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22