De același autor
„Onorată instanță, pardon, asistență.“ Să-l fi inspirat pe Grindeanu aula Academiei de Studii Economice, sobrietatea figurilor din sală sau poate că subconștientul i-a jucat festa? Cine știe. Dacă până și premierul, al cărui prezent penal e curățel, e bântuit de teama profundă de tribunale, vă dați seama ce o fi în sufletele (conștiințele?) celorlalți. Ale celor cărora li se apropie funia de par, numără acuzațiile, adună anii per infracțiune, socotesc termenele și caută să afle completele. Câtă ură și frică superstițioasă or fi strâns în ei! Una care naște alianțe monstruoase între partide și indivizi. Cine și-ar fi închipuit că fostul liberal cu papion Tăriceanu va face tandem cu Șerban Nicolae, împătimitul hăcuitor de coduri penale încă de pe vremea când era șoferul și avocatul lui Voicu? Sau că însuși angelul radios al justiției se va metamorfoza într-un devorator de procurori aleși pe sprânceana Elenei Udrea și dintre „provocatorii“ fetiței sale care a vrut să se relaxeze în Cuba pe spezele sulfuroase ale campaniei electorale? Cum de-a ajuns Băsescu să sporovăiască în penaleză cu Dragnea, Abraham și Nicolicea, să regurgiteze mistica anti-DNA cot la cot cu Ciutacu, Gâdea și Chirieac (pe Cristoiu nu-l punem la socoteală că omul e un străvechi „limbac“, ca să cităm din opera stăpânului), ține de abisul irațional al fricii și patimilor. Cei de mai sus nu sunt însă decât partea vizibilă, aruncătorii de flăcări, pentru că în subsolurile partidului-stat strategia de demolare a DNA e în plin proces creator. Lucrează la ea hoții, proștii fiind trimiși la ONU să desfete lumea.
Otrăvurile din Ordonanța 13 sunt strecurate în doze mai mari sau mici, în funcție de furnizor, fie sub forma amendamentelor la Codul Penal (concurență strânsă între unguri și pesedisto-aldiști), fie a deciziilor Curții Constituționale. Scopul e unul măreț, fără discuție: pansarea rănilor infectate cu dosare și nașterea unei adevărate democrații originale a impunității. Abuzul în serviciu, favorizarea făptuitorului, conflictul de interese și multe alte infracțiuni pe care aleșii, nealeșii și sus-pușii le comit de când au apucat o slujbuliță la stat, trebuie radiate din coduri. Premiul cel mare, Globul de Aur al festivalului anti-justiție, e desigur alungarea cuplului Kövesi-Lazăr și înlocuirea lui cu unul înțelegător cu oportunitățile și ilegalitățile politicienilor și prinzător, ca în vremurile bune de odinioară, doar de plevușcă. Lazăr e băgat însă în noul binom doar de ochii lumii, nu că n-ar fi călcat și el pe bec dând diverse declarații rău-voitoare la adresa Abrogatei 13, dar își dau și ei seama că doi dintr-o lovitură e cam prea de tot. Planul urmărește în fapt doar descăpățânarea DNA, acolo trebuie rărite dosarele, mărită rata restituirilor și achitărilor până cad late statisticile UE.
Ce te faci însă cu Iohannis, care se dovedește căpos, cum i s-a dus buhul, o nucă tare greu de spart cu ciocanul șantajului și strigătele lătrăilor cu normă întreagă? Nu doar că se tot declară mulțumit de cei doi, ba mai și spune că Tudorel Toader, ministrul cu „to do list“ de la Dragnea, nu va cere nicio demisie după evaluare. O ști el ceva în plus față de coaliția penală? Oricum, n-ar spune altceva decât proverbialul „ghinion“. Dar chiar dacă ministrul ar cere, mâna prezidențială n-ar semna. Sigur, există posibilitatea să i-o taie cu legea mincinosului uituc Tăriceanu. Doar că, împreună cu mâna lui Iohannis, ar tăia și mâna lui Toader, aflat în plină misiune. O fi bine, o fi rău să lași soarta procurorilor șefi doar la cheremul CSM? O întrebare la care politicienii cu experiență penalo-legislativă nu pot încă răspunde onoratei instanțe, pardon, asistențe. E CSM politizat și va fi și mai mult după numirea reprezentanților societății civile pesediste, dar riscul să i se suie puterea la cap și s-o ia razna de sub comanda partidului nu e de neglijat. Ce mai, boală lungă, tratament nesigur.
Ce să mai spunem că în joc ar intra iarăși Curtea Constituțională, unde lumea s-ar îngrămădi să conteste legea tăricenistă. Oricât le-a dat satisfacție cu asupra de măsură CCR acum prin decizia cu separația puterilor și „abuzul DNA“, oricât le-ar fi dezincriminat abuzul în serviciu și favorizarea făptuitorului la elaboarea legilor și OUG-urilor, viitorul rămâne incert. Te pomenești că-și recuperează vreun judecător coloana vertebrală pierdută la trocuri, că-l lovește vreo criză de conștiință și începe să mediteze la creditul acordat odinioară de diverși idealiști nevindecabili în ai căror ochi devine tot mai stânjenitor să se uite. Te pomenești că se despart iarăși apele ca în 2012, altfel decât pe linia tradițională politică-interes-frustrare-orgoliu, și legea lui Tăriceanu sau contestația pentru favorizarea lui Dragnea premier-penal (scadența, 21 martie) sunt declarate neconstituţionale. Ce te faci atunci? Dacă Iohannis, autist la evaluare și riscul suspendării pe caz de dublă încălcare a Constituției anunțat de noul purtător de cuvânt al PSD, maestrul Băsescu Traian, scrie tot Kövesi? Se duce pe apa Sâmbetei toată șandramaua.
Cum orice eșec ar trebui să fie izvor de învățătură, onorata adunare penală a pregătit un plan de rezervă. Greu și el, dar nu imposibil, ținând cont că e scris de consilierii de la Luju-A3. Inspecția judiciară a CSM declanșează o acțiune disciplinară împotriva lui Kövesi (eventual a lui Lazăr), perioadă în care e suspendată din funcție, apoi secția de procurori decide sancțiunea, care poate fi chiar și excluderea din magistratură (vezi cazul Camelia Bogdan). Situație în care Iohannis rămâne cu mâna paralizată, nu mai poate scrie nicio virgulă, și să vrea. Protestarii însă pot, onorată instanță și asistență.
P.S. Dorneanu, după cea de-a doua amânare a deciziei CCR în speța Dragnea-premier penal:”E cea mai grea solutie pe care am avut-o de dat pana acum, pentru ca problemele sunt mai ales de apreciere politica". Ca să vezi, noi credeam că onorabila Curte nu are treabă cu ”aprecierile politice” și că lucrează doar cu cele constituționale. Chestie de oportunitate, probabil.