Antifrauda, sub asediu politic: ANAF refuză numirea șefilor selectați sub tehnocrați

Dora Vulcan | 21.03.2017

Conducerea PSD a Fiscului refuza să-i numeasca in functii pe șefii de serviciu de la Direcția de Antifraudă Fiscală care au fost selectați în 2016, în guvernarea tehnocrată, în urma unei proceduri legale interne extrem de riguroase.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

Conducerea Antifraudei arata intr-un document intern consultat de HotNews.ro ca peste o suta de sefi de serviciu sunt tinuti practic in sah de conducerea ANAF, fara sa fie platiti conform atributiilor de conducere.

 

 

 

 Sefii de servicii din DGAF sunt cruciali in combaterea evaziunii fiscale. Ei implementeaza in teritoriu directiile de actiune stabilite la nivelul conducerii si gestioneaza activitatea de control si verificare.

 

 

 

Practic, conducerea Fiscului, numita de PSD, refuza sa ii numeasca in functii pe sefii de serviciu care au fost selectati in 2016 printr-un proces intern de durata, care a luat in calcul performantele candidatilor. Propunerea candidatilor pentru cele 106 posturi a fost facuta in noiembrie 2016, iar dupa primirea unor avize necesare de la Agentia Nationala a Functionarilor Publice, conducerea ANAF (in cadrul careia functioneaza Directia Antifrauda) ar fi trebuit sa-i numeasca in functii. Doar ca noua conducere a Fiscului, numita de PSD, a refuzat - potrivit documentului citat - sa-i numeasca definitiv pe functii, prelungindu-le interimatul pana la finalul lunii martie. In aceste conditii, sefii de serviciu nu primesc si salariul aferent functiei de conducere.

 

 

 

Mentinerea arbitrariului la nivelul conducerii e doar ultimul dintr-o serie mai lunga de evenimente care au dus la slabirea Directiei Generale Antifrauda. Astfel, bonusurile salariale ale inspectorilor au fost micsorate de la 25% la 5%; conducerea institutiei a fost anuntata saptamana trecuta ca va fi schimbata, dar in ultimul moment premierul nu a mai semnat ordinele; SRI si-a retras 23 de ofiteri din cadrul institutiei.

 

 

 

După ce premierul Grindeanu s-a plâns că au scăzut încasările la buget, șeful ANAF emite două ordine prin care inspectorilor fiscali le este redus sporul de stres de la 25% la 5%, într-o totală ilogică a măsurilor de stimulare a activității acestora.

 

 

 

Mai mult, guvernul de fapt nu a alocat din start, în execuția bugetară pe anul în curs, bani pentru sporurile inspectorilor, deși încasările acestora la buget nu doar că nu au scăzut, cum spune guvernul, ba chiar au crescut față de februarie anul trecut. 

 

 

 

Grindeanu a cerut vineri reformarea ANAF după ce a constatat scăderea încasarilor bugetare, analizată într-o întâlnire a sa la guvern cu ministrul Finantelor Publice Viorel Stefan si presedintele ANAF Bogdan-Nicolae Stan. De altfel, șeful ANAF primise și un termen până marți de la premier pentru a face un raport care să explice motivul încasărilor slabe la buget. Bomba a venit, însă, luni când inspectorii au aflat că, în loc de măsuri de stimulare, vor primi niște reduceri.

 

 

 

Guvernul nu a alocat din start bani pentru sporurile inspectorilor ANAF

 

 

”În construcția bugetară pentru anul 2017 nu s-au alocat fonduri care să susțină acordarea sporului de risc și suprasolicitare neuropsihică, până la nivelul maxim prevăzut de lege (25% din salariul de bază), de care au beneficiat inspectorii antifraudă în anii precedenți.

Fondul total bugetar aprobat pentru anul 2017 repartizat aparatului propriu al ANAF s-a diminuat cu 4,62 puncte procentuale, reprezentând un procent de 95,38% din execuția anului 2016.

În ciuda acestei situații, conducerea ANAF a apreciat necesitatea menținerii acestui spor în cuantum de 5% din salariul de bază, pentru inspectorii din cadrul Direcției Generale Antifraudă Fiscală, precum și a sporurilor acordate pentru orele suplimentare efectuate, în cuantum de 75%.

Mentionăm că se va reveni cu o analiză în ceea ce privește modificarea procentului sporului de risc și suprasolicitare neuropsihică în momentul unei eventuale rectificări bugetare pozitive, luându-se măsurile care se vor impune”, anunță un comunicat al ANAF.

 

 

 

Presedintele ANAF a aratat ca totalul veniturilor bugetare colectate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala cumulat ianuarie si februarie 2017 a insumat 31.991,1 mil.lei, ceea ce reprezinta o diminuare cu doar 0,9% - indice nominal fata de perioada similara a anului trecut si in conditiile in care incasarile din ianuarie 2016 s-au realizat prin aplicarea cotei de 24% TVA, in timp ce ianuarie 2017 a reflectat colectarea TVA in cota de 20%.

 

 

 

 

De fapt, încasările au crescut în februarie 2017 față de aceeași lună a anului trecut

 

 

Totalul veniturilor bugetare realizate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala in luna  februarie 2017 a insumat 13.873,8 mil.lei ceea ce reprezinta o depasire cu 6,7% - indice nominal, respectiv cu 874,0 mil.lei  in cifre absolute mai mult fata de perioada similara a anului 2016 (12.999,7 mil.lei), in conditiile in care cota de TVA in luna februarie 2016 era de 20 %, iar in luna februarie 2017 de 19%.

 

 

 

 

Premierul a solicitat cresterea gradului de colectare a veniturilor bugetare administrate de ANAF si intensificarea masurilor de imbunatatire a conformarii voluntare. De asemenea, acesta si-a exprimat disponibilitatea in sustinerea demersurilor ANAF pentru solutionarea problemelor administrative, care afecteaza in prezent activitatea institutiei, scrie Hotnews.ro.

 

 

 

 

Ca urmare  a acestei analize, Presedintele ANAF, Bogdan - Nicolae Stan a convocat, luni, 6 martie, o intalnire de lucru cu conducerea Directiilor Generale Regionale ale Finantelor Publice,  Directiei Generale de Administrare a Marilor Contribuabili si a Directiei Generale Antifrauda Fiscala, in vederea structurarii unui plan urgent de actiune, care urmeaza a fi adus la cunostinta prim-ministrului.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22