PSD vrea sa taie din drepturile presedintelui de a organiza un referendum. Vizata, amnistia

Iulia Mincu | 22.03.2017

Eugen Nicolicea (PSD), presedinte Comisiei Juridice din Camera Deputatilor, a prezentat miercuri o initiativa legislativa prin care vor fi restranse drastic drepturile presedintelui Romaniei pentru organizarea unui referendum pe probleme de interes national.

Pe aceeași temă

 

 

 

Proiectul de lege prevede faptul ca nu se poate organiza un referendum daca textul propus "tine de competenta exclusiva a Parlamentului", daca problema prezentata impune revizuirea Constitutiei sau pe probleme fiscale, cu caracter international, precum si in cazul amnistiei si gratierii. PSD vrea de fapt ca Parlamentul sa fie cel care are cuvintul decisiv asupra referendumului e teme de interes national.

 

 

UPDATE   Dragnea a  declarat ca ar fi oportuna o modificarea legislativa care sa permita Parlamentului ar trebui sa convoace referendumuri si pe alte teme in afara de suspendarea presedintelui.

"Orice parlamentar are dreptul, probabil impins de cetatenii din circumscriptia care l-a votat si dupa largi dezbateri, sa vina cu orice propunere, insa am discutat in grupurile parlamentare ca orice propunere legislativa care nu este discutata inainte in grupuri, care nu are sprijinul partidului, este o initiativa care ramane doar initiativa", a declarat Liviu Dragnea, intrebat despre initiativa legislativa a lui Nicolicea.

Dragnea spune insa ca dezbaterea ar trebui sa aiba loc asupra dreptului Parlamentului de a convoca si el referendumuri.

 

 
 


PSD motiveaza o astfel de reglementare, printre altele, prin punerea in acord a legii cu deciziile CCR.



"Propunerea legislativa are drept obiectiv alinierea la normele europene, respectarea Recomandarilor Comisiei de la Venetia si, nu in ultimul rand, punerea in acord a normelor referendare cu deciziile Curtii Constitutionale", se mentioneaza in expunerea de motive a propunerii legislative.

 


O prevedere foarte importanta a proiectul depus de Nicolicea este aceea potrivit careia nu se poate organiza un referendum daca textul propus pentru a fi supus referendumului tine de competenta exclusiva a Parlamentului, textul propus pentru a fi supus referendumului contravine dreptului international sau principiilor statutare ale Consiliului Europei (democratia, drepturile omului si preeminenta dreptului - statului de drept).
 

 

 

Dubla masura

 

 

In timp ce referendumul pentru demiterea pesedintelui va avea un rezultat obligatoriu, cel pe probleme de interes national va avea un rezultat consultativ.

 

Initiativa legislativa adauga la textul art. 8 al actualei legislatii privind demiterea Presedintelui faptul ca “rezultatul acestuia este obligatoriu”.



"Referendum pentru demiterea Presedintelui Romaniei este obligatoriu si se stabileste prin hotarare a Parlamentului, in conditiile prevazute de art. 95 din Constitutie iar rezultatul acestuia este obligatoriu", se arata in proiectul de lege. 



Intrebat in timpul dezbaterii de ce se doreste introducerea unor prevederi precum "rezultatul referendumului este obligatoriu" sau cea in care specifica in clar caracterul consultativ al referendumului organizat la cererea presedintelui pe probleme de interes national, Eugen Nicolicea a explicat ca o recomandare a Comsiei de la Venitia invita la introducerea in legislatie a efectelor produse de anumite prevederi, pentru claritate. 

 


Propunerea legislativa stipuleaza, totodata, ca presedintele Romaniei, dupa consultarea Parlamentului, poate cere poporului sa isi exprime vointa prin referendum cu privire la probleme de interes national, iar rezultatul acestuia este consultativ.



De asemenea, in propunerea de lege se stipuleaza ca in cadrul referendumului populatia poate fi consultata cu privire la una sau la mai multe probleme, precum si cu privire la o problema de interes national si o problema de interes local, pe buletine de vot separate.

 

 

PNL spune ca va ataca la CCR proiectul PSD



Deputatul PNL Gabriel Andronache a precizat, marti, ca PNL nu este de acord cu nicio modificare a Legii referendumului, considerand ca forma actuala a legii este suficienta. El a aratat ca proiectul PSD contine elemente de neconstitutionalitate, iar PNL il va ataca la CCR daca va fi adoptat.



"PNL nu este de acord cu nicio modificare a Legii referendumului. Forma actuala este suficienta pentru desfasurarea oricarui referendum si este in acord cu prevederile constitutionale, dar si cu recomandarile Comisiei de la Venetia. Propunerea legislativa a PSD adauga la Constitutie", a spus Andronache in cadrul dezbaterii publice in care a fost prezentata propunerea PSD de modificare a Legii referendumului.



De asemenea, Andronache a precizat ca propunerea legislativa avansata de PSD contine elemente "vadite" de neconstitutionalitate.



"Daca o adoptati, ne va determina sa o supunem controlului CCR", a subliniat Andronache.

 

 

Context

 


Proiectul de lege privind modificarea legii referendumului a fost prezentat miercuri de presedintele Comisiei Juridice din Camera Deputatilor, Eugen Nicolicea, in cadrul unui dezbateri organizate de social-democrat inainte ca proiectul de lege sa fie inregistrat la Senat. Nu este clar cand va depune Nicolicea proiectul de lege in Parlament. 


Dezbaterea privind modificarea legii refendumului vine in contextul in care atat presedintele Klaus Iohannis, cat si PSD, si-au anuntat intentia de a organiza sau de a sustine organizarea unor consultari publice, respectiv un referendum pe tema coruptiei, la propunerea presedintelui, si un altul pe subiectul modificarii Constitutiei, pentru redefinirea familiei, sustinut de social-democrati.

 

Prsedintele Iohannnis a declarat recent ca o va lasa ” mai incet” cu referendumul, deoarece societatea s-a exprimat prin protestele care au aratat care este atitudinea romanilor fata de lupta anti-coruptie. Pe de alta parte, surse citate de HotNews spun ca presedinte nu a renuntat la referendum, ci il va folosi in situatia in care PSD va ataca  din nou justiitia.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22