Cererea hackerului Guccifer de contopire a pedepselor din SUA şi România, judecată azi

E.b. | 23.03.2017

În 7 martie, Marcel Lazăr Lehel, cunoscut sub numele Guccifer, a depus la Tribunalul Arad o copie a hotărârii de condamnare în SUA şi a solicitat să-i fie contopită pedeapsa de patru ani şi patru luni decisă în 2016 de o instanţă din Virginia cu cea de şapte ani primită în 2014 în România.

Pe aceeași temă

  

De asemenea, Guccifer  a cerut instanţei să-i reducă din pedeapsa finală ce va rezulta numărul de zile petrecute în detenţie în SUA, el fiind extrădat de autorităţile române în perioada martie - octombrie 2016.

 

La termenul trecut, procurorul DIICOT declarau că pentru a obţine contopirea pedepselor şi deducerea perioadei de încarcerare din SUA este nevoie ca o instanţă din România să recunoască condamnarea din SUA, iar Ministerul Justiţiei să comunice instanţei arădene exact perioada de extrădare în SUA, conform News.ro.

 

Magistraţii au amânat judecarea cauzei pentru 23 martie.

 

Guccifer a devenit cunoscut după ce şi-a asumat responsabilitatea pentru că a spart conturile de internet ale familiei fostului preşedinte al SUA George W. Bush şi a publicat tablouri pictate de fostul preşedinte american, inclusiv autoportrete în cadă. De asemenea, el a făcut publice e-mailuri cu mesaje de dragoste şi fotografii pe care comisarul european Corina Creţu le-ar fi trimis lui Colin Powell în perioada 2010 - 2011.

 

Hackerul arădean a fost condamnat în România, în 2014, la o pedeapsă de şapte ani de închisoare cu executare, pentru că a spart conturile de e-mail ale directorului SRI George Maior, ale europarlamentarului Corina Creţu şi ale unor vedete. Decizia de condamnare a fost menţinută în mai 2015 de Curtea de Apel Bucureşti.

 

 

În martie 2016, Guccifer a fost extrădat în SUA, iar în luna mai el a pledat vinovat în faţa magistraţilor americani pentru acuzaţii legate de accesul neautorizat în mai multe sisteme informatice. Marcel Lazăr Lehel a susţinut în faţa anchetatorilor americani că a reuşit inclusiv să spargă serverul privat de e-mail al fostului secretar de stat Hillary Clinton. Acesta a descris e-mailul fostului secretar de stat ca fiind ”o floare deschisă cu sute de foldere la îndemână”.

 

Directorul FBI a dezminţit însă  faptul că Guccifer ar fi obţinut vreodată acces la e-mailurile cu informaţii confidenţiale ale democratei Clinton.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22