Tender scapă de peste trei ani de pușcărie după decizia CCR. Sentința nu e definitivă

Dora Vulcan | 23.03.2017

Omul de afaceri Ovidiu Tender scapă de trei ani şi cinci luni de închisoare, după ce Tribunalul Arad i-a dat câştig de cauză, joi, anulând pedeapsa pentru instigare la abuz în serviciu. Decizia nu este definitivă și poate fi contestată în trei zile.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

 

 Tribunalul Arad i-a dat câştig de cauză omului de afaceri Ovidiu Tender, care a contestat condamnarea de 12 ani şi 7 luni cu executare, avocaţii săi susţinând, joi, că infracţiunea care a stat la baza condamnării, respectiv instigare la abuz în serviciu într-o companie privată, a fost dezincriminată conform deciziei din 2016 a Curţii Constituţionale a României.

 

 

 

Ovidiu Tender a reuşit, astfel, să obţină reducerea pedeapsei, de la 12 ani şi 7 luni la 9 ani şi două luni, transmite Mediafax. 

 

 

 

Sentinţa nu este definitivă şi poate fi contestată în termen de 3 zile de la comunicare la Curtea de Apel Timişoara.

 

 

 

 

Procurorul DIICOT a cerut instanţei respingerea cererii motivând că decizia CCR nu are putere retroactivă, ci este nevoie ca pe baza acesteia legiutorul să emită o lege de dezincriminare.

 

 

 

Avocatul lui Tender, Gheorghiţă Mateuţ, a susţinut în instanţă că dezincriminarea legislativă s-a produs tacit, pentru că legiuitorul avea obligaţia ca în termen de 45 de zile de la apariţia decizia Curţii Constituţionale să ajusteze cadrul legal în mod corespunzător, în caz contrar considerându-se "dezincriminare tacită".

 

 

 

"Se anulează pedeapsa finală, se descontopesc pedepsele şi apoi se recalculează pedeapsa fără să se mai ia în considerare pedeapsa pentru o faptă care a fost dezincriminată. În esenţă, vizează micşorarea pedepsei", a declarat  avocatul Gheorghiţă Mateuţ.

 

 

 

Soţia lui Ovidiu Tender a declarat, pe coridorul Tribunalului Arad, că potrivit deciziei 10 din 2015 a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie va fi nevoie de revizuirea cazului sau de o altă contestaţie la executare.

 

 

 

"Acea decizie a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie care spune că dacă infracţiunea pentru care a fost constituit grupul criminal organizat a fost dezincriminată, dispare şi infracţiunea de grup infracţional organizat pentru că dispare tipicitatea infracţiunii respective, deci există şi posibilitatea anulării tutuor pedepselor aplicate lui Ovidiu Tender", a declarat avocatul Veronel Rădulescu.

 

 

 

  Omul de afaceri Ovidiu Tender a fost condamnat pentru un concurs de infracţiuni de instigare la abuz în serviciu, spălare de bani şi constituire de grup infracţional organizat pe 8 iunie 2015 şi îşi ispăşeşte pedeapsa la Penitenciarul de Maximă Siguranţă Arad.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22