Teodosie e convins că profesorii i se supun și sunt obligați să participe la marșul antiavort

Dora Vulcan | 24.03.2017

Ministerul Educaţiei nu susţine demersul Bisericii de a chema profesorii, inspectorii şcolari, elevii şi părinţii la marşul împotriva avortului. Inspectoratele şcolare sunt subordonate şi Patriarhiei, nu numai Ministerului, spune la rându-i Biserica.

Pe aceeași temă

 

 

 

 Arhiepiscopia Tomisului a cerut Inspectoratului Şcolar Constanţa să „invite” toţi profesorii de Religie din oraşul Constanţa la evenimentul „Marşul pentru viaţă”, manifest împotriva avorturilor, organizat duminică împreună cu Biserica Ortodoxă Română. Mai mult, dascălii sunt obligaţi să informeze elevii şi părinţii cu privire la acest eveniment.  Potrivit unei adrese din 20 martie, şi Inspectoratul Şcolar are „obligaţia” să participe la evenimentul care va avea loc în Constanţa. Asta în baza unui protocol semnat între B.O.R şi Ministerul Educaţiei şi care prevede că Inspectoratele Şcolare ar fi subordonate ambelor instituţii., scrie Adevărul într-o investigație proprie. 

 

 

 

 Inspectorul de Religie constănţean Daniela Stan s-a supus ordinului Arhiepiscopiei şi a postat pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa adresa cu pricina prin care recomandă profesorilor să respecte cerinţele Bisericii. 

 

 

 

  „Aveţi obligaţia ca împreună cu toţi profesorii de religie să participaţi la această acţiune, dat fiind protocolul dintre B.O.R.şi M.E.N, privind dubla subordonare a profesorului de religie. La rândul lor, profesorii de religie au obligaţia să afişeze materialele primite în şcolile în care predau şi să informeze cadrele didactice, elevii şi părinţii acestora (pe cât posibil), despre evenimentul prezentat”, arată adresa Departamentului Cultural-Educaţional al Arhiepiscopiei Tomisului.  

 

 

 

 

document de pe digi24.ro

 

  

 

 

Replica ministerului Educației: „Nu există nicio subordonare”  

 

 

 

Ministerul Educaţiei, prin secretarul de stat Gigel Paraschiv, care pentru câteva zile îi tine locul ministrului Pavel Năstase la şefia instituţiei, susţine că nu există nicio dublă subordonare a inspectoratelor şcolare, iar Arhiepiscopia nu îi poate obliga pe funcţionarii de aici să participe la „Marşul pentru viaţă”.  

 

 

 

 Totodată, secretarul de stat susţine că Ministerul Educaţiei va cere Inspectoratului să nu dea curs adresei Arhiepiscopiei.

 

 

 

„Nu există niciun fel de obligaţie. Cu siguranţă nu putem susţine un asemenea demers şi nu suntem de acord cu această cerinţă imperativă a Arhiepiscopiei Tomisului către unităţile de învăţământ. Protocolul acela încheiat între Ministerul Educaţiei nu este numai cu Biserica Ortodoxă, e cu toate cultele, şi cu Secretariatul de stat pentru culte, dar acolo se spune că se cere binecuvântarea ierarhului bisericesc pentru anumite chestiuni ce ţin de orele de religie, dar nici pe departe nu scrie în acel protocol că vine cineva şi le dă un ordin că trebuie să participe la o manifestare.Vom lua legătura cu Inspectoratul, nu avem treabă cu Arhiepiscopia, or să ajungă să ne spună că se subordonează doar Patriarhiei. Vom comunica Inspectoratului să nu dea curs adresei. Ministerul Educaţiei nu a permis nimic, nu ne-a întrebat nimeni dacă ne dăm sau nu acordul”, a declarat pentru „Adevărul” reprezentantul Ministerului Educaţiei.  

 

 

 

Oamenii Bisericii infiltraţi în Minister   

 

 

Asociaţia Secular-Umanistă din România cere ca şcolile să nu mai fie folosite că un vehicul de promovare a intoleranţei şi solicită Ministerului Educaţiei să ia măsuri pentru stoparea propagandei fundamentalist-religioase în sistemul de învăţământ.

 

 

 

Astfel, potrivit preşedintelui Asociaţiei, Toma Pătraşcu, Ministerul Educaţiei ar trebui să excludă din instituţie oamenii subordonaţi Bisericii şi să înlocuiască Religia cu Istoria Religiilor, pentru că atât timp cât Religia este predată de preoţi, adolescenţii nu vor fi educaţi pentru sănătate, ci pentru a fi buni creştini. 

 

 

 

 „Este o proagandă fundamentalist-religioasă. Asta şi pentru că profesorii de religie sunt dublu subordonaţi. Vedem din nou efectele nefaste ale dublei subordonări a profesorilor de religie, vedem la ce duce infiltrarea sistemului de învăţământ de către cultele religioase.  Îndoctrinarea şi prozelitismul religios sunt interzise prin Legea Educaţiei. Aceşti oameni se opun educaţiei sexuale în şcoli, pe câtă vreme suntem pe primele locuri în Europa la sarcini la adolescente. Asociaţiile implicate în Marşul pentru viaţă şi Biserica militează împotriva avortului când ar trebui ca adolescenţii să fie informaţi despre metodele de contracepţie şi de prevenire a sarcinii. Aceşti oameni atentează la sănătatea copiilor noştri”, a declarat preşedintele ASUR.     

 

 

 

Afişe cu marşul împotriva avortului în şcoli  

 

 

 

Preşedintele Asociaţei Elevilor din Constanţa, Constantin Alexandru Manda, spune că pe lângă faptul că Arhiepiscopia a trimis acea adresă prin care obligă profesorii să participe la marş, în mai multe şcoli din Constanţa au apărut afişe pentru promovarea marşului.  

 

 

 

 

 „Biserica Ortodoxă Română se foloseşte de vreo trei ani de profesorii de Religie pentru a promova „Marşul pentru viaţă” în şcoli.  Adresa Arhiepiscopiei încalcă Legea Educaţiei, care interzice prozelitismul religios, aşa cum interzice partizanatul politic, în instituţiile de învăţământ.  Ce a făcut Arhiepiscopia reprezintă prozelitism religios. Au fost lipite afişe în şcoli cu marşul respectiv  ca exemplu pot da Liceul „George Călinescu” din Constanţa. Solicit Ministerului Educaţiei să ia măsuri, mai ales că inspectorul de religie din ISJ Constanţa a publicat pe site-ul Inspectoratului un mesaj prin care îndeamnă profesorii să respecte acea adresă”, a spus Manda pentru „Adevărul”. 

 

 

 

 Totodată, reprezentantul elevilor a spus că adresa Arhiepiscopiei nu ar fi fost trimisă din proprie iniţiativă, ci a fost o solicitare a Patriarhiei Române.     

 

 

  „Din câte am înţeles, Arhiepiscopia nu a trimis acea adresă din proprie iniţiativă. Ea vine de la Biroul Bisericii Ortdoxe”, a spus Manda.  

 

 

 

Patriarhia neagă implicarea 

 

 

Purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, susţine că adresa Arhiepiscopiei Tomisului este rezultatul unei iniţiative strict locale şi nu are nicio legătură cu Patriarhia Română. „Patriarhia Română a comunicat de la început că nu este organizatoare. BOR nu transmite niciun fel de îndemn la obligaţia de a participa la acest marş pentru nimeni, nici pentru preoţi, nici pentru profesorii de Religie. Ar fi absurd în secolul nostru să vorbim de obligativitatea de a participa la o manifestaţie sau la un marş. Sfântul Sinod doar şi-a oferit binecuvântarea”, a declarat Vasile Bănescu.

 

 

 

Voi cere juriştilor să se uite în protocolul încheiat cu Biserica Ortodoxă şi nu permitem nimănui să intre în şcoli să facă prozelitism, pentru că Legea interzice acest lucru, chiar dacă e Biserica Ortodoxă, Catolică, Penticostală sau care o fi”,  Gigel Paraschiv secretarul de stat în Ministerul Educaţiei

 

 

 

Ce spune protocolul amintit de Arhiepiscopia Tomisului 

 

 

 Potrivit articolului 5 alineatul 1 din protocolul cu privire la predarea disciplinei religiei-cultul ortodox în învăţământul preuniversitar şi la organizarea învăţământului teologic ortodox preuniversitar şi universitar  „În vederea perfecţionării actului educaţional şi pentru o implementare eficientă a cooperării în domeniul învăţământului religios şi teologic ortodox preuniversirar, Ministerul Educaţiei Naţionale/Inspectoratele Şcolare Judeţene/Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, pe de o parte şi Patriarhia Română/centrele eparhiale, pe de altă parte, îşi vor comunica reciproc, semestrial şi ori de câte ori este nevoie, rapoarte de evaluare proprie asupra aspectelor reglementate de prezentul protocol, cu propuneri de îmbunătăţire a învăţământului religios şi teologic ortodox preuniversitar. Reprezentanţii instituţiilor menţionate în alineatul precedent vor fi invitaţi la evenimentele cu caracter naţional/judeţean pe care cealaltă parte le organizează cu privire la învăţământul religios şi teologic ortodox preuniversitar”. 

 

 

 

Marșul pentru viață, în 285 de localități din România și Republica Moldova

 

 

 

 Marsul pentru Viata si Familie, ajuns la a saptea editie, va avea loc sambata dupa-amiaza, in ziua de Buna Vestire.

 

 

In peste 285 de localitati din Romania si Republica Moldova vor fi organizate mitinguri sub sloganul "Ajuta Mama si Copilul! Ei depind de tine!".

 

 

"Scopul acestui mars pasnic este de a reaminti cetatenilor si liderilor nostri ca promovam si protejam familia naturala, asa cum a intemeiat-o Dumnezeu, intemeiata pe legamantul liber consimtit intre un singur barbat si o singura femeie. De asemenea promovam si protejam dreptul la viata, si dorim oprirea masacrarii zilnica a copiilor prin avort", arata organizatorii, pe Facebook.

 

 

 

 

Organizatorii mitingurilor sunt Coalitia pentru familie, Asociatia Studenti pentru viata si alte organizatii non-guvernamentale, iar evenimentul beneficiaza de sustinerea Patriarhiei Romane. Mitingurile nu au un organizator unic, ci in fiecare oras sau localitate exista organizatori locali independenti, care reprezinta diferite organizatii si institutii pro-viata locale, potrivit Bisericii Ortodoxe.

 

 

 

Patriarhia Romana nu face parte dintre organizatori, dar a binecuvantat si sprijina spiritual manifestarea, a precizat BOR.

 

 

 

Intr-un comunicat remis la inceputul saptamanii, Biserica Ortodoxa i-a indemnat pe romani sa participe "in numar cat mai mare la Marsul pentru viata, in ziua de 25 martie 2017, pentru a oferi astfel o marturie vie despre importanta si sensul crestin al vietii umane, despre efectele dezastruoase ale avortului asupra familiei si societatii si despre necesitatea sprijinirii femeilor care urmeaza sa nasca pe copilul binecuvantat de Dumnezeu."

 

 

 

"Potrivit invataturii crestine, viata este darul lui Dumnezeu fata de oameni care trebuie pretuit si protejat, in timp ce avortul este o crima comisa impotriva unei fiinte (persoane) nevinovate care nu se poate apara. Omul se bucura de viata si de puterea vietii; are dreptul la viata, dar si responsabilitatea de a respecta aceasta viata, de a o apara in orice imprejurare, stiind ca, in existenta istorica in trup, omul isi pregateste participarea la Imparatia lui Dumnezeu. De aceea, va adresam indemnul de a participa in numar cat mai mare la Marsul pentru viata, in ziua de 25 martie, pentru a oferi astfel o marturie vie despre importanta si sensul crestin al vietii umane, despre efectele dezastruoase ale avortului asupra familiei si societatii si despre necesitatea sprijinirii femeilor care urmeaza sa nasca pe copilul binecuvantat de Dumnezeu", a mai aratat Patriarhia Romana.

 

 

Potrivit Patriarhiei, in Romania, in perioada 1958 - 2014, avortul a curmat peste 22.638.755 de vieti, tara noastra aflandu-se pe locul al doilea in lume, dupa Rusia, in ceea ce priveste numarul de avorturi raportat la populatia existenta (116,5%). 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22