Fosta soție a lui Dragnea, Bombonica, cere la CCR prag al prejudiciului pentru abuz în serviciu

Dora Vulcan | 24.03.2017

Ziare.com scrie vineri că fosta soție a liderului PSD, Liviu Dragnea, Bombonica Prodana, ar încerca să obtina la CCR prag al prejudiciului pentru infractiunea de abuz in serviciu, cu o exceptie ridicata in cadrul procesului in care este judecata de ICCJ alaturi de fostul soț.

Pe aceeași temă

 

 

 

Potrivit unor surse ale ziare.com, apropiate procesului aflat pe rolul ICCJ, Bombonica Prodana a ridicat exceptia acuzand neconstitutionalitatea infractiunii de abuz in serviciu prevazuta de art 297 din Codul penal, pe motiv ca nu prevede un prag al prejudiciului sub care fapta sa nu constituie infractiune. Daca CCR va admite exceptia invocata de Bombonica Prodan este posibil ca pragul valoric minim al prejudiciului sa devina obligatoriu in cazul infractiunii de abuz in serviciu.

 

 

 

Cererea de sesizare a CCR a fost comunicata tuturor partilor in dosar si urmeaza ca instanta ICCJ sa se pronunte asupra ei la urmatorul termen, pe 28 martie. Daca o va admite, exceptia privind pragul de prejudiciu pentru infractiuena de abuz in serviciu va ajunge pe masa CCR.

 

 

 

 

CCR s-a mai pronuntat asupra acestei infractiuni, prin Decizia 405/2016, cand a decis ca fapta poate fi comisa numai daca prin "indeplinire defectuoasa" a atributiilor de serviciu se intelege indeplinire cu incalcarea legii in sens strict, adica numai legislatie primara.

 

 

 

 

In motivarea deciziei de anul trecut CCR a facut referire la necesitatea ca fapta incadrata ca abuz in serviciu "sa prezinte un anumit grad de intensitate, de gravitate, care sa justifice sanctiunea penala", dar nu a invocat expres necesitatea stabilirii unui parg al prejudiciului.

 

 

 

 

Ca urmare a Deciziei 405/2016, in a doua jumatate a lui 2016 au fost pronuntate 15 achitari.

 

 

 

OUG 13, care a starnit ample miscari de protest la inceputul acestui an si, ca urmare, abrogata, prevedea printre altele tocmai introducerea unui prag al prejudiciului de 200 de mii lei sub care fapta sa nu mai constituie infractiunea de abuz in serviciu.

 

 

 

Contestatarii OUG 13 au fost convinsi ca este vorba despre o prevedere cu dedicatie pentru Liviu Dragnea, in dosarul caruia prejudiciul constatat este in jur de 100 de milioane de lei.

 

 

 

 

 

 

 

Liviu Dragnea a fost trimis in judecata de DNA sub acuzatia de instigare la abuz in serviciu intr-un dosar in care mai apar 10 inculpati, inclusiv fosta sa sotie. Fapta ar fi fost comisa in perioada cand Liviu Dragnea era presedinte al Consiliului Judetean Teleorman. Procesul a inceput in ianuarie la ICCJ si doua dintre inculpate si-au recunoscut faptele.

 

(foto Adevarul, Eduard Enea)

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22