Washingtonul este «tulburat» de retinerea lui Alexei Navalny, liderul opozitiei ruse

E.b. | 27.03.2017

Departamentul de stat din SUA condamna arestarea a sute de protestatari duminica in Rusia (700 potrivit datelor transmise de un ONG) si se declara "tulburat" de retinerea liderului opozitiei, Alexei Navalny.

Pe aceeași temă

 
 

Washingtonul a catalogat aceste arestari drept "un afront la adresa valorilor democatice". "Cerem Guvernului Rusiei sa elibereze imediat toti protestatarii pasnici", afirma Mark Toner, purtator de cuvant al Departamentului de Stat, intr-un comunicat citat de Reuters

 

Mii de oameni au iesit in strada duminica in mai multe orase din Rusia, in ciuda faptului ca autoritatile locale nu au autorizat manifestatiile, pentru a protesta impotriva coruptiei in urma unui apel lansat de Alexei Navalny, liderul opozitiei. Protestele au fost cele mai mari din ultimii 5 ani. 

 

Politia rusa a anuntat ca numarul protestatarilor a fost de circa 7-8.000, insa este foarte probabil ca numarul real sa fie mult mai mare. 

 

 

 

 

Atat la Moscova, cat si in alte orase, politia a intervenit in forta, arestand sute de protestatari, folosind gaze lacrimogene si lovindu-i pe manifestanti

 

Cel putin 700 de protestatari au fost arestati, a scris AFP, citand un ONG specializat in monitorizarea protestelor. Politia rusa a anuntat ca 500 de manifestanti au fost arestati la Moscova si 130 la Sankt Petersburg. 

 

Printre cei retinuti de politie se afla si Alexei Navalny, liderul opozitiei ruse, care a fost ridicat de pe strada, in centrul Moscovei. Un martor a relatat ca sute de protestatari au inconjurat duba politiei in care a fost urcat Navalny, incercand sa impiedice arestarea acestuia. Ei au incercat minute la rand sa deschida usile dubei, apoi au incercat sa impinga cateva masini pentru a bloca drumul dubei si a o impiedica sa plece.

 

Alexei Navalny a postat un mesaj pe Twitter, dupa ce a fost retinut de politisti: "Buna, totul este in regula cu mine. Sunt la sectia de politie si vorbim cu politistii despre filmul cu Medvedev. Continuati-va protetul pasnic, vremea e frumoasa."

 

Navalny este activist anti-coruptie si un critic foarte vocal al Kremlinului. El intentioneaza sa candideze impotriva lui Vladimir Putin la alegerile prezidentiale din anul 2018.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22