Revizuirea Constituției pentru redefinirea familiei, amânată la Camera Deputaților

Dora Vulcan | 28.03.2017

Proiectul de revizuire a Constituției pentru redefinirea familiei tradiționale a fost retrimis la conducerea Camerelor. Anunțul a fost făcut de liderul deputaților PSD, Marcel Ciolacu, marți, înainte de începerea votului final pe proiectul de lege al Coaliției pentru Familie.

Pe aceeași temă

 

 

 

Controverse privind competența de primă cameră sesizată 

 

 

"Propun ca initiativa legislativa sa nu mai figureze pe lista de vot final de astazi, sa fie retrimisa Birourilor permanente reunite pentru a discuta un posibil conflict de competente intre cele doua Camere ale Parlamentului si sa se decida traseul legislativ al acesteia, avand in vedere urmatoarele motive - initiativa legislativa a fost depusa la Senat, iar plenul acestuia, in mod inexplicabil, a decis ca propunerea legislativa sa fie transmisa Camerei Deputatilor in calitate de prima Camera. Asa cum ati auzit, la dezbaterile generale de ieri, nu exista niciun argument legal sau constitutional care sa consfinteasca aceasta calitate a Camerei Deputatilor de prima Camera. Pentru a nu face nicio greseala in privinta acestei initiative atat de importante si sustinute de 3 milioane de oameni, cea mai la indemana propunere este de a discuta aceasta chestiune in fata celor doua Birouri permanente reunite care ar trebui sa transeze acest veritabil conflict de competente intre cele doua Camere", a spus Marcel Ciolacu, citat de Hotnews.ro.

 

 

 

Propunerea lui Ciolacu a fost adoptata cu 139 de voturi "pentru", unul "impotriva" si 2 "abtineri".

 

 

 

Proiectul de lege privind initiativa cetateneasca de revizuire a Constitutiei pentru redefinirea familiei a fost dezbatut si adoptat pe articole luni de Plenul Camerei Deputatilor. In timpul dezbaterii, deputati ai PSD, ALDE si PMP au anuntat ca grupurile parlamentare din care fac parte vor sustine initiativa legislativa asa cum a fost ea propusa de Coalitia pentru familie, organizatia care a venit cu initiativa si a strans peste trei milioane de semnaturi in favoarea ei.

 

 

 

În rândul liberalilor lucrurile nu sunt la fel de bine tranșate. In cadrul dezbaterilor, deputatii PNL Ben-Oni Ardelean si Andrei Gheorghe au declarat ca sustin initiativa, in timp ce, de la aceeasi tribuna, liberalul Gabriel Andronache a afirmat ca initiativa cetateneasca inseamna incalcarea drepturilor fundamnetale ale unor cetateni. Singurul amendament sustinut in plen, respins cu o larga majoritate, viza doar limitarea explicita a casatoriei la "uniunea dintre barbat si femeie", fara ca aceasta uniune sa fie pusa la baza familiei in genere.

 

 

Potrivit propunerii de modificare, alineatul 1 al articolului 48 din Constitutie urmeaza sa aiba urmatoarea forma: "Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor."

 

 

 

Coaliția pentru Familie vrea și seminar în Parlament

 

 

Coaliţia pentru Familie a solicitat Senatului să patroneze şi să găzduiască un seminar „care să analizeze şi să clarifice” aspecte legate de iniţiativa de modificare a Constituţiei pentru definirea căsătoriei „ca uniunea dintre un bărbat şi o femeie”, scrie Libertatea.

 

 

 

„În lumina evenimentelor interne din ultimii ani, este lesne de observat o adevărată efervescenţă a societăţii civile româneşti, manifestată în multiple forme şi pe o diversitate de zone de interes, una dintre ele culminând cu iniţiativa cetăţenească fără precedent de strângere a 3 milioane de semnături pentru modificarea articolului 48 din Constituţie, menit să ocrotească familia şi căsătoria ca uniune dintre un bărbat şi o femeie”, se arată în scrisoarea Coaliţiei pentru Familie, discutată în Biroul permanent al Senatului.

 

Potrivit semnatarilor documentului, seminarul, care ar urma să aibă loc pe 25 aprilie, va avea ca invitaţi „specialişti reputaţi în Drept constituţional, lideri politici, reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale şi mass-media”

 

 

Asociatia MozaiQ: Initiativa are la bază prejudecati homofobe

 

 

 

"Initiativa legislativa de modificare a Constitutiei este bazata pe prejudecati homofobe, intr-o incercare de a exploata sentimentele de teama sau frica nejustificate din societate fata de persoanele LGBT (lesbiene, gay, bisexuali si persoane transgender). La 15 ani de la dezincriminarea homosexualitatii, Romania se afla pe locul 25 din 28, in Uniunea Europeana cu privire la protectia minoritatilor sexuale si de gen, conform ILGA-Europa. Clasa politica a ignorat constant minoritatile sexuale, nu le-a asigurat cadrul legal propice pentru asigurarea de sanse egale si a exploatat sentimentele anti-LGBT din societate", sustin reprezentantii asociatiei MozaiQ.

 

 

 

"Biserica Ortodoxa Romana si Coalitia pentru Familie impun parlamentarilor sa aprobe initiativa legislativa homofoba care doreste interzicerea casatoriilor intre persoane de acelasi sex in Constitutia Romaniei. Mai mult, prin modificarea si restrangerea definitiei familiei in Constitutie, la casatoria dintre un barbat si o femeie, sunt exclusi de la protectia statului o serie de grupuri, printre care familiile monoparentale, cele formate din bunici si nepoti, persoanele vaduve samd", mai arata acestia.

 

 

 

"Initiativa Coalitiei pentru Familie isi poate dovedi inutilitatea si pe viitor, in conditiile in care Constitutia unei tari stabileste doar standardele minimale de drepturi acordat cetatenilor, iar drepturile acestora pot fi oricand extinse de catre legiuitor. Mai mult, initiativa cetateneasca homofoba de modificare a Constitutiei nu face decat sa puna si mai multe limitari a drepturilor persoanelor LGBT, si sa o condamne la saracie, marginalizare si stigmatizare publica. Prin urmare, solicitam deputatilor din Parlamentul Romaniei sa acorde un vot de respingere initiativei cetatenesti de modificare a articolului 48 din Constitutia Romaniei", cer reprezentantii MozaiQ. 

 

 

 

3 milioane de semnături

 

 

 

Pe 23 mai 2016, Coalitia pentru Familie a depus la Senat o propunere legislativa de revizuire a Constitutiei, care prevede ca familia se intemeiaza pe casatoria intre un barbat si o femeie, initiativa fiind semnata de 3 milioane de cetateni. Dupa ce a fost inregistrata la Senat, ea a fost prezentata, pe 7 iunie, in Biroul permanent si transmisa la CCR pentru verificarea respectarii dispozitiilor constitutionale.

 

 

 

 

Potrivit Coalitiei pentru Familie, aceasta propunere legislativa de revizuire a Constitutiei are ca scop protejarea explicita a familiei si a drepturilor parintilor.

 

 

 

 

Formularea propusa pentru articolul 48 alin. 1 din Constitutie este: ''Familia se intemeiaza pe casatoria liber consimtita intre un barbat si o femeie, pe egalitatea acestora si pe dreptul si indatorirea parintilor de a asigura cresterea, educatia si instruirea copiilor''. Actualul text al Constitutiei se refera la casatoria dintre soti.

 

 

 

 

Comitetul de Initiativa este format din 16 membri: Nadia Tataru, Georgeta Stoian, Alina Tomi, Mariana-Liliana Georgescu, Tudor Sisu, Vlad Mirita, Mihaela Manuceanu, Sorin Lavric, Mihai Gheorghiu, Calin Diaconu, Pavel Chirila, Cornel Bratu, Liviu Axinte, Constantin Necula, Paul Negrut, Mircea Tudor.

 

 

 

 

Initiatorii propun ca referendumul national pentru modificarea Constitutiei in acest sens sa se desfasoare odata cu alegerile parlamentare.

 

 

 

 

 

Proteste ale ONG impotriva initiativei

 

 

 

Organizatiile pentru drepturile omului, printre care Amnesty International si ActiveWatch, spun ca initiativa "urmareste restrangerea dreptului la viata privata si familie al tuturor celor care se afla in familii monoparentale sau in familii formate din cupluri heterosexuale care nu sunt casatorite, precum si in familii bazate pe cupluri formate din persoane de acelasi sex, incalcand astfel principiul egalitatii si nediscriminarii".

 

 

 

 

Zeci de ONG-uri din Romania, dar si internationale au cerut CCR sa respinga initiativa de schimbare a Constitutiei, astfel incat casatoria sa fie "intre un barbat si o femeie".

 

 

 

 

Aceasta propunere a fost trimisa la Curtea Constitutionala de catre Coalitia pentru Familie, sustinuta de Biserica, iar acum CCR a dat undă verde.  

 

 

 

 

Insa ONG-urile nu vor ca initiativa sa ajunga atat de departe, asa ca au depus la CCR puncte de vedere, in care au si cerut Curtii sa impiedice acest demers pe care il considera ilegal "in raport cu textul constitutional si standardele de drept international, standarde pe care Romania s-a angajat sa le respecte", potrivit unui comunicat remis presei. ââ

 

 

 

"Prin interventia noastra, solicitam Curtii Constitutionale ca in exercitarea rolului sau de garant al suprematiei Constitutiei sa avizeze negativ initiativa cetateneasca, punand astfel capat unui exercitiu inutil, manipulator si generator de ura la nivelul intregii societati.

 

 

 

 

Acest demers al Coalitiei pentru Familie reprezinta un abuz de drept, deoarece definitia restrictiva propusa pentru familie ca fiind bazata exclusiv pe casatoria dintre barbat si femeie in scopul procrearii intra in sfera interdictiei de revizuire a Constitutiei, pentru ca ar avea ca rezultat suprimarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale persoanelor lesbiene, gay, bisexuale si transgender (LGBT) ", a declarat Romanita Iordache, vicepresedintele Asociatiei ACCEPT.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22