„Fata cu fragi”, un roman despre povestea de dragoste care a inspirat „Strigătul” lui Edvard Munch

Humanitas | 29.03.2017

Pe aceeași temă

Editura Humanitas Fiction va aşteaptă la Librăria Humanitas de la Cişmigiu miercuri, 29 martie, ora 19, la lansarea volumului Fata cu fragi de Lisa Strømme, recent apărut în colecţia aftul Denisei, în traducerea Irinei Bojin, un roman despre tumultuoasa poveste de dragoste care a inspirat celebrul tablou Strigătul de Edvard Munch.

Alături de Lisa Strømme, care va participa prin Skype la eveniment, vor vorbi Ioana Nicolaie, scriitoare, Ana-Maria Onisei, jurnalist cultural, şi Laura Câlţea, blogger cultural. Întâlnirea va fi moderată de Denisa Comănescu, director general al Editurii Humanitas Fiction.

 

În vara anul 1893, mică aşezare de coasta Asgårdstrand îşi aşteaptă oaspeţii din capitală Kristiania - vechea denumire a oraşului Oslo -, printre care se numără artişti plastici, oameni de teatru şi muzicieni veniţi în căutarea liniştii şi a unei atmosfere propice creaţiei. Pacea micuţei comunităţi e tulburată de acest exod anual, cu precădere în momentul în care îşi face apariţia tânărul pictor Edvard Munch, personaj controversat şi înţeles cu adevărat de puţini dintre contemporanii săi.

 

„Un amestec viu, impetuos de realitate şi ficţiune. Dacă eşti pasionat de artă, vei iubi acest român - iar dacă ai impresia că un astfel de subiect nu-ţi va stârni interesul, ei bine, încă de la începutul romanului vei descoperi cu certitudine contrariul.” (Pool)

„Iubire şi pierdere, legături de familie şi pasiuni secrete sunt explorate deopotrivă în cea mai bună carte a primăverii.” (Sunday Express)

 

Johanne Lien, o adolescenţă modestă din Asgådstrand care-şi câştigă traiul culegând şi vânzând fructe, este fascinată de tablourile sumbre ale lui Edvard Munch. Nu-şi poate manifesta însă interesul faţă de acestea deoarece mama ei, o femeie autoritară şi cu frică lui Dumnezeu, îi interzice categoric până şi să privească pânzele pictate de cel pe care-l numeşte Păcătosul. Devenită însă peste noapte angajată în casa unui amiral norvegian, între ea şi Tullik, fiica cea mică a acestuia, se înfiripă o prietenie profundă, care o va face martoră unei poveşti de iubire pline de pasiune şi tragism. Între Tullik şi Munch se aprinde o dragoste devoratoare, care ameninţă să-i mistuie pe cei doi tineri. Pornind de la un mic sâmbure de adevăr, Lisa Strømme construieşte strat după strat în jurul acestuia, oferindu-ne o poveste captivantă şi de mare subtilitate psihologică despre cum a luat naştere prima varianta a celebrului tablou Strigătul de Edvard Munch.

 

Născută în Yorkshire în anul 1973, dar crescută la Leeds, Teheran şi Glasgow, Lisa Strømme a studiat la Universitatea Strathclyde din Glasgow, fiind licenţiată în marketing. De-a lungul timpului a avut mai multe slujbe, lucrând pe rând că traducătoare, redactoare, profesoară de limba engleză, pentru că în cele din urmă să-şi asume rolul de organizatoare a unor ateliere de dezvoltare a creativităţii. În prezent locuieşte în Norvegia împreună cu soţul ei şi cei doi copii ai lor, în apropiere de Asgårdstrand. Fata cu fragi, romanul ei de debut publicat în Marea Britanie în aprilie 2016, s-a bucurat de mare succes, fiind deja tradus în peste zece limbi.

Fata cu fragi este o carte recomandată de Blogul unei cititoare de cursă lungă şi de Digi FM.

 

Accesul la eveniment este gratuit şi se face pe baza unei rezervări prelabile prin Eventbook.

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22