Tortionarul Ioan Ficior, condamnat la 20 de ani de inchisoare. Sentinta este definitiva

E.b. | 29.03.2017

Ion Ficior, fostul comandant al Coloniei de munca Periprava, a fost condamnat miercuri de instanta suprema la 20 de ani de inchisoare, fiind acuzat de infractiuni contra umanitatii.

Pe aceeași temă

 
 

 

Decizia este definitiva si o confirma pe cea luata anterior de Curtea de Apel Bucuresti, conform ziare.com.

 

Instanta suprema a incheiat in 1 martie judecata in dosarul lui Ficior si a stabilit, initial, ca hotararea va fi pronuntata in 15 martie. La jumatatea lui martie, insa, magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au amanat pronuntarea verdictului final.

 

La 30 martie 2016, judecatorii Curtii de Apel Bucuresti l-au condamnat pe Ioan Ficior (88 de ani) la 20 de ani de inchisoare, pentru infractiuni contra umanitatii.

 

Instanta a mai dispus atunci prelevarea de probe biologice de la Ioan Ficior, pentru ca profilul genetic sa fie introdus in Sistemul National de Date Genetice Judiciare.

 

Judecatorii Curtii de Apel Bucurestri au stabilit ca Ioan Ficior sa le plateasca partilor civile din dosar daune morale de 310.000 de euro, in solidar cu Ministerul Finantelor, Ministerul Afacerilor Interne si Administratia Nationala a Penitenciarelor. Potrivit deciziei instantei, opt persoane trebuie sa primeasca sume intre 20.000 si 70.000 de euro, in echivalent in lei, la cursul oficial de schimb al BNR din ziua platii.

 

 

 

 

Tortionarul are o pensie de 5.000 de lei pe luna

 

 

 

Ioan Ficior are o pensie de peste 5.000 de lei, o treime din aceasta suma fiind poprita prin decizia instantei.

 

 

Fostul tortionar Ioan Ficior a fost trimis in judecata in august 2014, fiind acuzat ca, in perioada 1958-1963, cand a condus Colonia de munca Periprava, a introdus si coordonat un regim de detentie represiv, abuziv, inuman si discretionar impotriva detinutilor politici, in cei cinci ani fiind inregistrate 103 decese.

 

"Din probele administrate in cauza pana la acest moment a reiesit faptul ca regimul de detentie aplicat de catre Ficior Ioan, in perioada in care a detinut functii de conducere in cadrul Coloniei Periprava, a fost unul menit sa duca la lichidarea fizica a detinutilor politici prin metode directe si indirecte.

 

Aceste metode au fost: conditii de detentie mizerabile si inumane, rele tratamente; lipsa hranei adecvate; frigul extrem din baraci si aglomerare excesiva; lipsa apei potabile care era inlocuita cu apa murdara scoasa direct din Dunare; lipsa medicamentelor si a asistentei medicale sau refuzul de a acorda asistenta medicala adecvata; aplicarea de pedepse aspre pentru abateri minore de la regulament", au aratat procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie in rechizitoriu.

 

 

************************

 

 

Un caz asemanator a fost cel al lui Alexandru Visinescu, fostul comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, condamnat definitiv, in 10 februarie 2016, la 20 de ani de inchisoare, decizia fiind o premiera din punct de vedere judiciar. Visinescu este primul inculpat care a fost condamnat pentru fapte comise cu peste 50 de ani in urma.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22