În timp ce Băsescu îl cataloga drept «marţafoi» pe Toader, Tăriceanu îl lăuda pe ministru

E.b. | 30.03.2017

După discursul lui Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, despre evaluarea procurorului general şi a procurorului şef al DNA, Traian Băsescu l-a catalogat drept "marţafoi". În schimb, Călin PopescuTăriceanu, preşedintele Senatului, îl laudă pe Toader.

Pe aceeași temă

 

 

Traian Băsescu a declarat, la B1TV, că discursul lui Tudorel Toade, ministrului Justiţiei, de ieri, despre evaluarea procurorului general şi a procurorului şef al DNA a fost "unul profesionist, cu o concluzie de slugă", el calificându-l pe ministrul Justiţiei drept un "marţafoi care ori de câte ori a fost nevoie s-a pliat pe interese".

 

Băsescu a susţinut că, în urma deciziei ministrului Justiţiei, "începând de astăzi statul român lucrează pe oportunităţi".

 

”Am urmărit şi eu discursul ministrului Justiţiei. A fost un discurs profesionist cu o concluzie de slugă. A constatat nefuncţionalităţile DNA, încălcarea gravă a Constituţiei şi apoi spune că nu e oportun să luăm măsuri împotriva celor care încalcă Constituţia. De astăzi, statul român lucrează pe oportunităţi, ci nu pe Constituţie. E explicaţia unui marţafoi propusat la Curtea Constituţională de Fenechiu, care ori de câte ori a fost nevoie s-a pliat pe interese. Păcat că Tudorel Toader ştie carte, dar rămâne o slugă", a declarat Băsescu la B1TV.

 

El a mai susţinut că, de astăzi, în România "s-a relativizat Constituţia".

 

Tudorel Toader, Ministrul Justiţiei, a anunţat, miercuri, că în acest moment nu este oportună revocarea procurorului general, Augustin Lazăr, şi a şefei DNA, Laura Codruţa Kovesi.

 

"Evaluând toţi factorii de constituţionalitate, legalitate şi oportunitate am apreciat că în acest moment nu este oportună declanşarea mecanismului instituţional de revocare a procurorului general şi a şefei DNA", susţinea Tudorel Toader.


 

 

 

"Cartonașul galben"
 

 

 

 

În schimb, Călin Popescu Tăriceanu îl Laudă pe Tudorel Toader după evaluarea activității Laurei Codruța Kovesi și a lui Augustin Lazăr
 
 

 

Tăriceanu a afirmat, la B1 TV, că verificarea ministrului Justiției este prima în ultimii 12-13 ani.

 

„Am remarcat rigoarea extraordinară a prezentării, la rece, acum, după ce emoția colectivă a trecut, rigoarea prezentării acestor grave încălcări ale Constituției. Este pentru prima dată din cât îmi aduc eu aminte în ultimii 12-13 ani când un ministru al Justiției întreprinde o astfel de măsură, de evaluare a procurorilor care, conform Constituției, funcționează sub autoritatea ministrului Justiției. Deci, iată, un ministru al Justiției care își cunoaște rolul, îl înțelege și și-l asumă. Până acum nu am avut așa ceva. (...) E foarte bine că Tudorel Toader a făcut un expozeu tehnic. Dacă ar fi venit cu argumente politice, obiectivitatea analizei, evaluării ar fi fost pusă sub semnul întrebării. (..) Eu cred că domnul Toader, dacă vreți să interpretăm într-o altă cheie, pe lângă faptul că este primul care are curajul să demareze o astfel de evaluare — ceea ce niciun alt ministru din trecut, nici mai recent, nici mai vechi nu a făcut, dă un semnal pe care ...să folosim termenii pe care toată lumea îi cunoaște — cartonașul galben", a afirmat Tăriceanu, la B1TV.

 

Totodată, Tăriceanu a criticat afirmațiile președintelui Klaus Iohannis, după ce Tudorel Toader a anunțat că nu îi va revoca pe Kovesi și Lazăr.

 

„Cred că este o discrepanță între așteptarea publică dintr-o anumită zonă și concluzia evaluării. (...) Astăzi, Tudorel Toader, ministrul Justiției, a spus niște lucruri foarte clar și tranșant. Dar știm foarte bine că numirea nu o face el, urmare nici eliberarea din funcție. Eu cred că de data acesta, într-o manieră care dovedește o anumită abilitate a domnului ministru, mingea a transmis-o la Cotroceni. Președintele, am văzut că a ieșit după aceea și ne-a spus un lucru stupefiant pe baza raportului care este este extrem de critic la adresa Parchetului și în special a DNA. Președintele susține, totuși, că el este foarte mulțumit", a mai șeful Senatului.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22