Iohannis: E prea devreme să discutăm despre numirea lui Kovesi la șefia Parchetului European

Dora Vulcan | 30.03.2017

Presedintele Klaus Iohannis a declarat joi, la finalul Congresului PPE din Malta, ca este "prea devreme" pentru a se discuta despre scenariul numirii Laurei Codrutei Kovesi la sefia Parchetului European, avand in vedere ca Romania abia a semnat scrisoarea de intentie pentru a fi parte din acest proiect.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

 

"Este mult prea devreme sa discutam despre aceste lucruri. Sigur, la noi este uzual ca abia inceput un concept deja sa existe analisti care prevad finalul procesului. Nu, Romania a semnat abia acum doua sau trei zile scrisoarea de intentie de a fi parte in proiectul Parchetului European si mai este cale lunga pana cand se ajunge la o cooperare consolidata cum am numit-o eu si sa se treaca la urmatoarea faza. Este mult prea devreme sa discutam asa ceva," a spus presedintele Iohannis la intrebarea HotNews.ro, de la finalul Congresului PPE.  

 

 

 

  •  Romania și alte 12 state membre UE au semnat un act esential pentru realizarea Parchetului European. România se alatura unui grup de vechi state membre UE, printre care: Franta, Germania, Spania si Belgia. Din grup lipsesc Polonia si Ungaria, care dezvoltă tot mai des discurs antieuropean.

 

 

Proiectul a fost inițiat de Monica Macovei, scrie Hotnews.ro.

 

 

Parchetul European va investiga fraudarea banilor europeni, infractiuni cu TVA intracomunitar, precum si alte infractiuni care aduc atingere intereselor financiare ale UE.

 

 

Parchetul va fi condus de un procuror independent, care va colabora cu procurori delegati de parchetele nationale.

 

 

 

Actul a fost semnat marti la Bruxelles de ministrul Justiției, Tudorel Toader, cu ocazia Consiliului Justiție și Afaceri Interne (JAI). Țările care au semnat scrisoarea prin care s-a declanșat procedura de instituire a cooperării consolidate privind instituirea Parchetului European:

  1. Austria,
  2. Belgia,
  3. Bulgaria,
  4. Cehia,
  5. Finlanda,
  6. Franta,
  7. Germania,
  8. Grecia,
  9. Letonia,
  10. Lituania,
  11. Luxemburg,
  12. Portugalia,
  13. Romania,
  14. Slovenia,
  15. Slovacia
  16. Spania.

 

 

 

"Avem convingerea că participarea României la această formă de cooperare consolidată va contribui la crearea unei instituții eficiente, capabile să acționeze în mod uniform la nivel european. Mai mult decât rațiunile practice care stau la baza instituirii sale, susținerea noastră față de acest proiect are în vedere și dimensiunea sa simbolică, faptul că această instituție ar reprezenta un punct de cotitură în consolidarea spațiului de libertate, securitate si justiție în UE", spune Tudorel Toader, potrivit unui comunicat al Ministerului Justitiei.

 

 

 

Mai multe state membre se opun proiectului, spunand ca este o cedare de suveranitate de la nivel national catre Bruxelles.

 

 

Cu toate acestea, nucleul dur al UE sustine crearea Parchetului European, vazand noua institutie ca pe un pas suplimentar spre o integrare mai adanca.

 

 

 

 

 

 

”Au între 30 și 46 de ani: român, olandez, scoțian sau german - aceștia sunt proeuropenii convinși”, așa începe Le Monde articolul în care Kovesi are parte de propriul ei portret:

 

 

 

 

"Cu profilul sau de fosta baschetbalista si reputatia sa de inflexibilitate, Laura Codruta Kovesi, sefa a parchetului roman anticoruptie, a devenit eroina miscarii masive a societatii civile contra guvernului, care a avut loc in toate orasele Romaniei in aceasta iarna. Intr-o tara unde lupta anticoruptie este vazuta de multi drept una dintre realizarile aderarii la Uniunea Europeana, in anul 2007, acest magistrat de 43 de ani a adus intotdeauna ca argumente incontestabile principiile si organismele europene pentru a-i combate pe responsabilii politici locali, inclusiv pe cei mai puternici", este descrierea facuta de Le Monde șefei DNA.

 

 

 

Ceilalti trei sunt:

 

  • premierul scotian Nicola Sturgeon;
  • Manfred Weber -  liderul PPE din Parlamentul European (44 de ani);
  • Jesse Klaver , "speranta stangii olandeze", liderul partidului ecologist GroenLink  (31 ani).

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22