Donald Tusk: Garantarea drepturilor cetățenilor, înaintea oricărui acord cu Regatul Unit

E.b. | 31.03.2017

Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a atenționat vineri Marea Britanie că, înainte de orice discuție privind viitorul acord comercial între Londra și Bruxelles, trebuie să se ajungă la o înțelegere privind drepturile cetățenilor și obligațiile financiare asumate deja de Regatul Unit.

Pe aceeași temă

 
 

 

Prezentând liniile directoare ale negocierilor legate de gestionarea ieșirii Marii Britanii din blocul comunitar, Tusk a evidențiat, în Malta, agenda Bruxellesului, care pare a contracara speranțele Londrei ca discuțiile pe aceste domenii să aibă loc succesiv, transmite DPA, preluată de Agerpres.

 

Tusk a declarat că negocierile privind un viitor acord comercial între UE și Marea Britanie vor începe doar după ce "vor fi înregistrate progrese suficiente" în legătură cu drepturile cetățenilor, obligațiile financiare ale Regatului Unit față de UE și chestiunea menținerii unei frontiere deschise între Irlanda și Irlanda de Nord.

 

"Trebuie să ne asigurăm că Marea Britanie își va onora toate angajamentele financiare și datoriile pe care le-a contractat ca stat membru", a spus Tusk într-o conferință de presă în capitala Maltei, țară care asigură președinția rotativă a Uniunii Europene, potrivit AFP.

 

"Nu este vorba de fapt decât de a le face dreptate tuturor acestor comunități, agricultori, oameni de știință etc. cărora noi, cei 28, le-am promis și le datorăm bani", a adăugat el.

 

Președintele Consiliului European a mai spus că viitoarele negocieri vor fi "dificile, complexe și uneori chiar conflictuale".

 

"Nu se poate împiedica acest lucru. UE27 nu urmărește și nu va urmări o abordare punitivă. Brexit-ul în sine este suficient de punitiv", a declarat el.

 

Această opinie a fost împărtășită și de premierul maltez Joseph Muscat, care anticipează că negocierile "vor fi dure, dar nu va fi un război".

 

Apartenența Marii Britanii la UE ar urma să se încheie la 29 martie 2019. 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22