Marea Britanie și SUA le cer statelor NATO să ”ridice miza” privind cheltuielile militare

Dora Vulcan | 31.03.2017

Marea Britanie și SUA au anunțat vineri că celelalte state membre ale NATO trebuie să se angajeze că își vor spori de la an la an bugetul militar, cerându-le țărilor care încă nu alocă pentru apărare cel puțin 2% din PIB să ”ridice miza”.

Pe aceeași temă

 

 

 

 ''Am convenit cu secretarul Mattis că ceilalți trebuie acum să ridice miza, iar cei care nu au reușit până acum să-și respecte angajamentul privind alocarea a cel puțin 2% din PIB pentru apărare ar trebui cel puțin să fie de acord cu o creștere în termeni reali de la an la an'', a declarat ministrul britanic al apărării Michael Fallon, citat de Reuters, într-o conferință de presă cu omologul său american, James Mattis, transmite Agerpres.

 

 

 

La rândul său, oficialul american a afirmat că Phenianul acționează într-o manieră nechibzuită și că trebuie să fie oprit. ''Aceasta este o amenințare atât în privința retoricii, cât și a sporirii capacității și vom lucra cu comunitatea internațională pentru a soluționa această chestiune, facem acest lucru chiar acum'', a spus Mattis, răspunzând unei întrebări referitoare la potențialul pericol pentru SUA reprezentat de rachetele balistice.

 

 

 

Pe de altă parte, James Mattis a estimat că Iranul continuă să se comporte ca un exportator de terorism și această țară încă susține activitatea militantă. Întrebat despre un comentariu făcut în 2012 potrivit căruia cele trei pericole fundamentale cu care se confruntau SUA erau 'Iranul, Iranul, Iranul', Mattis a spus că atitudinea Teheranului nu s-a schimbat în toți acești ani.

 

 

 

''În momentul când am vorbit despre Iran eram șef al Comandamentului Central al SUA și Iranul era un exportator primar de terorism, vorbind deschis, era un stat care susținea fundamental terorismul și acest tip de comportament continuă și astăzi'', a explicat el.

 

 

 

Cu același prilej, Mattis s-a declarat îngrijorat de prezența Rusiei în Afganistan și interacțiunile sale cu luptătorii talibani. ''Vedem activitate rusă față de talibani. Nu voi spune în acest moment dacă această activitate s-a concretizat în arme sau ceva de genul acesta, dar cu siguranță ceea ce pregătesc ei (rușii) acolo în lumina altor activități ale lor ne dau motive de îngrijorare'', a menționat oficialul american.

 

 

 

El a adăugat că deocamdată nu a decis dacă va recomanda o creștere a numărului de trupe americane în Afganistan.

 

credit foto Reuters

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22