Vanatorii lui Dragnea controleaza aproape 14% din suprafața Teleormanului

E.b. | 01.04.2017

RISE Project a dezvaluit, vineri, cum au ajuns suprafete intinse de terenuri de vanatoare in posesia unei asociatii infiintate de Liviu Dragnea la sfarsitul anilor 90.

Pe aceeași temă

 

 

Insa si cum, dupa aproape 20 de ani, timp in care tranzactiile cu terenuri au fost derulate de interpusii liderului PSD, fiul acestuia, Valentin, a devenit unul dintre principalii beneficiari /  Ancheta RISE Project

 

 

HotNews arata modul în care asociatia de vanatori a presedintelui Camerei Deputatilor a intrat in posesia a noua ocoale de vanatoare din judetul Teleorman, ce animale si pasari poate vana Liviu Dragnea pe 14% din suprafata judetului si sumele platite anual la Ministerului Apelor si Padurilor pentru concesiunile care se intind pe zece ani.


Intre 2011-2013, Asociatia de vanatori si pescari care il are pe Liviu Dragnea printre fondatori primea peste 79.000 de hectare de fond de vanatoare contra unor sume relativ modice. Asociatia mai administreaza si o padure privata de 260 de hectare cumparata de Tel Drum, firma cu care liderul PSD a negat constant ca ar avea vreo legatura.

 

O organizatie a vanatorilor care il are pe Liviu Dragnea printre membrii fondatori, Asociatia Vanatorilor si Pescarilor Sportivi Turris din Turnu Magurele, are concesionate 79.505 de hectare de teren forestier si agricol. Pe aceasta suprafata imensa sunt amenajate nu mai putin de noua fonduri de vanatoare pe care se vaneaza mistreti, sacali sau pasari.

 

Daca nu va spune nimic cifra de 79.505 hectare inseamna nici mai mult nici mai putin decat  13,7 % din intreaga suprafata a judetul Teleorman (care masoara (579.000 hectare). La aceasta suprafata, se mai adauga 260 de hectare, padure privata, detinuta de Tel Drum, dar administrata tot de asociatia care il are pe Liviu Dragnea printre fondatori. Reprezentanții companiei, contactați de HotNews, au refuzat să ofere detalii despre această tranzacție.

 

 

 

Asociatia lui Dragnea

 

 

Suprafata de peste aproape 80.000 de hectare a fost concesionata de catre Ministerul Mediului care Asociatia Vanatorilor si Pescarilor Sportivi Turris din Turnu Magurele.


Cat despre denumirea de Turris a Asociatiei vanatoresti, trebuie precizat aici ca poarta numele hotelului detinut de Liviu și Bombonica Dragnea (fosta sotie) si care este inchiriat pana in 2019 de Romcip SA, societatea controlata de Stefan Valentin Dragnea, fiul presedintelui PSD.

 

Conform datelor de la Ministerul Justitiei, minister care administreaza Registrul ONG, printre membrii fondatori ai ONG-ului vanatoresc il gasim pe insusi pe Liviu Dragnea, liderul PSD. Alti membri fondatori sunt: George Capanu, Ion Popescu, Virgil Constantinescu, Marcel Maglasu, Marian Cevei, Ninel Baduna, Gheorghe Stoichita, Petrut Raducea, Florel Mihaila, Cornel Teodosiu, Leonida Udma, Dumitru Vasile, Petrica Bratu, Nicolae Mitrica, Pompiliu Prodan, Marin Dumitru.

 

Pana in 2014, presedintele Asociatiei era Petre Pitis, directorul general si presedintele Consiliului de administratie de la firma de constructii Tel Drum SA din Turnu Magurele. Despre aceasta companie, fostul prefect de Teleorman Teodor Nitulescu sustine ca este controlata prin interpusi de Liviu Dragnea. Presedintele PSD a sustinut tot timpul ca nu cunoaste pe nimeni de la Tel Drum, scrie HotNews.

 

14% din Teleorman contra a 33.247 de euro

 

Din 2011, pe timpul guvernarii lui Emil Boc, Asociatia de Vanatori si Pescari Sportivi (AVPS)  Turris primea opt din cele noua domenii de vanatoare. Majoritatea, formata din sapte fonduri cingetice din Teleorman, au fost date prin incredintare directa. Al noualea fond a fost obtinut in anul 2013 de Turris, asociatia care poarta chiar numele hotelului familiei Dragnea din Alexandria - Hotel Turris.

 

Din cele noua suprafete de vanatoare, sapte au fost incredintate direct de Ministerului Mediului, dreptul de concesiune al fondurilor de vanatoare fiind trecut din 2017 la Ministerul Apelor si Padurilor. Mai trebuie amintit ca ministrul al Mediului in anul 2011 a fost Laszlo Borbely. Borbely este acum singurul UDMR-ist din guvernul Grindeanu, fiind numit consilier de stat al premierului.

 

Pentru 12.590 de euro a luat cele sapte domenii de vanatoare date direct, iar cu 20.657 de euro restul de doua domenii cinegetice. In total, cu 33.247 de euro pe an, asociatia din care face parte si Liviu Dragnea detine 14% din suprafata judetelului pe care l-a condus ca presedinte al Consiliului Judetean intre 2000 si 2012.

 

Datele despre speciile si cantitatile de vanat care pot fi recoltate de pe fiecare fond au fost preluate din Ordinul ministrului mediului, apelor si padurilor nr 951/1905/2016 privind cotele de recolta pentru perioada de vanatoare 15 mai 2016-14 mai 2017. 

 

 

CITESTE TOT ARTICOLUL

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22