Cristi Danileţ: Ministrul Justiţiei nu avea cum să propună revocarea lui Lazăr şi Kovesi

E.b. | 02.04.2017

Evaluarea făcută de Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, nu avea cum să se soldeze cu revocarea procurorului general şi a şefei DNA, a spus judecătorul Cristi Danileţ, la RFI. Toader a anunţat că nu este oportună înlocuirea lui Augustin Lazăr şi a Codruţei Kovesi, chiar dacă i-a criticat pe cei doi.

Pe aceeași temă

 

 


Judecătorul Cristi Danileţ spunea, la RFI, că pentru a fi demişi, Augustin Lazăr şi Laura Codruţa Kovesi ar fi trebuit supuşi nu unei evaluări, ci unui control şi nu de către ministrul Justiţiei personal, ci de către o echipă de procurori:

 

“Legea permite ministrului Justiţiei să declanşeze procedura de revocare din funcţia de conducere a persoanelor pentru care el este implicat în numirea lor. Or ştim bine, procurorul general al României, procurorul şef DNA şi procurorul şef DIICOT, precum şi adjuncţii lor sunt propuşi de către ministrul Justiţiei şi sunt numiţi în funcţie de către preşedintele statului. Deci teoretic, oricând, ministrul Justiţiei poate să propună revocarea lor din funcţie, dar există o anumită procedură prevăzută în legea de organizare judiciară. Trebuie să existe mai întâi un control făcut de ministru, atenţie, prin procurori, acest control să fie trecut apoi pe la CSM, după care să se decidă de preşedintele statului revocarea din funcţie”, a declarat Danileţ la RFI.

 

 

Magistratul mai preciza: “Ceea ce a făcut ministrul Justiţiei în aceste zile nu a fost un control asupra activităţii procurorului, ci a fost o evaluare a unei situaţii ivite ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale. Aşadar, nefiind făcut un control, nici nu avea cum să propună revocarea celor doi din funcţie”.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22