Iohannis, de Ziua NATO: Alianţa înseamnă și România; alături în teatrele de operațiuni

E.b. | 02.04.2017

Apărarea colectivă aliată înseamnă, astăzi, mai mult decât oricând, conștientizarea faptului că securitatea fiecărui stat poate fi asigurată mai eficient împreună decât separat, afirmă președintele Klaus Iohannis în mesajul transmis cu ocazia sărbătoririi ''Zilei NATO în România''.

Pe aceeași temă

 
  

Ziua NATO se marchează  în România începând din 2005, în prima duminică a lunii aprilie, în baza unei propuneri legislative. În 2017, Ziua NATO în România este sărbătorită duminică, 2 aprilie


 
Mesajul preşedintelui Klaus Iohannis:

 

Astăzi, 2 aprilie 2017, sărbătorim, ca în fiecare primă duminică a lunii aprilie, «Ziua NATO în România». 

 

Momentul marchează aderarea țării noastre la cea mai puternică alianță politico-militară din istorie și la o comunitate de valori și principii, dintre care se disting respectul față de democrație și statul de drept.

 

Astfel, de aproape un deceniu și jumătate, cetățenii români se bucură de cele mai puternice garanții de securitate și apărare din istoria noastră națională modernă.

 

Pentru România, NATO a devenit parte a identității noastre ca națiune și, în același timp, calea de materializare a intereselor naționale de securitate. Alianța a oferit României democratice șansa de a-și valida ireversibil vocația democratică și pro-occidentală. Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, apartenenţa la NATO şi la Uniunea Europeană sunt fundamentele politicii noastre externe, iar construcţia României puternice în Europa şi în lume este strâns legată de acestea.

 

Apărarea colectivă aliată înseamnă, astăzi, mai mult decât oricând, conștientizarea faptului că securitatea fiecărui stat poate fi asigurată mai eficient împreună decât separat.

 

Alianța Nord-Atlantică se adaptează continuu la provocările și amenințările pe care mediul de securitate le generează permanent, fiind capabilă să-și conserve valorile, idealurile și misiunea fundamentală.

 

La Summitul NATO de anul trecut de la Varșovia, am decis să consolidăm capacitatea noastră de apărare colectivă pe Flancul Estic al Alianței, astfel încât să fim mai bine pregătiţi în a genera simultan descurajarea și apărarea, în paralel cu asigurarea deschiderii către dialog și parteneriate cu statele care împărtășesc valorile și principiile comunității euroatlantice.

 

Foarte curând, la reuniunea la nivel înalt NATO de la Bruxelles din luna mai a acestui an, vom evalua, împreună cu ceilalți șefi de stat și de guvern din statele membre, progresele din ultimul an și vom urmări îndeaproape consolidarea relației transatlantice în scopul păstrării unui mediu de securitate stabil pentru toți cetățenii noștri.

 

România va continua să-şi întărească profilul credibil strategic în interiorul NATO. Alocarea, începând cu acest an, a 2% din Produsul Intern Brut pentru apărare, cea mai mare creștere bugetară de la aderarea efectivă, garantează faptul că suntem determinaţi să ne respectăm angajamentele recent asumate.

 

Suntem și vom fi alături de aliații noștri în teatrele de operații, în structurile de comandă și în centrele de pregătire, precum și în structurile politico-militare unde se pun bazele securității colective a tuturor cetățenilor din țările aliate și partenere.

 

Vom fi acolo pentru a putea spune cu mândrie nu doar că «România este în NATO», ci şi că «NATO înseamnă și România», conform mesajului postat pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale

 


******************

 

Ziua Alianței Nord-Atlantice este sărbătorită printr-o serie de manifestări organizate în toate localitățile unde sunt unități militare, în țările în care România are acreditați atașați ai apărării și în bazele militare din teatrele de operații unde sunt dislocați militari români. Statele majore ale categoriilor de forțe ale armatei, comandamentele, marile unități și unitățile militare de pe întreg teritoriul țării organizează, cu acest prilej, ceremonii militare, Ziua Porților Deschise, activități cultural-artistice și sportive, simpozioane și expoziții. 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22