Freedom House: Romania, o democratie semiconsolidata, cu o presa partial libera

E.b. | 05.04.2017

Romania este o democratie semiconsolidata, o tara libera, cu o presa partial libera, potrivit raportului anual "Natiuni in Tranzitie" publicat de Freedom House.

Pe aceeași temă

 
 

    

 

Romania a obtinut scorul 3,39, pe o scara de la 1 la 7, in care 1 este cel mai democratic nivel si 7 cel mai putin democratic. Romania ocupa in prezent locul al noualea in clasamentul realizat de Freedom House, ce a analizat situatia din 29 de state.

 

Tara noastra a obtinut in 2013 scorul 3,50, iar din 2014 pana in 2016 scorul 3,46, ceea ce denota o imbunatatire a situatiei in ultimii ani, conform ziare.com.

 

"Punctele puternice din raportul Nations In Transit (NIT) 2017 sunt Ucraina, Romania si Kosovo", apreciaza FH, care precizeaza ca Ucraina si Kosovo au inregistrat progrese modeste ca urmare a reformelor structurale graduale, iar Kosovo a trecut in categoria regim tranzitoriu hibrid.

 

"In Romania, un Guvern interimar (Ciolos, n.n.) a abordat un numar de probleme, ca de exemplu probleme electorale in alegerile precedente", subliniaza Freedom House.

 

 

 

"Degradare spectaculoasa a democratiei"

 

 

 

In schimb, raportul consemneaza o "degradare spectaculoasa a democratiei" a avut loc in Polonia si Ungaria, doua tari care s-au dovedit modele ale schimbarilor democratice dupa prabusirea comunismului in Europa de Est, relateaza The Associated Press.

 

Astfel, scorul Ungariei este de 3,54, mai prost decat in 2016, cand a fost 2,29, iar al Poloniei de 2,57 (mai prost decat anul trecut - 2,32). Totusi, Polonia ramane in 2017 o "democratie consolidata", cu o presa "libera", fata de cele din Romania si Ungaria.

 

Freedom House citeaza in raport atat atacuri ale liderilor populisti din amebele tari asupra curtilor lor constitutionale si sistemului separarii si echilibrului puterilor in stat, cat si transformarea institutiilor de presa publice in "arme de propaganda".

 

In 2017, peste jumatate dintre cele 29 de tari cuprinse in raport au inregistrat declinuri la scorul democratiei. In total 18 tari au inregistrat scoruri mai mici.

 

 

 

Ungaria inregistreaza cel mai prost scor in Europa Centrala

 

 

 

Este vorba despre al doilea cel mai important declin din istoria raportului, precizeaza FH, care adauga ca este aproape la fel de important ca cel inregistrat dupa criza financiara globala din 2008.

 

Pentru prima data din 1995 incoace, exista mai multe regimuri autoritariste consolidate decat democratii consolidate, subliniaza organizatia, care adauga ca Ungaria inregistreaza cel mai prost scor in Europa Centrala, iar Polonia a atins cel mai mic scor din raport.

 

Kirgizstanul a reintrat in categoria regimurilor autoritariste consolidate, o categorie din care iesise dupa alegerile parlamentare din 2011.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22