Rezoluție a Parlamentului European: condițiile impuse Marii Britanii pentru ieșirea din UE

Dora Vulcan | 05.04.2017

Parlamentul European a adoptat o rezolutie care conține principiile si conditiile cheie ale PE pentru a aproba acordul de retragere cu Marea Britanie.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

 Rezolutia a fost aprobata cu o larga majoritate: 516 voturi pentru, 133 impotriva si 50 de abtineri, informeaza site-ul Parlamentului European.

 

 

Ce conține Rezoluția

 

 

  • deputatii europeni subliniaza importanta asigurarii unui tratament egal si corect pentru cetatenii UE care traiesc in Marea Britanie si pentru cetatenii britanici care traiesc in UE
  • Marea Britanie ramane un stat membru pana la plecarea oficiala, acest lucru presupunand drepturi si obligatii, inclusiv angajamente financiare care s-ar putea prelungi dincolo de data retragerii
  • Cetatenii pe primul loc -  interesele cetatenilor trebuie sa fie in prim-plan inca de la inceput, se arata in rezolutie, unde scrie ca cetatenii irlandezi "vor fi afectati in mod special". Deputatii cer tuturor partilor sa ramana angajate in procesul de pace din Irlanda de Nord si sa evite o granita puternica. Circumstantele speciale prezentate de aceasta situatie trebuie sa fie o prioritate in acordul de retragere.
  • Marea Britanie nu poate limita drepturile privind libertatea de miscare inainte de retragerea efectiva din UE si cere UE-27 sa examineze modul in care se poate raspunde temerilor cetatenilor britanici ca Brexit va duce la pierderea drepturilor legate de cetatenia UE.

 

 

 

Principiile de negociere

 

Deputatii cer ambelor parti sa actioneze cu buna-credinta si in completa transparenta pentru a asigura o retragere corecta. Rezolutia noteaza ca Marea Britanie ar incalca legislatia UE daca va negocia acorduri comerciale cu state terte inainte de a parasi UE si avertizeaza Marea Britanie sa nu se angajeze in negocieri bilaterale cu unul sau mai multe state membre privind procedurile de retragere sau privind viitoare relatii cu UE.

 

 

 

Obligatiile continua

 

Marea Britanie va continua sa se bucure de drepturile sale de membru UE pana la momentul retragerii. Totodata, va trebui sa isi indeplineasca si obligatiile, inclusiv cele financiare, care rezulta printre altele din bugetul UE actual pe termen lung. Astfel de angajamente financiare ar putea exista si dupa data retragerii, se mai spune in text.

 

 

Implicarea Parlamentului European

 

In cursul diminetii, liderii grupurilor politice din Parlamentul European au dezbatut prioritatile pe care le au in negocierile privind retragerea Marii Britanii din UE. Rolul important al deputatilor in negocieri a fost subliniat de presedintele Comisiei, Jean-Claude Juncker, si de negociatorul pentru Brexit din partea UE, Michel Barnier. Presedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, a spus ca "votul Parlamentului va fi decisiv pentru rezultatul final al conditiilor in care Marea Britanie se va retrage din UE si pentru viitorul relatiilor dintre UE si Marea Britanie. Recentele atacuri teroriste au subliniat faptul ca toate statele europene trebuie sa continue sa lucreze impreuna indeaproape."

 

 

Dezbaterea a aratat un sprijin transpartinic pentru prioritatea absoluta de a proteja interesele cetatenilor celor mai afectati de Brexit. Majoritatea liderilor grupurilor politice au subliniat si ca UE 27 vor ramane unite si isi vor proteja interesele.

 

 

Mai multi lideri au subliniat ca Brexit trebuie sa reprezinte un catalist pentru renasterea UE, demonstrand cat de legate intrinsec sunt intre ele statele membre.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22