48 de ONG cer consultarea Comisiei de la Veneția pentru redefinirea familiei în Constituție

Dora Vulcan | 06.04.2017

48 de organizatii neguvernamentale au solicitat miercuri șefului statului, presedintelui Senatului si presedintelui Camerei Deputatilor sa consulte Comisia de la Venetia pentru Democratie prin Lege, in privinta propunerii care restrange definitia familiei in Constitutie.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

 „Semnatarii consideră acest moment ca fiind unul oportun pentru clarificarea legalității procedurale a inițiativei pe plan național, dar mai ales pentru consultarea Comisiei de la Veneția, în vederea obținerii unui punct de vedere asupra definiției propuse să fie date familiei în raport cu standardele europene în privința drepturilor omului. Comisia de la Veneția este un for de experți europeni pe teme constituționale, în cadrul Consiliului Europei. Aceasta veghează la respectarea valorilor constituționale și democratice în statele membre CE, printr-un dialog consolidat cu instituțiile statului de drept. Comisia a oferit României consiliere, susținere și expertiză de fiecare dată când aceasta a fost solicitată, atât în cadrul fiecărui proces de revizuire a Constituției României, cât și în cadrul modificării legislației electorale sau referendare”, se arată în apelul societății civile.

 

 

 

De asemenea, ONG atrag atenția că restrângerea definiției pentru familie la „căsătoria dintre o femeie și un bărbat” afectează toate acele familii care nu corespund portretului „tradițional”, respectiv  familiile monoparentale, extinse sau bazate pe uniuni consensuale neînregistrate.

 

 

 

„Aceste familii, numeroase în societate, nu sunt inferioare și merită în egală măsură protecția legii. Conform ultimului recensământ din 2011, peste 800 000 de români trăiesc în familii bazate pe uniuni consensuale neînregistrate, în timp ce anchetele sociologice estimează că numărul lor real se apropie de 7% - 10% din  populație – respectiv aproximativ 2 milioane de persoane. Mai mult, recensământul din 2011 arată că 14% dintre familiile din România sunt familii monoparentale”, se arată în scrisoarea adresată președintelui și Parlamentului, transmite Digi 24.

 

 

 

 

Comisia de la Venetia este un for de experti europeni pe teme constitutionale, in cadrul Consiliului Europei. Aceasta vegheaza la respectarea valorilor constitutionale si democratice in statele membre CE, printr-un dialog consolidat cu institutiile statului de drept. Comisia a oferit Romaniei consiliere, sustinere si expertiza de fiecare data cand aceasta a fost solicitata, atat in cadrul fiecarui proces de revizuire a Constitutiei Romaniei, cat si in cadrul modificarii legislatiei electorale sau referendare, se mai spune in comunicat.

 

 

 

 

Cererea a fost transmisa in cursul acestei dimineti, prin intermediul unui Apel semnat de cei 48 de initiatori: Coalitia anti-discriminare; ActiveWatch; Agentia Impreuna; Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR); ARAS - Asociatia Romana Anti-SIDA; Asociatia ANAIS; Asociatia E-Civis; Asociatia E-Romnja; Asociatia Maatka Phi; Asociatia pentru Libertate si Egalitate de Gen- A.L.E.G.; Asociatia RHRN - Romanian Harm Reduction Network; Asociatia Solidaritatea pentru Libertatea de Constiinta; Asociatia Umanista Romana ; Asociatia ACCEPT; Asociatia Carusel; Asociatia Mame pentru Mame; Asociatia MetruCub - resurse pentru cultura; Asociatia MozaiQ LGBT; Asociatia Necuvinte; Asociatia Viitorul Tinerilor; ASUR - Asociatia Secular-Umanista din Romania; ATELIERE FARA FRONTIERE; Be An Angel Romania, Cluj-Napoca; Centrul de Actiune pentru Egalitate si Drepturile Omului (ACTEDO); Centrul de Studii Internationale; Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati - CEDCD; Centrul FILIA; Centrul pentru Inovare Publica; Centrul pentru Studiul Democratiei; CeRe: Centrul de Resurse pentru participare publica; Consiliul Tineretului din Romania (CTR); ECPI - Centrul Euroregional pentru Initiative Publice; FRONT; Fundatia Centrul Parteneriat pentru Egalitate; Fundatia PARADA; Fundatia Ratiu pentru Democratie; Funky Citizens; Grow Up Romania; Institutul pentru Politici Publice; Les Sisterhood Cluj; MCA Romania - Centrul pentru Monitorizarea si Combaterea Antisemitismului in Romania; RiseOUT; Romanian Women's Lobby; Societatea Academica din Romania; Societatea de analize feministe AnA; Societatea de Educatie Contraceptiva si Sexuala (SECS); Societatea Independenta Romana a Drepturilor Omului - SIRDO; Tineri pentru Tineri.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22