Ce se știe despre atacul SUA cu rachete Tomahawk asupra bazei aeriene Shayrat din Siria VIDEO

E.b. | 07.04.2017

Baza aeriană siriană lovită de rachete de croazieră americane în noaptea de joi spre vineri a fost punctul de decolare pentru avioanele care au desfășurat recentul atac chimic atribuit regimului de la Damasc, potrivit Pentagonului, relatează AFP.

Pe aceeași temă

 

 

Baza Shayrat, situată în provincia Homs din centrul Siriei, a fost lovită în jurul orei 00:40 GMT de 59 de rachete Tomahawk trase de pe distrugătoarele americane USS Porter și USS Ross, care se aflau în Mediterana orientală, transmite AFP, preluată de Agerpres.

 

Conform Pentagonului, serviciile de informații americane au stabilit că avioanele care au comis atacul chimic contra localității Khan Shaykhun decolaseră de la baza Shayrat.

 

Această bază era cunoscută drept un loc de stocare a armelor chimice înainte de 2013 și de dezmembrare a arsenalului chimic sirian, a indicat căpitanul Jeff Davis, purtător de cuvânt al Pentagonului.

 

 

 

Primele evaluări

 

 

 

Primele evaluări ale bombardamentului indică faptul că acesta a cauzat ''pagube grave sau a distrus avioane'' și infrastructura bazei, ''reducând capacitatea guvernului sirian de a efectua lovituri'' aeriene.

 

 

 

 

Rachetele Tomahawk au vizat în special ''hangare aeriene consolidate'', stocuri de petrol, muniții, echipamente de apărare antiaeriană și radare.

 

Atacul nu a vizat însă pista propriu-zisă, a declarat căpitanul Jeff Davis, contrar indicațiilor furnizate într-o primă fază de un responsabil american.

 

Generalul H.R McMaster, consilierul pentru securitate națională al președintelui american Donald Trump, a afirmat la rândul său că americanii au evitat să lovească un loc ''unde credem că există gaz sarin stocat''. ''Nu am dori să creăm un pericol pentru civili'', a spus el.

 

Căpitanul Davis a afirmat că ''au fost luate toate măsurile de precauție pentru a executa lovitura cu riscuri minime'' pentru personalul prezent în bază și în special pentru rușii care se aflau acolo. Lovitura ''nu a fost efectuată pentru a viza oameni'', a adăugat el.

 

Potrivit lui Jeff Davis, partea rusă a fost anunțată în avans, printr-un canal de comunicații special creat de militarii ruși și americani începând din toamna lui 2015 pentru a se evita orice incident aerian între avioanele militare ale SUA și Rusiei în spațiul sirian.

 

''Au avut loc multiple conversații cu rușii joi via linia specială'', a menționat Davis, care a precizat că militarii americani cunoșteau 'locul precis' al bazei utilizate de militarii ruși.

 

Televiziunea publică siriană a evocat ''pierderi'' în rândul personalului sirian din baza Shayrat.

 

Purtătorul de cuvânt american a lăsat să se înțeleagă că lovitura nu este menit să se repete. ''Este vorba despre un răspuns proporționat la atacul de la Khan Shaykhun, pentru a descuraja ''regimul să utilizeze din nou arme chimice. Va fi opțiunea regimului (sirian) dacă vor exista alte bombardamente; acest lucru va fi decis pe baza comportamentului viitor'' al Damascului, a spus el. 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22