Tăriceanu: Revocarea procurorilor-şefi ar fi declanşat o criză politică uriaşă

E.b. | 07.04.2017

Călin Popescu-Tăriceanu, preşedintele Senatului, a afirmat, la Antena 3, că revocarea şefilor de Parchete la iniţiativa ministrului de Justiţie, Tudorel Toader ar fi declanşat o criză politică de amploare.

Pe aceeași temă

 

 

 

Tăriceanu susţine că apreciază faptul că Toader a avut curajul să recurgă la o procedură de evaluare a procurorilor-şefi.

 

Călin Popescu-Tăriceanu a precizat că a discutat cu ministrul de Justiţie, Tudorel Toader, şi că a înţeles considerentele pentru care acesta a decis să nu declanşeze revocarea procurorului general şi al procurorului-şef al DNA.

 

Dacă ministrul ar fi declanşat o procedură de revocare, cred că s-ar fi declanşat o criză politică uriaşă. Pentru a declanşa o procedură de revocare nu era suficient ceea ce s-a întâmplat. Am discutat cu el şi am înţeles consideraţiile pe care le-a făcut. Aşadar, eu cred că derapajele grave din trecut nu se vor mai putea repeta pentru că atunci o măsură bazată pe lege şi pe Constituţie s-ar impune fără drept de apel”, a afirmat Tăriceanu, la Antena3, conform News.ro.

 

El a apreciat că Toader ”a avut înţelepciunea” de a ţine seama de modul în care au fost rezolvate conflictele constituţionale de către CCR de-a lungul timpului şi în cazul evaluării Parchetului General şi DNA ca urmare a deciziei Curţii privind ancheta penală în cazul OUG 13/2017.

 

Tăriceanu a mai spus că Tudorel Toader beneficiază în continuare încrederea coaliţie de guvernământ. ”Nu am sesizat o slăbire a încrederii în ceea ce poate să facă şi trebuie să facă ministrul Justiţiei. Cred că a început mandatul bine. Este un ministru cum puţin cazuri am avut până acum, care degajă autoritatea cunoaşterii domeniului într-o manieră categorică şi aşteptăm în următoarea perioadă ca angajamentele pe care şi le-a asumat să le materializeze”, a mai spus Tăriceanu.

 

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a anunţat, în 29 martie, când a prezentat concluziile evaluării procurorului general Augustin Lazăr şi a procurorului-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, că nu este oportună declanşarea mecanismului instituţional de revocare din funcţii a acestora.

 

El a precizat că evaluarea şefilor celor două instituţii a fost făcută de el, fără niciun fel de presiune şi ingerinţă şi că nu a verificat soluţii din dosare. Toader a susţinut, însă, că este oportună "instituirea unei atente monitorizări, a unei obligaţii de raportare a activităţii procurorilor de la DNA, DIICOT, PICCJ", iar această autoritate trebuie exercitată de ministrul Justiţiei, fără ingerinţe în activitatea procurorului de a da soluţii.

 

Preşedintele, PSD, Liviu Dragnea, a declarat că "nu îşi asumă" raportul prezentat public de ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, cu privire la activitatea Ministerului Public şi a DNA, comentând ironic că procurorii şefi ai celor două instituţii "tremură de frică" odată cu anunţarea mecanismului de verificare din partea Ministerului Justiţiei.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22