Proiect PSD care-i scapă de închisoare pe directorii și administratorii de companii penali

Dora Vulcan | 07.04.2017

Un proiect de lege initiat PSD elimina pedeapsa cu inchisoarea pentru directorii si administratorii de companii ce favorizeaza alte firme, folosesc cu rea-credinta banii societatilor pe care le conduc sau se imprumuta de la acestea peste limita de 5.000 euro permisa de lege.

Pe aceeași temă

 

 

 

34 de senatori si deputati PSD au inregistrat, zilele trecute, la Senat propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii nr.82/1991 a contabilitatii si modificarea si completarea Legii nr.31/1990 a societatilor comerciale, modificarea si completarea Legii nr.1/2005 privind organizarea si functionarea cooperatiei.

 

 

 

 Proiectul, consultat de News.ro, prevede  modificarea si completarea a trei legi esențiale:

 

Legea 82/1991 - a contabilitatii,

Legea 31/1990  - a societatilor comerciale,

Legea 1/2005  -  privind organizarea si functionarea cooperatiei.

 

 

 

Astfel, proiectul de lege prevede ca, in  Legea nr.31/1990 a societatilor comerciale," Art. 272 alineat (1) litera b) si litera c) se abroga".

 

In Legea nr.31/1990, republicata cu ultimele modificari, Aricolul 272 prevede, la alineatul (1), ca:

 

"Se pedepseste cu inchisoare de la 1 la 3 ani fondatorul, administratorul, directorul sau reprezentantul legal al societatii, care:

 

a) dobandeste, in contul societatii, actiuni ale altor societati la un pret pe care il stie vadit superior valorii lor efective sau vinde, pe seama societatii, actiuni pe care aceasta le detine, la preturi despre care are cunostinta ca sunt vadit inferioare valorii lor efective, in scopul obtinerii, pentru el sau pentru alte persoane, a unui folos in paguba societatii;

 

b) foloseste, cu rea-credinta, bunuri sau creditul de care se bucura societatea, intr-un scop contrar intereselor acesteia sau in folosul lui propriu ori pentru a favoriza o alta societate in care are interese direct sau indirect;

 

c) se imprumuta, sub orice forma, direct sau printr-o persoana interpusa, de la societatea pe care o administreaza, de la o societate controlata de aceasta ori de la o societate care controleaza societatea pe care el o administreaza, suma imprumutata fiind superioara limitei prevazute la art. 144^4 alin. (3) lit. a), sau face ca una dintre aceste societati sa ii acorde vreo garantie pentru datorii proprii".

 

Articolul 144^4 permite imprumuturi cu o valoare maxima de 5.000 euro, echivalent in lei.

 

 Potrivit consultantilor fiscali consultati de News.ro, eliminarea celor doua prevederi din Legea societatilor comerciale i-ar favoriza in primul rand pe directorii si administratorii de companii de stat, care scapa de raspundere in cazul in care faptele incriminate nu mai sunt considerate infractiuni.

 

Aceeasi inititativa mai prevede ca dividendele pot fi luate trimestrial, la jumatate. Patronii si asociatii vor avea posibilitatea sa ia din firme dividende la jumatatea profitului, o data la fiecare trimestru in cursul anului in care se realizeaza, potrivit unei propuneri de lege initiate de mai multi parlamentari de la putere, potrivit Startupcafe.ro.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22