Tăriceanu, retorică anti-UE şi noi atacuri la Cioloş: Vrea ca România să fie colonie UE

E.b. | 09.04.2017

Călin Popescu Tăriceanu, președintele Senatului, scrie, pe pagina sa de Facebook, că Dacian Cioloș ar trebui "să apere interesele României, nu ale mai marilor de la Bruxelles".

Pe aceeași temă

 

 

 

Călin Popescu Tăriceanu, preşedintele Senatului şi lider ALDE, partid care guvernează alături de PSD susține că fostul premier ar fi reprezentantul unui curent în politica românească potrivit căruia România ar trebui "să fie mulțumită cu poziția de stat colonie în UE".

 

Tăriceanu reia retorică potrivit căreia Bruxelles-ul ar fi ”Înalta Poarta” și toţi cei care critică guvernul PSD şi practicile acestuia sunt ”slugi la un stăpân generos”. 
Acest tip de discurs naţionalist a fost exacerbat în România în contextul dezbaterilor pe tema viitorului Uniunii Europene, a planului prezentat de Jean-Claude Juncker şi a documentului semnat recent la Roma. În fapt, acest tip de retorică este comună întregii alianţe PSD-ALDE.

 

Tăriceanu, unul dintre politicieni cu cel mai agresiv discurs împotriva justiţiei şi a DNA, el însuşi trimis în judecată pentru sperjur, a reacţionat violent după dezbaterea organizată în PE de către Comisia Libe, la solicitarea PSD, şi în care au fost prezentate motivaţiile protestelor de la Bucureşti în urma faimoasei Ordonanţe 13. Mai mulţi lideri ai coaliţiei de la putere au avut întâlniri cu reprezentanţi ai Comisiei Europene, încercând să convingă Bruxelles-ul de contrariul. Fără succes însă, dublul limbaj nefiindu-le de prea mare ajutor.


 

 

Dacian Cioloș ar trebui să apere interesele României, nu ale mai marilor de la Bruxelles
 
  
 

Am constatat cu surprindere criticile aduse în aceste zile de fostul premier tehnocrat Dacian Cioloș și cred că merită să primească o replică. Nu este o replică personală, pentru că nu vreau să îi atribui domnului Cioloș o mai mare importanță decât are în realitate, scrie Călin PopescuTăriceanu, pe Facebook.

 

Dacian Cioloș este reprezentantul unui curent în politica românească care spune că România ar trebui să fie mulțumită cu poziția de stat colonie în Uniunea Europeană. Sunt oameni politici care merg în capitalele europene cu aceeași gândire de acum 250 de ani, când domnitorii fanarioți mergeau la Înalta Poartă: ”capul plecat, sabia nu îl taie”. 


Sunt oameni politici care prezintă românilor ca pe o mare victorie faptul că sintagma „Europa cu mai multe viteze” a fost înlocuită cu „ritmuri și intensități diferite”. Adică „aceeași Mărie cu altă pălărie”, cum ar spune românul ironic. Probabil că unii din acești oameni politici acționează din convingerea că este mai bine să fii slugă la un stăpân generos, decât să stai pe propriile picioare. Alții s-au obișnuit atât de mult cu statutul de funcționar de lux, plătiți cu salarii de CEO de companie privată, încât nici nu își pun problema să nu fie de acord cu angajatorul.


Indiferent de motivație, un lucru este clar ca lumina zilei: toți acești oameni politici știu că MCV este un mecanism politic, știu că deciziile care privesc România, ca și alte state membre din categoria a doua, nu sunt luate în conformitate cu principiile europene, ci pe baza unor negocieri, urmărind interese economice sau politice


Chiar Dacian Cioloș spune acest lucru în comunicatul pe care l-a trimis, în care face referire la discuții pe care le-a avut cu alți lideri europeni despre amânarea intrării în spațiul Schengen. Pentru a folosi o expresie dragă președintelui Iohannis: acesta este elefantul din încăpere, de care toată lumea știe. Deciziile în Uniunea Europeană sunt luate în urma unor negocieri dure, în care fiecare stat trebuie să acționeze energic pentru a își proteja interesele. Nu o face, atunci are de pierdut. Fapt înțeles de state precum Polonia, dar pe care oameni ca premierul Dacian Cioloș nu îl aplică. Ei trăiesc încă în logica în care dacă dau pe ultima sută de metri de guvernare, fără licitație, unei companii olandeze un contract de miliarde de euro pentru construcția de corvete, vor câștiga bunăvoința Olandei


Toate aceste lucruri le spun din postura unui european convins, al premierului în mandatul căruia România a intrat în Uniunea Europeană. Cred în Uniunea Europeană, dar într-o uniune cu o singură viteză, în care nu avem „colonii” și „mari puteri”, europeni „de primă mână” și cetățeni europeni „de mâna a doua”. Consider că este realizabilă această Uniune Europeană, în care România va fi un stat puternic, poate chiar a șaptea putere economică a Europei, în conformitate cu teritoriul și populația ei. 

 

Este unul dintre obiectivele cu care merg luni la Bruxelles, unde mă voi întâlni cu Jean-Claude Juncker, președintele Comisiei Europene, și cu Vera Jourova, comisarul european pentru justiție.
Această Uniune Europeană pe care cred că fiecare român și-o dorește, poate fi realizată doar dacă ne susținem interesele la Bruxelles și nu acceptăm statutul de valet. Oameni politici ca Dacian Cioloș vor să vândă o iluzie puținilor români care îi mai cred. Iluzia că dacă stăm cuminți și nu deranjăm, vom primi ce ni se cuvine. Iluzia că dacă ne ținem gura când drepturile și libertățile cetățenilor sunt încălcate, vom fi considerați „de partea binelui”

 

Iluzia că dacă aplaudăm toate deciziile luate de liderii de astăzi de la Bruxelles, vom primi un loc mai în față. Dacă există o lecție din istoria României, este tocmai aceasta: când am fost valeții altora, am fost mai slabi și am trăit mai rău; când am îndrăznit să ridicăm ochii din pământ, am fost mai puternici și am făcut o Românie mai puternică. Sper ca Dacian Cioloș, alături de alți oameni politici asemenea lui, să găsească acest curaj. Indiferent dacă îl găsesc sau nu, eu împreună cu ALDE și partenerii de la guvernare vom continua să acționăm pentru ca România să fie mai puternică în Uniunea Europeană, conchide Tăriceanu.

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22