Fostul ministru al Justiției, Florin Iordache, audiat la Parchetul General în dosarul OUG 13

Dora Vulcan | 10.04.2017

Fostul ministru al Justiţie, Florin Iordache, a fost audiat vineri la Parchetul General. Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor a fost citat vineri la Parchet pentru a da o declaraţie.

Pe aceeași temă

 

 

Audierea a fost făcută în dosarul OUG 13, pentru care CCR a decis că DNA a încălcat separaţia puterilor în stat, anunță Antena 3.

 

Ancheta de la Parchetul General se desfășoară IN REM, adică se cercetează fapte nu persoane.  

 

Cauza se află pe rolul Secției de urmărire penală și criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, investigația este în curs și privește următoarele fapte prevăzute de legea penală:

 

  1. sustragerea sau distrugerea de înscrisuri,
  2. fals intelectual,
  3. favorizarea făptuitorului,
  4. prezentarea cu rea-credință de date inexacte, Parlamentului sau Președintelui României cu privire la activitatea Guvernului sau a unui minister, pentru a ascunde săvârșirea unor fapte de natură să aducă atingere intereselor statului, prev. de art. 8 alin 1 lit. b din Legea 115/1999,
  5. sustragerea sau distrugerea de probe sau înscrisuri.

 

 

Dosarul a fost înregistrat la Secția de urmărire penală și criminalistică ca urmare a declinării acestuia de către Direcția Națională Anticorupție.

 

 

 

"Inițial, dosarul a fost înregistrat pe rolul Direcției Naționale Anticorupție, în care procurorii (...) au dispus, prin ordonanța din 24 februarie 2017, clasarea cauzei având ca obiect infracțiunea prevăzută de art. 13 din Legea 78/2000, precum și disjungerea și declinarea acesteia în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție spre competentă soluționare, sub aspectul săvârșirii infracțiunilor anterior menționate", conform PÎCCJ.  

 

Ministerul Public a anuntat ca ancheta in dosarul OUG 13 va continua chiar si dupa decizia Curtii Constitutionale. După publicarea deciziei CCR, ministrul Justiției Tudorel Toader a sugerat că procurorul general și șefa DNA ar fi trebuit să-și dea demisia. 

 

Între timp, raportul făcut de Tudorel Toader a stabilit că nu este oportună revocarea celor doi șefi de Parchete.

 

Saga OUG 13 a început odată cu adoptarea, noaptea, a două ordonanțe de urgență prin care se modifica Codul penal. Miza OUG 13 a fost dezincriminarea abuzului în serviciu, de care este acuzat liderul PSD; șef de facto al guvernului, Liviu Dragnea. După presiunea străzii, unde au ieșit sute de mii de oameni pe parcursul a două luni, OUG 13 și OUG 14 au fost abrogate și legile de abrogare a lor adoptate de Parlament. 

 

Între timp, DNA a deschis o anchetă, declinată între timp la Parchetul General, care investighează modul în care a fost adoptată OUG, de unde și sesizarea CCR de către șeful Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, alt penal ”de lux”, beneficiar al OUG, împotriva anchetării guvernului de către procurori.

 

Decizia CCR a dat suflu contestatarilor celor doi șefi de Parchete de unde și tentativa revocării lor, soldată cu decizia ministrului de Justiție de a nu-i schimba din funcție. Înainte de publicarea raportului, ministrul Tudorel Toader s-a întâlnit cu ambasadorul SUA la București, Hans Klemm. 

 

  

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22