De același autor
A devenit Donald Trump, într-un răstimp de numai câteva zile, dintr-un izolaționist, un intervenționist, precum președinții Bush senior, Clinton, Bush junior și chiar, parțial, Obama? „Make America great again“ trece acum prin intervenționism umanitar, acționând contra celor vinovați de crime împotriva umanității și crime de război cu rachete Tomahawk, care au bombardat o bază siriană de lângă Homs? Imaginile – ce-i drept, teribile – ale bebelușilor anterior uciși de gazul sarin în Siria, foarte verosimil de bombele lui Assad, l-au determinat pe președintele american într-o noapte să abandoneze „trumpismul“? A abandonat el, pe neașteptate, șansa unei prietenii politice cu Putin, aliatul lui Assad? Cu numai câteva zile în urmă, secretarul de stat Tillerson admitea că eliminarea lui Assad nu mai e o prioritate; câteva fotografii, pare-se, au schimbat totul, deși mărturia lor nu făcea să adauge decât ultima tușă – foarte neagră, desigur – la un tablou și așa oribil, cu sute de mii de morți, milioane de refugiați și o țară distrusă.
Am fi, desigur, bucuroși dacă America „s-ar întoarce din nou pe teren“, dacă ar reîmprospăta relațiile cu aliații, deopotrivă din Europa și din restul lumii, indicându-le, fie și prin acest bombardament scurt și în mod deliberat limitat în consecințe directe, că nici vorbă să se retragă în iluzoria fortăreață a lui „America first“. Ne-ar plăcea să credem că acțiunile de destabilizare și de subversiune ale Rusiei vor fi mult mai ferm descurajate. De altminteri, răspunsul unanim pozitiv, de susținere a acțiunii americane din Siria, sosit de la aliații NATO, inclusiv România (fără a-i mai aminti pe aliații din Orientul Mijlociu), nu-i decât expresia diplomatică a speranței că, odată consiliat de valoroșii strategi militari, generalii Mattis și McMaster, „trumpismul“ începe să devină, pe plan extern cel puțin, tot mai asimilabil unei linii mai tradiționale de îndiguire.
Și totuși, convertirea a fost prea rapidă pentru a nu ridica întrebări și a nu crea nedumeriri.
În primul rând, schimbarea bruscă de direcție e autentică ori e numai o operațiune de PR? Au fost „bebelușii sirieni uciși“ doar pretextul căutat de mai multă vreme sau, într-adevăr, picătura care a umplut paharul? Utilizarea armelor chimice, interzisă chiar și în timp de război de Convenția de la Geneva, rămâne totuși o „linie roșie“. Oricum, din punct de vedere al PR-ului, acțiunea a fost strălucită: înghesuit acasă pentru presupuse relații prea bune cu Rusia și Putin, hărțuit de presa liberală, incapabil să convingă un Congres dominat de republicani să-i treacă planul de înlocuire a Obamacare, blocat de justiție în planurile antiimigraționiste, Trump iese deocamdată triumfător: avertizează regimul Assad, plasează Rusia în defensivă și mai ales dă de înțeles că Statele Unite nu vor accepta să fie scoase din ecuația siriană. Discuțiile ce vor avea loc săptămâna aceasta între Tillerson și Lavrov la Moscova au toate șansele să fie pline de un nou conținut. Presa liberală, în general, i-a devenit mai favorabilă, aliații îl susțin. Iar alegerea momentului loviturii – exact în timpul vizitei președintelui Chinei, informat despre eveniment chiar de Trump, se pare - trimite și ea un mesaj puternic. E de notat simplul fapt că discuțiile americano-chineze n-au fost întrerupte de criză, că s-au desfășurat într-o atmosferă cordială, chiar fără a oferi deocamdată mai mult decât niște angajamente de viitor. Dar - și asta e important – ele au sosit după salva de declarații antichineze ale președintelui Trump din campania electorală și chiar de după ea!
Întrebarea e ce va urma: Assad, desigur, nu va cădea acum, iar Rusia nu-l va lăsa prea ușor din mâini. E greu de imaginat o intervenție mai substanțială a Americii de pedepsire a lui Assad, fără a risca o confruntare directă cu Rusia. Pe de altă parte, știm că rușii au fost informați din timp de iminența atacului și că nu și-au activat sistemele antirachetă. Există o înțelegere secretă dintre cele două părți, pe care retorica de suprafață n-o poate complet acoperi? Au înghițit rușii un hap amar și l-au lăsat pe Assad descoperit?
Versatilitatea lui Trump e cunoscută de mult. În condițiile de față, e ea suplețe tactică sau lipsă de perseverență? De data asta, i-a ieșit jocul. Dar mai departe? Acum a schimbat linia brusc, profitând de o situație favorabilă. Și-a surprins adversarii, a strâns rândurile aliaților, a izolat Rusia, a repoziționat strategic Statele Unite. Mai ales, însă, s-a repoziționat pe sine, arătând că trebuie luat în serios și că e imprevizibil într-o măsură mai mare decât le place îndeobște cancelariilor. Dacă Putin într-adevăr a avut un rol la alegerea lui (pe care oricum știm că a dorit-o), cred că acum n-are motive să fie prea mulțumit.