Legea vaccinarii, fara sanctiuni pentru parinti, dar copiii nevaccinati nu pot merge scoala

E.b. | 11.04.2017

Ministerul Sanatatii a postat pe site proiectul Legii vaccinari, care va ramane in dezbatere publica pana pe 20 mai. Din proiect au fost eliminate sanctiunile pentru parintii care nu isi vaccineaza copiii. Proiectul vine în ziua în care încă 2 copii au murit de rujeolă. Cu totul, 21 de copii morți.

Pe aceeași temă

 

 
 Insa fara dovada imunizarii acestia nu vor putea fi inscrisi la scolile publice.

 

Florian Bodog, ministrul Sanatatii, va sustine marti, de la ora 14:00, o conferinta de presa pentru a prezenta mai multe detalii cu privire la acest proiect, conform Digi24.

 

In expunerea de motive se arata, printre altele, ca, potrivit Constitutiei, "Statul este obligat sa ia masuri pentru asigurarea igienei si a sanatatii publice" si sa previna imbolnavirea prin boli infectioase inclusiv prin masuri care sa duca la izolarea surselor de imbolnavire.

 

De asemenea, statul roman este obligat prin Conventia ONU cu privire la Drepturile Copilului sa respecte "interesul superior al copilului", iar Organizatia Mondiala a Sanatatii, in vederea salvarii a milioane de vieti, recomanda vaccinarea in toate statele membre.

 

Legea vaccinarii - Expunerea de motive

 

Legea vaccinarii - Proiect in dezbatere publica

 

"Romania se confrunta in ultimii ani cu scaderea constanta a acoperirii vaccinale pentru toate tipurile de vaccinuri utilizate. Cauzele sunt multiple, de la neprezentarea la vaccinare, refuzul vaccinarii, pana la lipsa de informare corecta a parintilor, campaniile antivaccinare promovate de diverse grupuri (...)

 

In plus, in ultimii ani se realizeaza cu dificultate aprovizionarea constanta cu vaccinuri, datorita numarului mic de producatori si a problemelor de productie (...) Astfel, vaccinarea in Romania a scazut constant de la an la an la toate vaccinurile incluse in Programul National de Vaccinare", se mai arata in document, facandu-se referire la epidemia de rujeola care a facut 20 de morti in ultima perioada.

 

Proiectul de lege nu mai prevede sanctiuni pentru parintii care nu isi vaccineaza copiii, asa cum prevedea proiectul anterior, ci doar subliniaza faptul ca ei sunt responsabili de sanatatea lor.

 

 

 

 

Copiii neimunizati nu vor putea fi inscrisi in scolile de stat

 

 

 

"In vederea asigurarii dreptului la sanatate si la educatie al tuturor copiilor si tinerilor, garantate de stat, inscrierea acestora intr-o colectivitate de invatamant se va face numai dupa prezentarea documentelor care atesta efectuarea vaccinarilor obligatorii sau a unei scheme de recuperare pe care sa o realizeze in termen de un an", se mai precizeaza in expunerea de motive.

De asemenea, prin proiectul de lege sunt stabilite atributiile si responsabilitatile tuturor actorilor implicati in procesul de realizare a activitatilor de vaccinare, institutii publice si societate civila.

 

Potrivit proiectului pus in dezbatere, toti furnizorii de servicii medicale care presteaza servicii de vaccinare vor fi obligati sa se inregistreze ca furnizori de servicii medicale de vaccinare in Registrul Electronic National de Vaccinari (RENV), in termen de 2 ani de la publicarea acestei legi.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22