Putin acuză SUA că înscenează atacurile chimice din Siria ca să o poată bombarda

Dora Vulcan | 11.04.2017

Președintele Rusiei face acuzații foarte grave la adresa Statelor Unite. Vladimir Putin afirmă că administrația de la Washington pregătește atacuri chimice inclusiv în capitala Siriei, pentru a da vina pe guvernul de la Damasc.

Pe aceeași temă

 

 

 

 Vladimir Putin a declarat că are informații potrivit cărora SUA plănuiesc atacuri inclusiv la Damasc, pentru a da ulterior vina pe Bashar al-Assad, informează agenția Tass.

 

Președintele rus a precizat că informările respective fac referire la „provocări” în ceea ce privește armele chimice.

 

Pe 7 aprilie, Statele Unite au lansat 59 de rachete Tomahawk asupra unei baze aeriene guvernamentale din Siria. De acolo ar fi fost coordonat atacul chimic de săptămâna trecută, în care aproape 100 de civili au murit.

 

A fost primul atac american îndreptat împotriva trupelor guvernamentale ale Siriei, de la începutul războiului civil din această ţară. A reprezentat, totodată, o schimbare extrem de rapidă de atitudine a administraţiei Trump faţă de regimul Assad, pe care-l vedea iniţial ca un ajutor în războiul împotriva grupării Stat Islamic. Atacul chimic de la începutul săptămânii a provocat, însă, această schimbare.

 

Decizia lui Donald Trump de a ataca direct regimul sirian a venit la mai bine de trei ani după ce Barack Obama a oprit în ultima clipă un raid similar, după ce Assad a folosit arme chimice împotriva propriilor cetăţeni. Atunci, preşedintele american a fost de acord cu un plan propus de Rusia, ceea ce a dat Moscovei iniţiativa în criza siriană.

 

Analiştii militari au spus că bombardamentul împotriva Siriei a fost un semnal şi pentru China, mai ales că a avut loc în timpul întâlnirii dintre Donald Trump şi Xi Jinping. Raidul a arătat că Statele Unite nu se tem să acţioneze unilateral, ceea ce oficialii de la Washington au ameninţat că vor face şi împotriva Coreei de Nord, dacă Phenianul va dezvolta în continuare arme nucleare.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22