Trump a semnat protocolul pentru aderararea statului Muntenegru la Alianța Nord-Atlantică

Dora Vulcan | 11.04.2017

Președintele SUA, Donald Trump, a semnat protocolul de aderare la NATO a Muntenegrului, ratificat anterior de Senatul american, astfel fiind eliminat încă un obstacol major în calea alăturării micii țări balcanice la Alianța Nord-Atlantică, relatează agenția de presă macedoneană MIA.

Pe aceeași temă

 

 

 

Senatul amânase votarea acestui document timp de mai multe luni, așteptând să vadă ce poziție va adopta noua administrație a președintelui Donald Trump cu privire la problema extinderii NATO. În cele din urmă, documentul a fost aprobat cu doar două voturi împotrivă. Acesta mai rămâne să fie ratificat de doar câteva alte state membre NATO și Muntenegru speră să adere la Organizație ca membru cu drepturi depline până la summit-ul de la Bruxelles din luna mai. 

 

 

 

 Totodată, SUA apreciază că aderarea Muntenegrului va consolida securitatea naţională şi va trimite un mesaj puternic pentru Rusia, care "încearcă să-şi invadeze vecinii şi să schimbe ordinea internaţională", scrie Mediafax.

 

 

 

Rusia a obiectat puternic față de admiterea aliatului său istoric la NATO și chiar ar fi încercat organizarea unei lovituri de stat în timpul recentelor alegeri generale, comentează MIA, citată de Agerpres.

 

 

 

 După ce Donald Trump a semnat protocolul privind extinderea Alianţei Nord-Atlantice, procedura de verificare trebuie să fie finalizată în Olanda şi Spania.

 

 

 

Oficialii muntenegreni se aşteaptă ca ţara să devină un membru cu drepturi depline în cadrul NATO după summit-ul de la Bruxelles de la sfârşitul lunii mai.

 

 

Opoziţia din Muntenegru, care se concentrează în principal în jurul comunităţii etnicilor sârbi, se opune aderării la NATO, a boicotat Parlamentul în această problemă şi a ameninţat cu organizarea unui referendum împotriva aderării. Totodată, Rusia s-a opus puternic acestei mutări, în condiţiile în care Muntenegru este un aliat istoric. Muntenegrul a fost bombardat de către aviaţia NATO în timpul războiului din Kosovo, în 1999, când făcea parte din fosta Iugoslavie. În prezent, statul din Europa de Sud-Est are o populaţie de aproximativ 620.000 de locuitori, iar moneda oficială este Euro, deşi nu face parte din Uniunea Europeană. 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22