ASF a amendat NN Pensii cu 1% din capitalul social. Directorul, lăsat fără autorizație

Dora Vulcan | 13.04.2017

ASF a amendat NN Pensii cu 1% din capitalul său social (750 000 lei) pentru că a dat informații publice menite să destabilizeze sistemul de pensii, a anunțat Ion Giurescu, vicepreședintele ASF. Directorului general Raluca Țintoiu i-a fost retrasă autorizația și a primit 100 000 lei amendă personală.

Pe aceeași temă

 

 

 

comunicatul integral al ASF, emis după conferința de presă a lui Ion Giurescu, aici

 

 

 

Nu este cea mai mare amendă din istoria ASF, cea mai mare amendă fiind aplicată tot NN în urmă cu câțiva ani (adică ING Pensii din care s-a contituit NN), de 360 000 de euro, a spus Ion Giurescu, într-o conferință de presă organizată joi la sediul Autorității.

 

 

 

De asemenea, ASF a amendat-o cu amendă personală de 100 000 de lei pe directorul Raluca Țintoiu - directorul general al NN Pensii și asigurări de viață, care a emis comunicatul prin care-și avertiza contributorii de riscul naționalizării fondului - și cu retragerea autorizației.

 

 

 

 

Pedepsit va fi și Radu Crăciun, cel de la care a pornit totul: cu un control pe care ASF îl va demara în curând la BCR

 

 

 

Directorul general al BCR Radu Crăciun a fost cel care a publicat avertismentul privind intențiile guvernului de a naționaliza fondul de pensii.

 

 

Opinia sa a fost preluată de prim-vicepreședintele PNL Cătălin Predoiu - care a spus că a ”verificat” informația dintr-o sursă din interiorul PSD - și care a făcut-o virală.

 

 

Apoi NN pensii private a lansat comunicatul către clienții săi în care le cerea să urmărească cu atenție evoluțiile de pe piață, o formulă voalată de atenționare asupra celor lansate în planul public cu privrie la viitorul pensiei lor private.  

 

 

 

 

Din ordinul lui Dragnea a fost sancționat NN și va fi schimbată întreaga conducere a ASF. Va sesiza și guvernul olandez

 

 

Sancțiunea ASF se produce după ce miercuri seara liderul PSD Liviu Dragnea a declarat la Antena 3 că va demara procedura de schimbare a întregii conduceri a ASF pentru complicitate cu NN (șeful ASF, Mișu Negrițoiu a fost directorul băncii care a înființat fondul de pensii) și că va cere sancționarea NN.

 

 

 

În urmă cu o zi, premierul Grindeanu a spus că nu intenționează să ceară pedepsirea NN pensii private după ce ministrul de Finanțe a atenționat că informația lansată de fond către clienții săi, privind intenția guvernului de a naționaliza fondul de pensii private, este total falsă.

 

 

 

Aseară, însă, la Antena 3, Liviu Dragnea, șeful de facto al guvernului, a tunat și fulgerat împotriva NN pensii private, a ”multinaționalelor care fac miliarde în România” , împotriva șefului ASF Mișu Negrițoiu, sugerând complicitatea acestuia cu NN pensii pentru că Negrițoiu a fost director al ING Bank (care a fondat NN pensii), anunțând inclusiv intenția de a demara procedurile de schimbare a întregii conduceri a ASF după sărbătorile de Paște. ASF este autoritatea financiară menită a cenzura demersurile NN. Dragnea a mers până acolo încât a spus că va contacta chiar guvernul olandez pentru a se plânge de prestația NN.

 

 

 

 

Context

 

 

 
 
 
Liderul PSD nu a vrut sa spuna cine sunt cei care ticluiesc acest plan, dar a rabufnit din nou impotriva companiilor straine si multinationalelor.

 

 

 

 

 

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri seara ca exista un plan pentru a decredibiliza Guvernul Grindeanu, pentru a forta Comisia Europeana sa declanseze o procedura de deficit excesiva pe prognoza.

 

 

"O sa va spun ceva ce nu s-a mai spus in spatiul public si domnul Viorel Stefan poate sa va confirme. Exista un plan pentru a decredibiliza Guvernul nostru care a fost alimentat cu faptul ca nu o sa avem venituri pentru Legea salarizarii, ca nu o sa putem sa facem veniturile pe care le-am prognozat, ca nu o sa avem cresterea economica prognozata si acest scandal cu pensiile pentru a genera in Comisia Europeana ceva nemaiauzit, nemaiintalnit, neprevazut in Tratat si anume pentru a forta Comsia Europeana sa declanseze o procedura de deficit excesiv pe prognoza, adica sa nu astepte sfarsitul anului si sa spuna de acum 'declansam procedura de deficit excesiv, pentru ca noi credem, dupa toate semnalele care vin din spatiul public din Romania, ca Guvernul nu va realiza tinta de deficit'", a afirmat Liviu Dragnea la Antena 3.

 

 

Liderul PSD a mai spus ca acesta este "de fapt planul, este un plan complex, urat, cu care o sa se bata".

 

 

Intrebat cine ar sta in spatele acestui plan, liderul PSD a evitat sa raspunda concret.

 

 

"Nu vreau sa ma lansez in supozitii, dar le transmit celor care ticluiesc planul asta ca daca-l continua o sa discutam si mai deschis. Si vorbim la cel mai inalt nivel, adica sa nu credem ca vorbim de nivelul doi sau trei", a spus Dragnea.

 

 

La randul sau, ministrul de Finante, Viorel Stefan, a spus ca realizarea acestui plan ar putea avea drept consecinta blocarea fondurilor europene pentru Romania.

 

 

"Acesta ar fi cel mai grav lucru care s-ar putea intampla", a precizat Stefan.

 

 

Liviu Dragnea a mai spus ca nu s-a pus niciodata problema nationalizarii fondului de pensii private si ca totul este un zvon lansat de Misu Negritoiu, seful ASF, si de catre ING.

 



"Ceea ce  a facut aceasta companie de asigurari olandeza ING putea sa faca intr-o colonia si nu intr-o tara ca Romania. Nu poti sa generezi un asa scandal din nimic. ASF-ul sa ii sanctioneze foarte dur", a declarat Dragnea.

 


Seful PSD spune ca au fost demerate procedurile parlamentare pentru demiterea intregii conduceri a ASF.

 

 

Dragnea a reluat in acest context acuzatiile catre ING si multinationale ca si-au instigat angajatii si i-a trimis la proteste.

 

 

 

 

 

"Aceasta informatie nu are niciun temei, de niciun fel. Nicio ratiune politica, economica, financiara, bugetara nu ar putea sa determine o astfel de decizie de-a dreptul aberanta in legatura cu functionarea Pilonului II de pensii", a spus Viorel Stefan, transmite Digi 24.

 

 

Mai mult, spune ministrul, faptul că - după creșterea numărului de contributori fondul va incasa un plus de peste 1,3 - 1,4 miliarde de lei, este un indiciu ca acesta functioneaza bine.

 

 

"Am promisiunea din partea ASF ca va avea consultari in cursul zilei de astazi cu administratorii de Fond pentru a clarifica si inchide definitiv acest subiect", a mai spus ministrul.

 

 

 

 

PSD: Naționalizarea pensiilor private este fake news

 

 

 

 Purtătorul de cuvânt al PSD, Adrian Dobre, susţine, într-un comunicat de presă, că social-democraţii nu intenţionează să naţionalizeze sistemul de pensii private din România, aceasta fiind doar „o ştire falsă” şi „o acţiune iresponsabilă” care creează tensiuni „nejustificate”.

 

 

 

 „PSD dezminte categoric că actuala majoritate parlamentară sau actualul Guvern ar intenţiona să naţionalizeze sistemul privat de pensii din România. Această ştire este falsă (fake news) şi a fost deja infirmată de Ministrul Finanţelor Publice şi de către Ministrul Muncii şi Justiţiei Sociale”, spune purtătorul de cuvânt al PSD. 

 

 

 

„Dimpotrivă, ca partid aflat la guvernare, PSD îşi doreşte să dezvolte un parteneriat cu mediul de afaceri şi consideră că pensiile private reprezintă un pilon important în sistemul asigurărilor sociale din România”, a mai spus el. 

 

 

 

PSD crede că „răspândirea de informaţii false în legătură cu astfel de subiecte reprezintă o acţiune iresponsabilă, care creează tensiuni nejustificate şi provoacă îngrijorări în rândul beneficiarilor sistemului privat de pensii”.

 

 

 

 

Naţionalizarea pensiilor private a fost pusă recent în discuţie de prim-vicepreşedintele PNL Cătălin Predoiu şi negată vehement de ministrul Finanţelor  

 

 

În ediția sa de miercuri, Hotnews face o reconstituire a întregului scandal și de unde a început să se rostogolească informația privind posibila naționalizare a pensiilor private. 

 

 

 

 

 

 

Informarea clientilor NN Pensii - parte a grupului ING - vine in contextul in care au existat discutii publice, in ultimele saptamani, despre varianta nationalizarii, care sa ajute la acoperirea cheltuielilor publice si reducerea deficitului bugetar.

 

"In ultimele saptamani, au existat discutii in spatiul public, cu privire la o eventuala decizie de nationalizare a fondurilor de pensii private.

 

Drepturile tale de participant la Pilonul II pot fi influentate de decizii politice precum inghetarea valorii procentului din venitul brut aferent contributiei la fondul de pensii, blocarea partiala sau integrala a virarii acestei contributii sau nationalizarea sumelor acumulate pana acum in conturile viitorilor pensionari.

 

De aceea, este important sa urmaresti permanent ce se intampla cu pensia ta si sa te implici activ in demersurile de economisire suplimentara pentru un trai decent la batranete.

 

Speram ca aceste detalii sa contribuie la o mai buna informare despre pensia ta viitoare. In eventualitatea unor masuri care ar afecta pensia administrata privat, vom face toate demersurile posibile pentru a apara dreptul tau la proprietate asupra acestor bani", transmite compania, potrivit scrisorii trimise clientilor.

 

De asemenea, NN Pensii isi asigura clientii ca ii va tine la curent cu informatii despre evolutii care le pot afecta viitoarea pensie.

 

Pe 1 aprilie, deputatul PNL Catalin Predoiu spunea ca Guvernul Grindeanu ar putea lua in calcul nationalizarea pensiilor private pentru acoperirea gaurilor din buget, ceea ce ar avea consecinte "dramatice" pentru milioane de romani.

 

"Denunt un asasinat financiar cu autor... cunoscut! In culisele Guvernului Grindeanu-Dragnea se discuta din ce in ce mai apasat de nationalizarea pensiilor private pentru a acoperi derapajele deficitului bugetar. Consecintele pentru milioane de romani ar fi dramatice", a sustinut Predoiu, pe pagina sa de Facebook.

 

Acesta a precizat ca, "daca pilonul II se confisca, atunci pensia medie va mai reprezenta doar 17% din salariul mediu pe economie. Adica in momentul de fata ar trebui sa traiti cu o pensie de 532 lei!".

 

Catalin Predoiu a facut trimitere la un articol publicat de Ziarul Financiar, in care Radu Craciun, seful BCR Pensii, afirma ca "nationalizarea fondurilor de pensii private din Ungaria si Polonia a dus la pierderi certe" si le cere "decidentilor romani sa stea departe de iluzia solutiilor pe termen scurt, care produc daune ireparabile pe termen lung pentru cei care, prin impozitele pe care le platesc, fac tara sa mearga".

 

 

"Aberatie mai mare ca aceasta nu am auzit"

 

 

In replica, ministrul de Finante, Viorel Stefan, a catalogat declaratiile lui Predoiu drept o "aberatie": "Aberatie mai mare ca aceasta nu am auzit. Dimpotriva, si eu am transmis mesaje in acest sens, fondul public de pensii, Pilonul I, este intr-un proces de consolidare. Deci, sarcina de transfer dinspre bugetul de stat catre pilonul public de pensii este una in scadere. Deci, este un semnal foarte bun, evolutiile sunt foarte bune, deci nu exista absolut nicio ratiune ca sa vorbim despre nationalizarea Pilonului II", spunea ministrul, pe 3 aprilie, citat de Digi 24.

 

Intr-un interviu acordat recent Ziare.com, fostul secretar de stat in Ministerul Finantelor Gabriel Biris a atras atentia asupra bombei cu ceas din sistemul de pensii: "peste numai vreo 15 ani tot ce se va strange din taxe si impozite va trebui sa se duca la pensii, nu vom mai plati nici salarii."

 

Din totalul de aproape 7 miliarde de euro active ale celor 6,8 milioane de contribuitori romani la Pilonul II de pensii obligatoriu, contributii incepute in anul 2007, NN detine active de aproximativ doua miliarde de euro - cea mai mare suma de pe piata.

 

 

 
 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22