Phenianul amenință cu un nou test nuclear. Premierul japonez știe de focoase cu gaz sarin

Dora Vulcan | 13.04.2017

Coreea de Nord pregăteşte un test nuclear, așa cum indică imaginile din satelit, date publicităţii de un site specializat în monitorizarea statului comunist. Prim-ministrul japonez Shinzo Abe a spus joi că Phenianul este apt să lanseze atacuri cu rachete echipate cu focoase încărcate cu gaz sarin.

Pe aceeași temă

 

 

 

Experţii care au studiat fotografiile spun că noul centru de testare a armelor nucleare, aflat în nordul ţării, este gata şi mai mult decât atât acolo a fost dusă deja o rachetă cu încărcătură nucleară. Aceasta ar urma să fie lansată sâmbătă, când Coreea de Nord va sărbători cea de-a 105-a aniversare a fondatorului său.

 

 

 

Preşedintele american nu a exclus acţiunea militară împotriva regimului condus de Kim Jong-un dacă acesta nu abadonează programul nuclear.

 

 

 

Pe de altă parte, presa sud-coreeană scrie că liderul comunist ar fi ordonat evacuarea a 600.000 de locuitori din Phenian, pe fondul tensiunilor cu SUA, scrie Digi 24.

 

 

 

 

Pe de altă parte, prim ministrul japonez Shinzo Abe, a afirmat joi că Phenianul ar putea fi în măsură să lanseze atacuri cu rachete echipate cu focoase încărcate cu gaz sarin, un agent chimic letal, relatează agenția Kyodo, citată de Reuters.

 

 

 

Abe a făcut declarația respectivă în cadrul unei comisii parlamentare, în contextul în care SUA, aliat al Japoniei, au dislocat un portavion și nave de sprijin în apropiere de Peninsula Coreeană, într-o demonstrație de forță, în timp ce există indicii că Phenianul ar putea efectua un alt test nuclear.

 

 

 

 

Administrația președintelui american Donald Trump a afirmat că sunt avute în vedere toate opțiunile, inclusiv o acțiune militară, în scopul de a preveni noi provocări din partea Coreii de Nord.

 

 

 

Aceasta survine ca urmare a sprijinului din partea Japoniei față de ceea ce unii oficiali au numit a fi ''hotărârea Washingtonului de a nu tolera niciodată proliferarea și folosirea armelor chimice'', după loviturile aeriene americane întreprinse săptămâna trecută împotriva unei baze militare în Siria, ca răspuns la un presupus atac chimic întreprins de către regimul președintelui sirian Bashar Al-Assad, transmite Agerpres.

 

 

 

Șeful executivului de la Tokyo a făcut o legătură între evoluțiile din Siria și Coreea de Nord, precizând că săptămâna trecută Japonia a salutat angajamentul administrației Trump de a menține ordinea globală în vremuri când ''amenințarea cu arme de distrugere în masă devine tot mai mare în Asia de Est''.

 

 

 

Kyodo amintește că producerea, stocarea și folosirea gazului sarin sunt interzise de o convenție privind armele chimice care a intrat în vigoare în 1997. În 1995, un cult religios japonez a folosit gaz sarin într-un atac în metroul din Tokyo.

 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22