De același autor
După lansarea intempestivă la apă a Legii salarizării, menită să încheie discuțiile despre „noaptea ca hoții“, proteste și tentativa eșuată de a scăpa de procurorii șefi, Dragnea, Olguța și camarila nu au avut un răspuns logic la întrebarea care a venit ca tăvălugul peste ei: de unde banii. Pe picior au scos din manșetă impozitul global pe venit, la pachet cu teoria conspirației. Împachetat americănește și botezat românește „pe gospodărie“, impozitul cu pricina a generat de la prima strigare uluire și teamă. Economiștii au explicat că el va fi introdus foarte greu din cauza lipsei unui sistem informatic, că în primii ani - cei vitali pentru banii de care are nevoie PSD pentru măririle de salarii anunțate - colectarea nu va crește, ba din contră. Oamenii simpli au înțeles însă că statul, prin armata de consilieri fiscali, va da năvală la ei în ogradă să le numere găinile, legăturile de pătrunjel și calupurile de brânză vândute la negru. Alții, că vor trebui să se blindeze cu chitanțe și bonuri pentru meditații, ciubucuri și tot ce face supraviețuirea multora posibilă. Mesajul Olguței Vasilescu a fost clar: „Fiscalizăm totul“. Or, în România așa ceva naște instantaneu opoziție și furie. Motivul e simplu: un stat care de ani de zile „gestionează“ mizerabil până și puținul pe care îl colectează este văzut ca hoțul șef, căruia tu, cetățean, nu ai niciun motiv să-i dai ceva în plus până când nu te convingi că banii tăi nu mai umflă buzunarele celor de la putere. E o ecuație simplă.
Suspiciunile că PSD este disperat, pe de o parte, să-și hrănească propria clientelă politică prin invenții de genul Fondului Suveran de Investiții, iar pe de alta, să scoată bani din piatră seacă, introducând impozitul pe venitul global sau naționalizând Pilonul II de pensii, vor atinge apogeul în perioada următoare. Altfel spus, pe lângă Legea salarizării - contestată deja de sindicate și de mediul privat -, PSD a mai deschis două fronturi pe care e puțin probabil să le cucerească.
Suplimentar, Dragnea nu vrea să renunțe la modificarea codurilor penale, proiectul lui Tudorel Toader va intra în parlament, unde va fi ajustat cu mult dincolo de deciziile Curții Constituționale, în așa fel încât să se poată strecura cât mai mulți penali, prezenți și viitori. Se adaugă Legea răspunderii magistraților, care va nemulțumi întreaga castă, procurori și judecători deopotrivă, și auditul extern al Parchetului General, DNA și DIICOT, unde Toader va fi iarăși presat să le dea delete lui Kövesi și Lazăr. Sunt războaie în care PSD şi-o caută cu lumânarea.
Adăugați comisia pentru verificarea „fraudării“ alegerilor din 2009, pusă pe agenda publică de Andronic și stăpânul său Băsescu - doi disperați rămași în pană de lovituri aplicate sub centură lui Kövesi - și în fruntea căreia s-a ofertat însuși Dragnea. Ca să vezi drăcie, trioul Kövesi-Coldea-Maior, cărora Băsescu le-ar fi umplut „boturile de sânge“ în caz de neascultare, complotau ca el să câștige alegerile, asistați din spate de nimeni alții decât de Ponta - despre care Gușă spune că dădea raportul la adversari - și de Andronic, consilierul giruetă, care la vremea aia presta la Geoană și, după cum reiese acum, și la Băsescu simultan. E evident că protagoniștii și onor comisia nu urmăresc decât scandalul, târnosirea lui Kövesi și acoperirea mediatică pe termen scurt a iresponsabilității cu impozitul global și Legea salarizării. E o poveste din care nu va ieși chiar nimic, niciun mare adevăr nu va cutremura țărișoara, doar va fi și mai clară nemernicia politicienilor și a slugilor acestora. Iar dacă e să fie vorba de vreun complot la ceas de exit-poll-uri, singura victimă e însuși „beneficiarul“, care săptămânal mai sapă un metru la propria groapă.
Dar tabloul războaielor politice în care se aruncă PSD, ajutat de clica penalilor în fibrilații, nu poate fi complet fără cazul capturatului Ghiță. Deși se încearcă instrumentalizarea lui tot pe direcția Kövesi-DNA, cred că mai degrabă el se îndreaptă spre cu totul alte zone. Nimic din ce are de spus Ghiță nu contează (muniția a fost irosită în episodul Coldea), dintr-un motiv simplu: are credibilitatea pe minus. Singurul lucru care ar merita atenție în epopeea Ghiță și a acoliților lui ar fi relațiile lor cu serviciile secrete, modul în care și-au făcut averile nesimțite şi rețelele de căpușat statul și cu ajutorul cui. Deși toate astea sunt un teren minat, singurul front pe care nimeni până acum nu și-a permis să-l deschidă, nu e exclus să avem surprize. Așa cum s-a zvonit încă din martie că Ghiță e în Serbia, așa se povestește acum că s-a luat urma unor bani care duc în direct la cei mai aprigi lătrăi împotriva justiției. Iar aceștia, dacă cineva are „voința politică“ să mai igienizeze ograda, vor cădea cu toții răpuși. Extrădat acum sau peste două luni, potențialul marelui dezvăluitor ras în cap rămâne acela de a face bâlci, dar potențialul celor care l-au lăsat din brațe este cu mult mai mare. Se anunță un lung metraj.
Între timp însă, PSD și aliații s-au încurcat în propriile planuri și conspirații și nu e deloc clar cum le vor descâlci. Îngrijorător e că, dând din mâini ca bezmeticii, bătând slugarnici din pinteni în fața lui Dragnea, ne trag pe toți într-o aventură care poate sfârși în prăpastie. Din care îi vor lăsa pe alții să ne scoată. Ăsta da Plan!