Dumnezeu ca bun de consum

Secolul XIX a proclamat „moartea lui Dumnezeu“, secolul XX a încercat să o pună în practică (prin comunism și nazism); dar iată că secolul XXI l-a reînviat pe Dumnezeu; apoi a început să-l promoveze cu mult succes drept „bun de consum“. Iar cifra „de afaceri“ – se pare – crește mereu.

Andrei Cornea 19.04.2017
SHARE 9

De același autor

 

În societățile tradiționale, religia individului este, de cele mai multe ori, religia statului (cuius re­gio, eius religio), iar formele de expresie ale cre­dinței sunt reglementate. Omul are rareori la­ti­tu­dinea să opteze, iar eventualele abateri, dizidențe sau variante față de crezul oficial rămân private sau cel mult valabile în cercuri relativ mici și închise. Abaterile explicite sunt în general des­cu­rajate sau chiar interzise, sub amenințarea unor pe­depse severe.

 

Lucrurile stau cu totul diferit în societățile liberale moderne: aici nu numai că omul ajunge tot mai mult să opteze liber între credință și necredință, ci și devine capabil să-și aleagă zeii în care crede, cât și felul în care vrea să-i adore. Fără a putea pune semnul de egalitate între ofertele comerciale și cele de credință (căci implicarea existențială nu suferă comparație), trebuie totuși recunoscut că, în­tr-un anume sens, se poate vorbi despre o „ofer­tă religioasă“ și de o competiție de piață a cre­dințelor – făcută prin toate mijloacele puse la în­demână de media moderne, dintre care Internetul pare să joace un rol esențial – pentru câștigarea de noi „clienți“.

 

Dincolo de toate, modernitatea noastră occi­den­tală este caracterizată tocmai de acest fapt fără precedent: omul alege nu numai ce detergent să-și cumpere, unde să-și petreacă vacanțele sau ce partid îi reprezintă interesele, ci și cui și cum să se roage. Dar impactul acestei ultime alegeri pen­tru el însuși, pentru familia sa, dar uneori și pen­tru întreaga societate e major și, uneori, enorm. Simplificând lucrurile, el poate:

 

- Alege să rămână nominal arondat unei biserici tra­diționale, dar în fapt comportându-se ca și când ar fi necredincios.

 

- Renunța complet la credința de tip teist și atunci poate adopta o varietate sau alta de deism ori de agnosticism, ori poate deveni hotărât ateu și chiar ateu militant, transformând necredința în­tr-un fel de credință răsturnată.

 

- Invers, omul poate refundamenta credința sa, de la variante interpretative mai mult sau mai pu­țin largi și până la cele literaliste, respingând total sau parțial știința modernă. De asemenea, el poate încerca să concilieze, printr-o formulă sau o alta, știința și credința sau poate opta pentru „nea­mes­tecul“ dintre știință și credință, încercând să le păstreze vii pe amândouă.

 

- În sfârșit, omul își poate schimba complet re­li­gia moștenită, se poate converti, se poate radi­ca­li­za, cum se spune, nu o dată spre marele detriment al societății, atunci când radicalizarea pre­su­pune și trecerea la acte violente.

 

Trebuie să notăm că alegerea unei credințe sau a unui fel de a crede (sau de a nu cre­de) nu e doar o chestiune de expresie ver­bală, ci în mare măsură de mod de viață. Alegem nu numai între diferite moduri teo­retice de a-l concepe pe Dumnezeu, providența, mântuirea, viața de după moar­te etc., ci și (sau mai ales) între mo­duri diferite de a trăi, între socializări di­ferite, moduri diferite de a petrece tim­pul, înfățișare diferită. Prezența con­co­mi­tentă în societate a vălului islamic, a cru­cifixului, a kippei, dar și absența lor în anumite cazuri – ca să ne limităm doar la aceste semne vizibile – devine un indiciu al unei alegeri libere, ba chiar al facilității cu care oamenii se pot schimba sub ra­por­tul credinței. Radicalizarea islamică care duce uneori, sub influența ISIS sau Al Qai­da, la terorism de masă e partea vizibilă și sinistră a ghețarului; dar faptul convertirii voluntare e mult mai general și asupra lui am vrut să atrag atenția.

 

Așadar, noi, oamenii de azi, ne alegem cre­dințele la fel de liber, de ușor și de ne­pro­blematic sub raport practic, legal, precum ne alegem calculatoarele, politicienii sau „look“-ul. Acesta e un fapt incontestabil al libertății moderne. Dar implicațiile lui sunt majore. Căci este omul modern, ori­ce om modern, suficient de matur, de res­ponsabil când face alegerea din „meniul de dumnezei“ la dispoziție, o alegere care, spre deosebire de alegerile de detergenți, pantofi, vacanțe și chiar politicieni, îl im­plică existențial pe el, profesia sa, familia sa, dar uneori societatea în ansamblu? Mai ales că, deși în alegerea respectivă pot intra și factori raționali, în ultimă instanță ea nu poate fi măsurată numai cu metrul rațiunii, din motive evidente. Dar cred că o alegere incomplet raționalizabilă nu-i obli­gatoriu să fie deopotrivă și una ab­sur­dă sau chiar criminală. Un anumit grad de rezonabilitate e posibil și dezirabil, iar so­cietățile ar trebui să aibă curajul să declare că anumite opțiuni, deși posibile, sunt nerezonabile și, potențial, explozive. În con­secință, nu cred că ne abatem de la ideea libertății, dacă propaganda fun­da­men­talistă de orice fel ar fi descurajată și în­grădită, și nu mă refer numai la fun­damentalismul islamic, deși acesta are po­tențialul distructiv maxim.

 

În tot cazul, omul tradițional știa cărui dum­nezeu să se închine și cum s-o facă. N-avea de ales decât în ce fel să urmeze tabla valorilor prescrise. Morala sa prac­tică decurgea din credința oficială. Omul de azi procedează adesea invers: mai întâi își definește tabla valorilor (fie și vag, prin opoziție cu alte table de valori), după care își prescrie dumnezeul personal pe care îl vede capabil s-o garanteze și pe care îl ale­ge din „oferta divină“ disponibilă pe pia­ță. E o autonomie, magnifică uneori, tri­vială adesea, nu o dată asasină pentru sine și societate.

 

Secolul XIX a proclamat „moartea lui Dum­­nezeu“, secolul XX a încercat să o pu­nă în practică (prin comunism și na­zism); dar iată că secolul XXI l-a reînviat pe Dum­ne­zeu; apoi a început să-l pro­mo­veze cu mult succes drept „bun de con­sum“. Iar ci­fra „de afaceri“ – se pare – creș­te mereu. 

Comentarii 9

CHARLIE - 04-21-2017

Joaquin pseudonim! D-zeu e si viu e si mort, ne tocmim in ce proportie. In orice caz religia e o meserie banoasa. Traiesti bine pe contul altora si gloata ignoranta te crede. Biserica in America Centrala in general cu mici exceptii era aliata cu bogatasii. Poporul tria si mai traieste in mizerie fara asigurari medicale si se roaga si nu ajuta. Din parte-mi inchinandu-te la icoane sau statui nu poate inlocui ajutorul social si asistenta medicala. Comunismul era si el un fel de religie precum e si islamismul ucigas. Cine spune ca oamenii pot gandi rational?

Răspunde

Liviu din Timisoara - 04-21-2017

Nu-i chiar atat de simplu. Deloc. Inlaturati religia si spuneti ce puneti in locul ei. Nu-i vorba de institutii aici, in primul rand, ci despre OM. Despre temerile sale, despre sperantele sale si multe altele. Azi , multe lucruri de" bun-simt " ni se par firesti ; dar n-a fost asa intotdeauna. Luati , spre exemplu: "... de aş avea atâta credinţă încât să mut şi munţii, iar dragoste nu am, nimic nu sunt. " sau " Cel fără de păcat dintre voi să arunce cel dintâi piatra asupra ei. " Vedeti cat de simplu si clar se rostesc lucrurile astea in Biblie ? Nu-i nevoie de indelungi tratate .... Oameni cu mult mai luminati decat noi astia nu s-au ridicat impotriva sentimentului si invataturii religioase. Si eu sunt ateu dar RESPECT ceea ce a putut scoate omenirea din intuneric. Ce va fi de azi inainte implica o colosala responsabilitate ... unde nu va fi loc de orgolii si vanitati. Ateul trebuie sa puna ceva acolo in sufletul omului ...Ce ? Nu toti suntem Lucian Blaga care, intrebat pe patul de moarte daca regreta ca moare, a raspuns " Sunt filozof " ...si a tacut. Nu-i atat de simplu. DAR, asta nu permite comertul cu inchinatul la moaste ... fiindca asta aduce, nene, cu a cauta raspunsuri in maruntaiele animalelor, in zborul pasarilor pe cer ( Stiti de unde provine cuvantul " sinistru " ? Din latinescul " sinister " ...zborul pasarilor spre stanga, considerat de rau augur ). Aici aveti dreptate ...inteligenta omului nu poate fi insultata azi cand se bate la portile biologiei si medicinei celulare, a ingineriei genetice. Ramane de vazut daca inteligenta il va ajuta pe om sa-si asume puteri totale.

Răspunde

Vicentio B. - 04-20-2017

“GRINGO” de pe acest site, “Made in Romania”, care, evident intentionat, a preluat numele “Joaquin Murieta”, ORIGINALUL fiind Joaquín Murrieta Carrillo, nascut in Mexic (Hermosillo, statul mexican de Sonora din Nord) numit și Robin Hood mexican sau Robin Hood din El Dorado, a fosta faimoasă figura in California in timpul California Gold Rush ai anilor 1850, are O INCLINATIE, devenita RUTINA si anume DEZINFORMAREA mai precis IMPOSTURA. Absolut TOATE cometariile transmise de acest - reinviat - "Joaquin Murieta“, RESPECTA INVARIABIL o anumita DOZA de CRASA MINCIUNA. In cazul de fata, ma refer precis la formularea acestuia, „Preotii impun credinciosilor sistemul capitalist in care prosti ca Trump, Bill Gates, Steve Jobs, etc. care n-au fost de loc pe la scoala conduc lumea si marile companii in vreme ce cei educati devin shomeri si disperati.”. Pentru a se intelege, pe cat este posibil, “INCLINATIA” spre MINCIUNA, DEZINFORMARE a acestui “GRINGO” – “Made in Romania”, mi se pare firesc a relata cateva repere privind ORIGINALUL, Joaquin Murrieta Carrillo, care a trait NUMAI 24 ani (1829 – 1853). Motivul mortii consta in faptul ca J.M. Carillo, se afla deja in OBIECTIVUL de capturare a Statului Californian, care a plătit 150 de dolari pe lună pentru California Rangers și le-a promis si recompensarea unui guvernator de 1.000 de dolari dacă vor reusi prinderea barbatilor cautati. Capturarea din iulie 1853, precum aproape de regula, s-a soldat cu IMPUSCAREA lui Murietta, si taierea capului acestuia, pus intr-un borcan cu spirt, drept dovada a IMPLINIRII MISIUNII. Aceasta DOVADA – capul lui Murietta, se datora faptul ca, prin capului acestuia au trecut TOATE agresiunile comise si anume in BANDA – paramilitara- ORGANIZATA, care au atacat colonistii și trenurile de vagoane din California, au furat cai. Se presupune că banda a ucis pana la 28 de chinezi și 13 anglo-americani. NU comentez aici CRASA MINCIUNA, a afirmatiilor acestui GRINGO – ”Made in Romania” cu referire precisa la „prosti ca Trump, Bill Gates, Steve Jobs, etc. care n-au fost de loc pe la scoala”, motiv pentru care SUGEREZ autorului, sa – si ceara SINCERE SCUZE, pentru aceste afirmatii, repet CRAS MINCINOASE, recte FALSE.

Răspunde

Hahaha - 04-20-2017

D-zeu chiar e bun de consum, nu el zice sa mancati trupul si sangele sau? Nu spune el sa nu ascundeti lumina cunoasterii sub obroc? El este invatatura creatoare care te inalta si e gratis pt oricine o cauta. In schimb idolii, vrajitorii care schimba perceptiile, avocatii si psihologii care distorsioneaza realitatea nu sunt bune pt consum, provoaca saracie, boala, dizenterie si moarte. Cuvantul Domnului lucreaza zi produce efecte pana la sfarsitul veacurilor, din mormantul lui Nietzche nu mai razbate nici un semnal electrochimic. D-zeu nu a murit odata cu Nietzche sau Sartre, ghinion pt unii. Punct.

Răspunde

Darie - 04-20-2017

Industria moaștelor din ortodoxie este principalul factor care îndepărtează pe oamenii sinceri de Biserica Ortodoxă Română.În aproape două mii de ani de Biserică Ortodoxă s-au adunat adevărate tezaure de filozofie creștină și multe alte valori autentice și indiscutabil creștine.Dar,nu tezaurul este pus în față,ci tot acest munte uriaș de balastru dezgustător ce nu poate cu nici un chip să stea lângă Persoana lui Iisus Hristos.O aluviune uriașă de sfințișori(unii dintre ei criminali de manual),naționaliști ,brute aureolate ad-hoc ,maici ,taici,cadavre și bucăți de cadavre -- mai mult sau mai puțin uscate la umbră deasă.Cu cât e mai mult balastru scos în față ,cu atât Persoana lui Hristos dispare mai mult în fundal. Toate astea și încă altele au făcut mireanul sincer să-și pună întrebări de neevitat,iar unii dintre ei chiar și-au îndreptat privirile spre alte culte creștine.În felul acesta s-a făcut o selecție în defavoarea Bisericii Ortodoxe,căci cei care au darul credinței în Hristos n-au nevoie să vadă și să pipăie tot felul de chestii pentru a crede în Hristos și în Cuvântul Lui.Și, selecția continuă și azi.

Răspunde

Vicentio B. - 04-20-2017

“Dumnezeu ca bun de consum”, afirma dl. Cornea, din nou, loial realitatii incontestebile, ceea ce impune o necesara meditatie. Cert este insa ca, acesta “meditatie”, solicita a priori, anumite cunostinte filozofice, care personal NU le detin decat in mod realmente limitat. In acest, repet, contur limitat, pot insa, imi permit, sa numesc cateva aspecte, as zice de substanta, mai ales pentru ceea ce s-ar putem numi “Made in Romania”. CONCRET 1. TEMA filozofica, transmisa AICI de dl. Cornea, a fost abordata de filozoful German Friedrich Wilhelm Nietzsche (1844 – 1900), devenit deja profesor pentru filozofia clasica, la varsta de 24 ani, adica imediat dupa terminarea studiilor. In 1982 Nietzsche scria “unica valoare, valoarea suprema ramane omul, "supraomul": "Unde este Dumnezeu? Va voi spune. Noi l-am omorat. Noi toti suntem ucigasii Lui... Dumnezeu este mort... Dumnezeu va ramane mort. Ce sunt Bisericile daca nu cavourile si mormintele lui Dumnezeu?". Jean-Paul Sartre (1905 - 1980) reprezentat de frunte a ceea ce se numeste Existentialism, vorbind in cursul unei reuniuni publice la Geneva la imediat dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial, reia cuvinle lui Nietzsche in forma: "Domnilor, Dumnezeu este mort. Va anunt moartea lui Dumnezeu.!". 2. CERT este dl. Cornea trateaza TEMA in forma “Dumnezeu ca bun de consum”, ceece este INCONTESTABIL. Si in acest domeniu - RELIGIA – numit de dl. Cornea “oferta religioasa”, “cifra de afaceri”, dovedeste VALABILITATEA maximei latine “In cunctis domina pecunia est” (Publilius Syrus), adica “in toate ocaziile domneste banul”. M-am referit la acesta MAXIMA de mai multe ori in comentariile mele. Dar evident vorbesc singur, dar … NU SUNT SINGURUL ! 3. INSA, ma refer la cei multi din Romania, care CRED IN BIBLIE, deci in DUMNEZEU, tocmai pentru ca, acesti CREDINCIOSI considera, fiecare in felul lui, faptul ca EL (Dumnezeu) are anumite atribute, care se regasesc in notiunile “Semnificatia, Fundamentul, Intelepciunea, Nemarginirea, Suveranitatea, Sfintenia, Trinitatea, Atotstiinta, Credinciosia, Dragostea, Omnipotenta, Existenta prin Sine, Atotsuficienta, Dreptatea, Imuabilitatea, Mila, Eternitatea, Bunatatea, Harul, Omniprezent”. 4. Cred ca pe acest “CONCEPT”, adica in sensul titlului scris de Andrei Cornea, s-a bazat , recte se bazeaza si cei care au determinat construirea Edificiului Ortodox, MEGA - Catedrala Mantuirii Neamului, care, daca am inteles bine, va avea DOUA două hramuri: Inălţarea Domnului (Ziua Eroilor) si Sfantul Apostol Andrei . Din acest punct de vedere, dl. Andrei Cornea, poate avea o anumita mutumire. DESI realmente Romania se afla “pe butuci” in toate domeniile, aceasta MEGA – Constructie este astfel dimensionata, pentru a cuprinde prezenta – evident in PICIOARE – a 5.000 de persoane. Locul de constructie, oferit prin ceea ce se numeste Ordonanta de Guvern, se afla in vecinatatea Palatului Parlamentului, adica acolo unde se afla “cei mai mari si mai multi CREDINCIOSI pe m² din Romania. Catedrala are dimensiuni realmente impresionabile: 120 m. inaltime (inclusiv subsolurile), 120 m. lungime si 70 m. latime. Edificiul va avea 12 lifturi, doua spatii de cazare cu un total de 500 de locuri, 250 de locuri de parcare subterane. NU doresc sa ma gandesc la situatia in care, unul din “CREDINCIOSII” - acuali ai neamului spre ex. Livia Dragnea, C.P. Tariceanu, Serban Nicolae, Nicolicea, Firea, ar putea – CULMEA - sa ramana BLOCATI intr-unul din lifturi. 5. Dintre multele “curiozitati” , evident “Made Romania” as mentiona faptul ca, DESI in Romania exista o o mare turnatorie specializata in construirea de clopote, considerate a 4-a din Europa, iar acesta a livrat CLOPOTE DE MARE CALITATE, in Australia (Melbourne), Germania (Mannheim), oficialii acestei firme, NICI nu au fost intrebati cu privire la realizarea CLOPUTULUI !. Astfel ca, imensul clopot (25 tone) al Catedralei a fost comandat in Austria si a costat cca. 550.000 Euro ! 6. Contextual, este deja public faptul ca, pe acest CLOPOT este inscriptionat Chipul si Numele Patriarhului Daniel. Deoarece, asa se estimeaza, sunetele CLOPOTULUI vor fi auzite in JUMATATE din Capitala, NU pot aprecia ce sentimente vor avea “CREDINCIOSII” din Parlamet la puternicile unde sonore (decibeli) emise. Cred insa ca, la dimensiunile Edificiului, vor apare IMENSE COSTURI DE INTRETINERE, asa ca este de presupus, ca Oficialii BOR vor lua masura – evident cu ajutorul “CREDINCIOSILOR” din Parlamet, sa INCHRIEZE tot ce se poate inchiria, inclusive cele 250 locuri de parcare subterana. 7. Deaorece TEMA articolului semnat de dl. Cornea se gaseste in domeniul PSIHILOGIC, cred ca, NU ar fi de omis declaratia calificata drept “STRIGATOARE LA CER” de catre Președintele Asociației Sanatate Mintala pentru Calitatea Vieții, psihologul Dan Ivanescu, care a criticat dur declarația Patriarhului Daniel, conform careia “psihologia, împreună cu magia, vrăjitoria și satanismul sunt pericole pentru societatea contemporană.”. Motiv pentru care psihologul Dan Ivanescu s-a exprimat: “Nu pot cataloga această declarație decât în sensul primitivismului și îi cer Patriarhului să adreseze scuze breslei din care fac parte, deoarece nu merită acest tratament gratuit. Psihologii nu au fost niciodată în război cu biserica, dimpotrivă". Personal NU stiu cum a reactionat Patriarhul, dar stiu ce se regaseste in rugaciunea “TATAL NOSTRU” !

Răspunde

Joaquin Murieta - 04-19-2017

Eu sunt ateu si comunist deci nu pot decat sa critic articolul domnului Cornea. Religia costa multi bani deci saracia nu vre-un anume curent politic au restrans religia la incepand din secolul 19. Si azi sunt multi tineri care n-au pur si simplu bani sa se casatoreasca sau sa-si boteze copiii. In SUA sunt unii muftii care le spun tinerilor ca e mai ieftina casatoria islamica si foarte costisitorea rochie de mireasa poate fi inlocuita cu o simpla basma. In plus celor care cred in Dumnezeu religia le impune un mod de viata innapoiat opus stiintei si tehnologiei moderne care reduce productia si creaza mai multa saracie. Banii ceruti de biserica au rasculat taranii de la Bobalna si azi catedralele costa atat de mult incat nu mai raman bani pentru spitale, fabrici, locuinte, etc. Preotii sunt prosti si impun credinciosilor sa voteze politicieni conservatori prosti si ei la fel ca preotii. Preotii impun credinciosilor sistemul capitalist in care prosti ca Trump, Bill Gates, Steve Jobs, etc. care n-au fost de loc pe la scoala conduc lumea si marile companii in vreme ce cei educati devin shomeri si disperati.

Răspunde

eu - 04-19-2017

Cultul si cultura, din pacate la ultimul capitol cu cat mai multe librarii trendy deschide Humanitas sau Carturesti in buricul targului cu atat mai putin carti de calitate publica : numai istorii reeditate de acum 20-25 de ani sau chiar mai mult si romane la moda, romanul e doar poet si trendy, dar in part time se pricepe si la politica si la relatii internationale, la europa, mai putin la economie pe care nu o suporta...ce sa mai zici ca productia intelectuala universitara romaneasca e la nivelul de posturi de blog din america, de fapt nu exista niciun spatiu universitar de cercetare decat din greseala, niciun sistem de stimulante, de grnaturi, de fundatii, se traduce la mana a treia

Răspunde

Liviu din Timisoara - 04-19-2017

Cum e posibil ca Biserica Ortodoxa sa vina in secolul 21 cu ...moaste ? Ei, teologi ai ortodoxiei, chiar cred in chestia asta ? Daca da, ortodoxia este sortita pieirii. Daca nu, sunt niste sarlatani. Mai bine s-ar pune in discutie invataturile lui Iisus, in litera si spiritul lor. Atat. Cat despre rivalitatile religioase ... faceti apel la inteligenta, la similitudinile religioase si nu la diferente; cam intotdeauna oamenii se combat reciproc fara sa cunoasca, fara sa gandeasca.

Răspunde

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2025 Revista 22