Olguţa Vasilescu: Salariile procurorilor şi ale judecătorilor sunt suficiente

E.b. | 19.04.2017

Lia Olguţa Vasilescu, ministrul Muncii, a declarat, la Parlament, că în proiectul legii salarizării unitare s-a dorit să nu existe niciun salariu mai mare decât cel al preşedintelui ţării.

Pe aceeași temă

 

 

Însă există totuşi categorii precum cele ale judecătorilor şi procurorilor care vor primi anumite sporuri şi vor putea avea astfel venituri mai mari decât cele ale şefului statului.

 

„Salariul de bază al preşedintelui va fi cel mai mare dintre bugetari. Sigur că sunt şi alţii care vor adăuga sporuri şi că veniturile vor fi peste preşedinte. Dar vreau să vă spun că aşa sunt şi la ora actuală. Noi nu am făcut creşteri foarte mari la procurori şi la judecători. Aşa au salariile în plată la ora actuală”, a afirmat Olguţa Vasilescu, conform News.ro

 

Olguţa Vasilescu a ţinut să precizeze că „salariile procurorilor şi ale judecătorilor sunt suficiente” şi nu crede că „mai poate fi făcută vreo concesie” pentru majorarea veniturilor acestora.

 

Noi am vrut ca niciun salariu să nu treacă peste al preşedintelui şi nu trece  niciunul, dar ca venituri, vor fi bugetari care şi la ora actuală sunt ca venituri peste preşedintele României. Singura varianta era să scădem salariile”, a conchis Lia Olguţa Vasilescu. 

 

 

 

 

Magistraţii cu funcţii de conducere

 

 

 

Potrivit proiectului Legii salarizării unitare, creşterile salariale prevăzute pentru sistemul judiciar vor fi mai consistente pentru magistraţii cu funcţii de conducere, majorările fiind procentual cu atât mai mari cu cât un magistrat are o funcţie mai înaltă. Astfel, preşedintele instanţei supreme şi procurorul general vor avea salarii cu 13 la sută mai mari, pe când un procuror şef de birou va primi un salariu mărit cu numai 2 la sută.

 

Salariile preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) şi al procurorului general al Parchetului ICCJ vor creşte cu 13 la sută, în timp ce pentru procurorii şefi ai DNA şi DIICOT, pentru vicepreşedintele ICCJ şi pentru prim-adjunctul procurorului general majorarea salarială va fi de 11,5 la sută, iar pentru preşedinţi, procurorii generali şi prim-procurori de la curţile de apel, tribunale, judecătorii şi parchete de pe lângă aceste instanţe salariile vor creşte cu 10 la sută.

 

O majorare de 9 la sută o vor avea consilierii procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procurorului şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi procurorului şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism.

 

Cu 8 la sută cresc salariile pentru următoarele funcţii: procuror şef secţie, procuror şef secţie în cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism. Adjuncţii acestora vor beneficia de un plus la salariu de numai 5 la sută. Procurorii care sunt şefi de serviciu şi de birou au majorări de 3 la sută, respectiv 2 la sută.

 

La capitolul sporuri, salariaţii din sistemul judiciar pot beneficia de un spor de până la 15 la sută din salariul de bază sau, după caz, din indemnizaţia lunară de încadrare, corespunzător timpului lucrat. Magistraţii, precum şi o parte din personalul auxiliar, beneficiază de un spor de risc şi suprasolicitare neuropsihică de până la 25 la sută şi un alt spor, pentru păstrarea confidenţialităţii, de 5 la sută.

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22