Tudorel Toader îi dă replica lui Dragnea: ”Dacă vrem o treabă în salturi, le trimitem şi mâine”

Dora Vulcan | 20.04.2017

Ministrul Justiției nu s-a lăsat deloc intimidat de săgețile aruncate asupra sa de liderul PSD Liviu Dragnea care a spus că ministrul întârzie foarte mult cu pachetul de propuneri pentru legea graţierii şi că o să ceară o audienţă ca să-i explice lui Toader că "Parlamentul nu e anexa Guvernului".

Pe aceeași temă

 

 

 

 

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a afirmat joi că ministrul Justiţiei întârzie foarte mult cu pachetul de propuneri pentru îmbunătăţirea situaţiei din penitenciare, care trebuie inclus în legea graţierii, şi a menţionat că o să ceară o audienţă la ministrul Tudorel Toader ca să-i explice că "Parlamentul nu e anexa Guvernului".

 

 

Poziţia lui Dragnea nu l-a intimidat deloc pe Tudorel Toader. Ministrul Justiţiei i-a transmis şefului PSD că mai are de aşteptat în privinţa legilor pe justiţie.

 

 

Dacă vrem să facem o treabă în salturi, care să completeze pe ici, pe colo, le putem trimite şi mâine. Dacă vrem să facem o treabă temeinică, riguroasă, atât pe fond, cât şi pe formă, să facem o evaluare completă a celor trei legi (...) atunci trebuie să facem o evaluare de la primul până la ultimul articol. Consultăm CSM, toate instituţiile participante la actul de justiţie, îl punem în transparenţă decizională, îl însuşeşte Guvernul şi îl transmitem la Parlament ca proiect de lege. Numai în momentul acela putem să avem cugetul şi inima împăcate că am făcut un demers care să fie funcţional, viabil, necesar sistemului justiţiei. Numai în acel moment putem considera că modificările aduse pachetului de legi ale justiţiei vor putea cu adevărat să îmbunătăţească activitatea de înfăptuire a justiţiei", a spus Toader citat de stiripesurse.ro, într-o conferință susținută joi la Palatul Victoria.

 

 

 

În acelaşi timp, el a amintit şi de "problema penitenciarelor". "Avem soluţii complementare la nivel de legislaţie, la nivel de aplicare a legii, la nivel de modernizare a penitenciarelor existente, de construire a unor pavilioane noi, finalizarea construcţiei celor două noi penitenciare."

 

 

 

Şi premierul Sorin Grindeanu a avut o reacţie vehementă. "Vom transmite la Parlament proiectul pe legile penale abia după ce procesul pe dezbatere publică este terminat indiferent de cine îl aşteaptă cât mai repede."

 

 

 

replica lui Tudorel Toader:

 

 

 

  • Dragnea, avertisment pentru ministrul Justiției: Nu poţi beneficia de susţinere la nesfârşit

 

 

Tudorel Toader ar avea zilele numărate în fruntea Ministerului Justiției. Asta reiese dintr-o declaraţie a lui Liviu Dragnea, care l-a avertizat pe Toader în legătură cu legea grațierii. 

 

 

 

Dragnea i-a transmis lui Toader că nu o să aibă susținere ”la nesfârșit” și l-a ironizat, spunând că va cere o audiență la ministrul Justiţiei pentru a discuta pe marginea legii grațierii, care mai are câteva zile și va fi adoptată tacit.

 

”Aştept să văd dacă ministrul Justişţiei a făcut pachetul legislativ şi să îl citesc. A întârziat foarte mult ministrul Justiţiei. Nu se mai poate întârzia. Legea graţierii va fi aprobată tacit pentru că nu vine ministrul Justiţiei. O să cer audienţă la ministrul Justiţiei, îi cer voie premierului, pentru ca să îi spun că Parlamentul nu e anexa Guvernului. Trebuie să ne preocupăm de aceste lucruri cât mai repede.

 

Nu poţi beneficia de susţinere la nesfârşit. Când îmi aprobă audienţă vorbim.

 

Şi eu şi colegii mei suntem întrebaţi. Suntem supăraţi că ne puneţi întrebări importante şi nu ştim ce să răspundem”, a declarat Liviu Dragnea, conform stiripesurse.ro.

 

 

 

 

Două dezbateri publice

 

 

Tudorel Toader, ministerul Justiţiei a anunţat, în urmă cu o zi, că va organiza două dezbateri publice privind proiectul legislativ de modificare a codurilor penale, publicat pe site-ul Ministerului. Potrivit calendarului, dezbaterile vor avea loc pe 26 aprilie şi 15 mai.

 

Prima consultare, de pe 26 aprilie, va avea loc la ora 10.00 la sediul Ministerului Justiţiei, în sala de consiliu, etajul I, şi pot participa atât persoane fizice, cât şi asociaţii legal constituite. Fiecare invitat va avea la dispoziţie trei minute pentru a-şi expune opinia, arata anunţul Ministerului Justiţiei.

 
 
 

 

 

 

  • Ministrul Justiției convocat de Șerban Nicolae marțea viitoare la Comisia juridică  

 

 

Președintele comisiei juridice din Senat Șerban Nicolae a fost deranjat că ministrul Tudorel Toader și-a trimis la ședința de miercuri a comisiei, întrunită pentru dezbaterea amendamentelor la legea grațierii, un secretar de stat. Convocarea lui Toader a fost făcută de Nicolae pe un ton sentențios.

 

 

 

 

Senatorii juriști au solicitat, miercuri, prin vocea președintelui comisiei, prezența ministrului Justiției, Tudorel Toader, în fața Comisiei juridice din Senat pe 25 aprilie, pentru a clarifica situația pachetului de legi pe justiție pe care ministerul urmează să îl redacteze.

 

 

 

 

Șerban Nicolae îi face programul lui Tudorel Toader

 

 

Președintele Comisiei juridice, Șerban Nicolae, i-a transmis pe un ton iritat și sentențios secretarului de stat în MJ Mariana Moț că ministrul este așteptat marțea viitoare la Senat la ora 14,00 iar secretarul de stat a explicat că Tudorel Toader ar fi fost prezent și la ședința în curs, însă "nu i-a permis agenda".

 

 

 

"Bun. Știu. Agenda este foarte importantă, dar aș vrea să ia în considerare faptul că în programul foarte important al agendei domniei sale ar trebui să găsească un loc și pentru Parlament. O spun la modul cel mai serios, pentru că domnia sa și-a luat un angajament acum patru săptămâni, acum o săptămână am discutat pe aceeași temă cu domnia sa, dar aș vrea să fie prezent în fața comisiei în așa fel încât să ne lămurim cu privire la toate aceste aspecte", a replicat Șerban Nicolae.

 

 

 

 

Referitor la pachetul de legi din domeniul justiției pe care ministrul se angajase să îl trimită în Parlament, secretarul de stat în MJ Mariana Moț a spus că ministerul încă așteaptă puncte de vedere de la instituțiile implicate și că proiectul va fi pus în dezbatere în măsura în care aceste opinii vor fi strânse.

 

 

 

 

"În ceea ce privește pachetul de legi pe justiție, din punctul de vedere al Ministerului Justiției, vă putem spune faptul că ministerul a lucrat la acest proiect de lege de modificare a legilor justiției. S-au solicitat puncte de vedere de la instituțiile implicate. La acest moment, aceste puncte de vedere nu au fost toate transmise Ministerului Justiției, fiind posibil ca instituțiile implicate, prin punctele de vedere, să determine o eventuală modificare a textelor emise de Ministerul Justiției. Așteptăm încă punctele de vedere, spre exemplu, de la CSM. (...) În măsura în care vor fi strânse toate acestea, proiectul va fi pus în dezbatere publică", a spus Mariana Moț.

 

 

 

Președintele Comisiei juridice, Șerban Nicolae, pretinde că societatea "nu poate aștepta la nesfârșit" măsurile propuse pentru a avea un sistem judiciar transparent.

 

 

 

"În timpul în care noi așteptăm puncte de vedere, facem dezbateri, în sistemul judiciar din România se întâmplă lucruri, procesele merg înainte, anchetele merg înainte (...) și societatea nu poate aștepta la nesfârșit ca noi să ne hotărâm care este viziunea noastră și cum ar trebui făcute corecțiile necesare, astfel încât să avem un sistem judiciar transparent", a pretextat Șerban Nicolae.

 

 

 

În ședința de miercuri, senatorii juriști au decis să amâne două săptămâni dezbaterea mai multor proiecte de legi care prevăd modificări ale statutului judecătorilor 

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22