Dragnea se face că nu știe ce vrea Timmermans: n-avem obiectiv să împiedicăm anticorupția

Dora Vulcan | 20.04.2017

Parlamentul și Guvernul doresc eliminarea Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) România și nu există un obiectiv în împiedicarea luptei împotriva corupției, i-a spus joi președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, prim-vicepreședintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

 "Guvernul este încurajat, este sprijinit. I-am explicat că nu am avut, nu avem și nu vom avea o abordare sau vreun obiectiv în a împiedica lupta împotriva corupției. Și noi vom continua întărirea statului de drept și regula legii în România, nu regula unor persoane, dar în același timp i-am spus că vom continua punerea în aplicare, punerea în legislație a deciziilor CCR care sunt obligatorii. De asemenea, am discutat despre impunitatea parlamentară. I-am spus care a fost poziția mea de câțiva ani de zile și dacă vom ajunge vreodată la modificarea Constituției ori să fie eliminată această imunitate, ori să fie mult mai bine clarificată și i-am spus un lucru cu care până la urmă nu putea să nu fie de acord — se întâmplă oriunde în orice țară: parlamentarii votează până la urmă așa cum le dictează conștiința. Au fost situații când au votat într-un anume fel și alte situații, din diverse motive, când au votat în alt fel. Atât timp cât există această competență constituțională, vor fi probabil și voturi care pe unii îi deranjează, dar pe alții nu îi deranjează", a afirmat Dragnea, la Parlament, după întâlnirea cu Timmermans, citat de Agerpres.

 

 

Liviu Dragnea a transmis joi o amenintare voalata la adresa prim-vicepresedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans, cu care s-a intalnit de dimineata, remarcă Hotnews.ro.

 

 

 

Vorbind despre atitudinea Comisiei Europene fata de Romania in privinta MCV si aderarii la Schengen, Dragnea a spus:

 

 

"Dacă dumnealui crede sau dacă oficialii europeni cred că în situaţia internaţională din ce în ce mai complicată atât din Europa, cât şi din lume o atitudine bună şi corectă faţă de România nu este benefică, s-ar putea să fie o greşeală".

 

 

 

Întrebat dacă raportul MCV din 2017 va fi ultimul, aşa cum a anunţat preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, Dragnea a răspuns că Parlamentul şi Guvernul îşi doresc ca acest raport să înceteze:

 

 

 

"Guvernul şi Parlamentul, ca şi instituţii, ne dorim ca acest raport să înceteze, pentru că am făcut paralelă cu aderarea noastră la Schengen, tot ceea ce se stabilise să facă România şi din punct de vedere tehnic, investiţional, şi legislativ s-a făcut, numai că de fiecare dată s-a mai spus că încă nu este suficient, că mai trebuie ceva, neaflând vreodată clar care mai sunt acele lucruri, care este foaia de parcurs care să trebuiască să fie îndeplinită. Această confuzie nu ajută", a spus Dragnea.

 

 

Liviu Dragnea a afirmat că raportul MCV trebuie să cuprindă recomandări clare.

 

 

"În condiţiile în care vor fi foarte clare ultimele solicitări ale Comisiei care să fie îndeplinite de România, atunci înseamnă că putem discuta în mod realist de a prinde în această viaţă încheierea MCV; dacă nu vor fi lucrurile clare, înseamnă că-l putem considera ca şi un instrument politic care nu are foarte mare legătură cu ceea ce se întâmplă în justiţie", a mai arătat preşedintele PSD.

 

 

  

El a susținut că l-a rugat pe oficialul european să vorbească cu membrii Comisiei pentru a-i informa despre ceea ce se întâmplă în România.

 

 

 

"Dumnealui mi-a spus că apreciază foarte mult programul nostru de guvernare și că ar fi foarte bucuros să se implementeze. I-am dat vestea bună, pe care o să o și prezint astăzi, că programul a fost implementat așa cum era stabilit cel aprobat în Parlament și că datele economice și macroeconomice sunt mai bune chiar decât cele pe care le estimasem noi și că Guvernul și Parlamentul vor merge mai departe cu implementarea acestui program", a adăugat Liviu Dragnea.

 

 

 

Totodată, președintele Camerei i-a cerut oficialului european să sprijine România în absorbția fondurilor europene și în accesul României la planul de investiții Juncker.

 

 

 

"I-am spus, de asemenea, că o apreciem foarte mult pe Corina Crețu și pentru că au apărut discuții în presă la un moment dat, are în continuare susținerea atât a Guvernului, cât și a Parlamentului — a majorității parlamentare—, cât și susținerea politică a partidului din care a făcut parte", a menționat Dragnea.

 

 

 

El a subliniat că aderarea la Schengen a României rămâne categoric o prioritate.

 

 

 

"Prioritățile noastre sunt din programul de guvernare. Și cu aderarea la Schengen, dacă mai este ceva de făcut, trebuie să spună, numai că a devenit așa un 'never in this story'. I-am mai spus că în România a produs îngrijorare modul cum Comisia a prezentat Minority six pack, modul în care a fost prezentată această decizie a Curții de la Luxemburg, dar el m-a asigurat că era obligată Comisia să ia act de decizia Curții, neputând face mai mult, România neavând probleme în ceea ce privește respectarea drepturilor minorităților, dar au fost ceva temeri în societatea românească", a conchis Liviu Dragnea.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22