Cristian Rizea, acuzat de coruptie, ar fi cerut si primit 300 de mii de euro (martori)

E.b. | 22.04.2017

Doi martori au fost audiati de judecatorii ICCJ in dosarul in care Cristian Rizea, fost deputat PSD, este acuzat de fapte de coruptie.

Pe aceeași temă

 

 
 

Doi martori au fost audiati, vineri, de judecatorii ICCJ, in dosarul in care Cristian Rizea, fost deputat PSD,  este acuzat de fapte de coruptie. Ei au declarat ca cei 300.000 de euro care ar fi fost pretinsi de Rizea i-au fost dati intr-o geanta si ca nu ar fi vrut sa accepte o suma mai mica, conform ziare.com.

 

"Am luat la cunostinta de la Beja despre unele probleme legate de un teren pe care il avea de recuperat dl. Coltea. Dl. Rizea a venit la tratament, a vorbit cu dl. Beja si a aflat despre teren. (...) Mentionez ca terenul despre care am vorbit se afla in Bucuresti, in locul unde fusese anterior resedinta ambasadorului SUA. Auzind de aceasta problema, dl. Rizea a zis ca poate sa o rezolve, intrucat cunoaste pe cineva, cred ca pe un director al RA-APPS.

 

Am auzit ca a mai fost vorba si de un alt teren, de pe raza comunei Chiajna si ca au avut loc intalniri si discutii intre dl. Rizea si dl. Coltea, de fata fiind si dl. Beja. Dl. Rizea a spus ca il cunoaste pe primarul de la Chiajna si ca o sa il ajute in sensul de a face demersuri pentru recuperarea unui teren.

 

Eu stiu ca dl. Rizea a cerut suma de 300.000 de euro, pe care urma sa o dea cuiva important din lumea politica", a declarat Filip Costachescu, proprietarul unei clinici stomatologice al carei pacient ar fi fost Cristian Rizea.

 

 

 

Contractul de imprumut

 

 

 

Acesta a mai afirmat ca intre Cristian Rizea si Lucian Coltea a fost incheiat un contract de imprumut in valoare de 300.000 de euro.

 

"Inculpatii Rizea si Coltea au venit la cabinetul avocatilor Ianculescu Mario si Urdoi Alexandru, care se afla in acelasi imobil cu cabinetul nostru stomatologic, pentru a se plati suma de 300.000 de euro. Nu stiu din ce motiv aceasta suma de bani nu a fost inmanata in cabinetul avocatilor, ci in sala de protocol din clinica noastra.

 

Eu si asociatul meu i-am lasat pe acestia o bucata de vreme singuri in acea sala si ne-am dus la subsolul imobilului unde era un laborator de tehnica dentara. Banii erau pe o masa, la vedere, dl. Rizea i-a pus intr-o geanta si a chemat soferul.

 

Eu stiu ca in acea imprejurare s-a incheiat si un contract de imprumut ce a fost redactat si semnat la cabinetul avocatilor. De asemenea, stiu ca prin acest contract inculpatul Coltea il imprumuta pe inculpatul Rizea cu 300.000 de euro", a declarat Filip Costachescu.

Cristian Rizea nu ar fi rezolvat, insa, problema terenului, astfel ca Lucian Coltea l-ar fi amenintat ca va face un autodenunt in acest sens, a mai povestit martorul.

 

"Cu acea ocazie, Rizea a spus ca nu poate sa ii dea banii inapoi pentru ca nu ii mai are, dar ca ii va da, in schimb, un teren si un apartament. In acest sens, ne-am deplasat la un birou notarial pentru a fi incheiate actele, insa nu au fost incheiate intrucat s-a constatat ca dl Rizea nu era proprietarul imobilelor respective", a afirmat Filip Costachescu.

 

Acesta a mai spus ca Lucian Coltea ar fi incercat sa ii dea lui Cristian Rizea suma de 20.000 de euro, bani care nu ar fi fost acceptati de fostul deputat, spunand ca vrea 300.000 de euro.

 

Asociatul lui Filip Costachescu, Constantin Misailescu, a afirmat, in sala de judecata, ca, in momentul in care i-a spus lui Cristian Rizea ca a fost citat la DNA, fostul deputat i-ar fi spus sa nu declare nimic in legatura cu RA-APPS. De asemenea, martorul a mai declarat ca Cristian Rizea le-ar fi spus lui si asociatului sau ca le va da un spatiu in Sectorul 5 pentru amplasarea clinicii stomatologice.

 

 

 

Retrocedarea unui teren situat intr-o zona rezidentiala

 

 

 

In anul 2009, fostul parlamentar ar fi primit 300.000 de euro pentru a interveni "astfel incat o persoana din familia lui Coltea Lucian sa beneficieze de urgentarea procedurilor de retrocedare a unui teren situat intr-o zona rezidentiala din municipiul Bucuresti, respectiv ca omul de afaceri sa obtina dreptul de proprietate asupra unui alt teren aflat in litigiu cu primaria comunei Chiajna", arata DNA.

 

DNA sustine ca, pentru a se ascunde provenienta banilor, ar fi fost intocmite patru contracte de imprumut false.

 

De asemenea, procurorii arata ca, "in cursul lunii decembrie 2015, pe fondul desfasurarii prezentei anchete penale, inculpatul Rizea Cristian i-a abordat pe doi dintre martori si le-a spus sa nu relateze adevarul organelor de urmarire penala, promitandu-le celor doi ca, in perspectiva ca va deveni primar al Sectorului 5, le va oferi gratis un spatiu comercial in zona Cotroceni, pentru deschiderea unei noi clinici".

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22