Ministrul finantelor nu e ingrijorat de gaura de 28 de miliarde facuta de impozitul global

E.b. | 23.04.2017

Viorel Stefan, ministrul Finantelor, a anuntat ca statul roman nu va colecta circa 28 de miliarde de lei, in perioada 1 ianuarie 2018 - mai 2019, pana cand va fi implementata plata impozitului pe venit pe gospodarie.

Pe aceeași temă

 
 .

Stefan a precizat ca plata impozitului va fi in sarcina salariatului, iar angajatii vor plati impozitele o singura data pe an.

 

Astfel, "angajatorul nu plateste pentru angajat, in noul sistem nu va mai exista o retinere la sursa", a spus ministrul de Finante, la Digi 24.

 

Acesta a mentionat ca prima declaratie a angajatului se va depune in luna mai 2019: "Avem pana in decembrie 2018 timp pentru a rezolva. Daca nu va functiona plata online, avem o problema".

 

Viorel Stefan a mai precizat ca o parte dintre veniturile bugetare vor fi astfel diminuate de la 1 ianuarie 2018 pana in mai 2019, suma fiind una impresionanta, care nu va fi in bugetul statului anul viitor.

 

"Vorbim azi de 28 de miliarde de lei care se colecteaza din impozitul pe venit pe salarii si venituri asimilate, pe an. Din care 72,5% reprezinta cotele defalcate care se duc la administratia locala si diferenta ramane la bugetul de stat.

 

Cu siguranta, prin reducerea cotei unice de la 16 la 10% si prin introducerea cotei de zero pentru veniturile impozabile sub 2.000 de lei, aceasta suma se diminueaza consistent, chiar fara a schimba maniera de gestiune. Asta se simte in 2019 daca implementam noul sistem.

 

In 2018, bugetul statului va inregistra acesti bani lunar pe venituri dupa metodologia europeana ESA. Se inregistreaza lunar la venituri si nu va avea cash-ul in aceasta perioada. Este una din problemele asupra careia va trebui grupul care analizeaza sa gaseasca o rezolvare", a declarat Viorel Stefan.

 

 

 

 

Acesta sustine insa ca "sunt mai multe solutii pentru a rezolva aceasta problema de cash flow".

 

"Nu sunt ingrijorat, dar care e solutia, azi, ma abtin sa fac vreo afirmatie pentru ca astept de la grupul de lucru propuneri - vor fi una, doua trei propuneri. Problema se reduce strict la a asigura golul de resurse, cash flow, nu e vorba de impact pe executia bugetara, pentru ca acolo ma inregistrez cu venit, pentru ca el este aferent lunii respective", a mai spus ministrul de Finante.

 

Acesta a explicat ca se vor mai retine la sursa doar contributiile de asigurari sociale.

 

"Cel care realizeaza venit e venitul lui, va folosi resursele in folosul personal al gospodariei, dar va trebui sa aiba in vedere ca in luna mai e scadenta si va trebui sa faca acea declaratie fiscala, cand se vor inregistra veniturile si drepturile.

 

(...) Forma finala a proiectului va da solutiile. (...) Nu cred ca persoanele cu venituri medii vor fi in situatia ca in luna mai sa aiba o sarcina de plata atat de mare incat sa provoace sincope", a mai spus Viorel Stefan.

 

Referitor la numarul (35.000) de consultanti fiscali si salariul (10.000 de lei) pe care ar urma sa il aiba un astfel de consultant, ministrul a precizat: "A fost o estimare absolut fara un calcul in spate. (...) Nu avem toate elementele. Am spus ca pe un calcul grosier, (...) un 10 mii de lei in medie ar putea rezulta".

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22