Colectarea lui Grindeanu din martie a crescut pe seama amânării rambursării de TVA

E.b. | 25.04.2017

Cifrele optimiste anunțate de premierul Sorin Grindeanu joia trecută în materie de creștere a colectării par să se bazeze pe un ”împrumut” forțat al statului de la companii.

Pe aceeași temă

 

 


Datele anunțate de premier, coroborate cu fenomenele din spatele cifrelor optimiste arată că lucrurile stau nu mai bine, ci chiar mult mai rău decât se estima.


Astfel, premierul anunța o creștere spectaculoasă a colectării TVA în luna martie, cu un plus de 8,2% față de luna martie 2016. De asemenea, primul ministru a raportat o creștere a colectării și pe luna februarie – e drept, mai modestă, cu 2,5% față de luna similară din anul trecut, conform cursdeguvernare.ro.


Creșterile anunțate au, însă, în spate o realitate cruntă: amânările la rambursările către companii a TVA-ului (în special către exportatori) s-au întors în economie, astfel că așa numita creștere a gradului de colectare înseamnă se bazează, de fapt, pe înființarea datoriilor la TVA ale statului către economie și pe punerea în dificultate a firmelor.


Potrivit datelor obținute de cursdeguvernare.ro din zona ministerului de Finanțe, în luna ianuarie a acestui an statul a rambursat TVA de circa 1,2 miliarde de lei – înregistrând o problemă a gradului de colectare.


Situația s-a ”redresat”, însă, în lunile februarie șin martie – deși statul a încasat în aceste luni mai puțin: 0,918 miliarde în februarie, respectiv 0,730 în martie.

 

De unde, atunci ”creșterea gradului de colectare a TVA”?

 

Din neplata rambursărilor de TVA în cele 2 luni în care, deși colectarea a scăzut, ”gradul de colectare” a crescut.

 

Aceleași date obținute de cursdeguvernare.ro arată că în luna februarie statul a rambursat TVA cu 32% mai puțin decât în 2016, iar în luna martie cu 43% mai puțin decât aceeași lună din anul trecut.

 

Toate aceste sume vor trebui plătite în viitor, atunci când va fi o problemă pentru guvern să mai scoată la vopsea gradul de colectare, atunci când va avea de rambursat și ceea ce a amânat în lunile februarie și martie. La care se vor adăuga problemele create companiilor de aceste amânări.

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22