Senat: se grațiază pedepsele până la 3 ani, se reduc cu 3 ani cele până la 10 ani

Dora Vulcan | 25.04.2017

În dezbaterea proiectului legii grațierii, Comisia juridică a Senatului a adoptat, marţi, amendamentul propus de Parchetul General și Asociaţia Magistraţilor, însușit de senatorul PSD Şerban Nicolae, conform căruia ar urma să fie graţiate pedepsele cu închisoarea de până la 3 ani inclusiv.

Pe aceeași temă

 

 

 

 

 

Amendamentul a fost adoptat cu 7 voturi „pentru” şi 2 abţineri.

 

 

 

Totodată, Traian Băsescu şi-a modificat amendamentul prin care propunea graţierea pedepselor de până la 10 ani de închisoare, însuşindu-şi propunerea Uniunii Barourilor, şi anume pragul de 6 ani, transmite Digi 24. Amendamentul senatorului PMP a fost, însă, respins de Comisia juridică cu un vot „împotrivă”, un vot „pentru” şi opt abţineri.

 

 

 

În cadrul dezbaterii din Comisia juridică, fostul președinte al României a pledat pentru micșorarea pedepselor, arătând că Justiția ar avea „un caracter punitiv exagerat”. „Pedeapsa penală medie în UE este de 9 luni, la noi este de 7 ani. În UE se pune accent şi pe recuperarea omului. Trebuie să trecem şi noi la o astfel de politică. Ce faci după ce un om a stat 5 ani în penitenciar? Nu mai are familie, nu mai are cine îngriji copiii, e un om distrus. Am făcut o maşinărie de distrus oameni, nu de recuperare”

 

 

 

Senatorii-jurişti au adoptat şi un amendament propus de social-democratul Şerban Nicolae potrivit căruia se scad trei ani din orice pedeapsă cu închisoarea de până în zece ani.

 

 

 

„Se graţiază în parte, cu trei ani, pedepsele cu închisoarea aplicate de instanţele de judecată mai mari de trei ani, dar care nu depăşesc zece ani”, prevede amendamentul propus de Nicolae. Potrivit senatorului PSD, de această prevedere ar urma să beneficieze aproximativ 800 de deţinuţi.

 

 

 

Amendamentul a fost adoptat cu şapte voturi „pentru” şi trei voturi „împotrivă”.

 

 

 

Senatorii din comisia juridica au votat modificarile la proiectul legii gratierii al fostului ministru Florin Iordache. Se vor grația pedepsele pana la 3 ani - nu cinci ani asa cum propunea Guvernul - si partial, cu trei ani, pedepsele de pana in 10 ani inclusiv.  

 

 

 

 

Cum va arata astfel art. 1 al legii gratierii:

 

Art. 1

(1) Pedepsele cu închisoarea, stabilite prin hotărâri definitive, se grațiază după cum urmează:

a. în întregime, pedepsele de până la trei ani, inclusiv;

b. in parte, cu trei ani, pedepsele cu inchisoara aplicate de instantele de judecata mai mari de trei ani dar care nu depasesc zece ani.

(2) Nu se gratiaza pedepsele cu inchisoarea a caror executare a fost suspendata conditionat sau sub supraveghere, potrivit legii

 

S-a votat in continuare si modificare art. 2 alin 1, referitor la femeile insarcinate, la cei care au in intretinere minori sub 14 ani sau cu handicap si pentru cei peste 60 de ani, respectiv peste 70 ani:

 

Art 2

 

alin 1:

 

 

"Se graţiază în parte cu 1/2 pedepsele cu închisoare 6 și 10 aplicate femeilor însărcinate și persoanelor care și au în întreţinere minori cu vârsta de până la 14 ani, precum și copii încadrați în grad de handicap accentuat sau grav, potrivit legii".

 

"Se gratiaza in parte cu 1/2 pedeapsa cu inchisoarea intre 6 si 10 ani aplicate persoanelor cu varsta de peste 60 de ani."

 

"Se gratiaza in intregime pedepsele peste persoanele cu varsta peste 70 de ani"

 

 

Sedinta comisiei este in desfasurare si la aceasta participa si reprezentanti de la CSM, Parchetul General, Uniunea Nationala a Barourilor, scrie Hotnews.ro.

 

 

 

Băsescu și ”sensibilitatea aparte”

 

 

 

 

Fostul presedinte Traian Basescu a sustinut din nou gratierea femeilor condamnate pentru coruptie, dand chiar exemplul unei femei care poate "a luat mita intr-un minister", admitand ca poate are o "sensibilitate aparte", cunoscuta, pentru femei.

 

 

El a criticat arestarea preventiva a Crinutei Dumitrean, fost sefa ANRP, insarcinata in luna a opta.

 

 

"Pe mine m-a oripilat ce ati facut cand o femeie gravida in 8 luni ati bagat-o in beciul domnesc. Daca asta vreti sa fie abordarea fata de femeie, faceti o tara de procurori!"

 

 

 

"Daca pasiunea este sa fie tratate ca barbatii rezolvati problema, dar o femeie trebuie sa tratata altfel decat barabtii mai ales cand e vorba de pentienta. O femeie care are in intretinere un copil de pana la 14 ani, acel copil sigur are nevoie de mama. Pe mine m-a oripilat ce ati facut cand o femeie gravida in 8 luni ati bagat-o in beciul domnesc. Daca asta vreti sa fie abordarea fata de femeie, faceti o tara de procurori! Eu tin foarte mult la acest amendament dar cred ca regimul pentinciar al femeilor este ingrozitor. Bagati-le mai putin in puscarie decat pe barbati", a  mai spus senatorul PMP.

 

 

 

"O femeie care a luat mita intr-o primarie nu zic sa nu fie condamnata dar copilul acela merita sa aiba copilul alaturi la fel ca cel al unei mame care a fluierat in biserica" a spus Basescu.

 

 

 

Presedintele comisiei juridice Serban Nicolae i-a raspuns acestuia ca responsabilitatea era la mama care putea sa nu ia mita.

 

 

 

Ulerior, Basescu, sustinandu-si un amendament la legea gratierii, a declarat: "Din categoriile excluse (de la gratiere - n. r.), elimin si eu violenta, dar sa lasam pe cele care au facut un act de coruptie. Au luat o mita intr-o primarie, intr-un minister. Poate am o sensibilitate aparte pentru femei. E cunoscuta”, a spus Basescu.

 

 

 

Basescu se afla la comisia juridica pentru a isi sustine amendamentele depuse la legea gratierii, intre care si unul care prevede gratierea femeilor insarcinata sau care au un copil in intretinere chiar daca au fost condamnate pentru coruptie.

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22