Electrica, sfidare fara limita: Consumatorii platesc stalpii doborati de furtuna

E.b. | 26.04.2017

Catalin Stancu, directorul general al Electrica, a facut zilele acestea un anunt suprinzator: pagubele cauzate de prabusirea a sute de stalpi, dupa furtunile de la sfarsitul saptamanii trecute, trebuie recunoscute in facturi

Pe aceeași temă

 

 

Altfel spus, consumatorii sa plateasca pagubele, chiar daca ei au fost cei care au avut de suferit cel mai mult. Ceea ce omite Stancu sa spuna e ca 80% din reteaua de distributie are o vechime de pana in 60 de ani.

 

In plus, chiar si in conditiile in care reteaua este uzata fizic si moral, Electrica nu respecta planurile de investitii. Bani pentru investitii sunt, Electrica avand in conturi aproape 2 miliarde de lei, obtinuti in urma listarii. De altfel, chiar daca ceea ce s-a petrecut zilele trecute este fara precedent, reprezentantii companiei se asteptau la avarii cauzate de furtuni, fapt mentionat in mai multe rapoarte ale societatii, conform HotNews.

 

Un numar de 425 de stalpi de medie tensiune din aria de acoperire a Electrica, in judetele Braila, Buzau, Galati, Vrancea, Prahova si Cluj, au fost doborati de vantul puternic de la sfarsitul saptamanii trecute, lansand in bezna 130.000 de consumatori. Dupa patru zile de la furtuna, inca existau peste 20 de localitati fara electricitate, in judetele Galati si Vrancea. Potrivit comunicatelor Electrica, pe 25 aprilie, dupa patru zile de la furtuna, inca existau peste 20 de localitati fara electricitate, in judetele Galati si Vrancea.

 

Prin comunicate,  Electrica isi cere scuze consumatorilor pentru disconfortul creat. Insa tot consumatorii vor fi pusi sa plateasca.

 

Directorul general al  Electrica a declarat luni ca pagubele cauzate de situatia meteorologica de saptamana trecuta din Moldova s-ar putea ridica la cateva milioane de lei si vor trebui recunoscute de Autoritatea de Reglementare (ANRE) in tarifele finale platite de consumatori. "Exista o metodologie clara a ANRE, iar, in momentul in care ai o situatie de calamitate si autoritatile recunosc asta, ele (pagubele - n.r.) in mod normal sunt recunoscute de ANRE. Nu sunt sume care sa atinga milioane de euro. Ma astept sa fie de cateva milioane de lei. Dar da, conform metodologiei, pagubele trebuie recunoscute de ANRE", a declarat Stancu, potrivit Agerpres. El a sustinut ca sumele nu sunt spectaculoase, ceea ce va face ca influenta in tarife sa fie nesemnificativa.

 

"Marea problema a fost organizarea unui volum mare de lucrari in cateva zile. Pagubele vor fi de cateva milioane de lei, ne asteptam noi. Costul la nivel de total este marginal, nu ma astept sa aiba influente in tariful de anul viitor, pentru ca, inca o data, nu reprezinta o suma semnificativa la nivel de costuri totale per filiala", a explicat Stancu. 

 

Insa in calculul tarifelor sunt trecute si investitiile.  Electrica nu le-a realizat conform planului, nerespectand nici programul aprobat la nivelul companiei si nici cel aprobat de catre Autoritatea Nationala de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE). Practic, tarifele sunt ajustate si in functie de investitii. ANRE a aprobat un program de investitii, insa acesta nu a fost respectat in 2016. In aceste conditii, investitii mai mici ar trebui sa insemne tarife reduse, nu crescute, arata HotNews.

 

 

CITESTE TOT ARTICOLUL

 

 

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22