Tăriceanu atacă bazinul electoral al PSD: va propune eliminarea venitului minim garantat

Dora Vulcan | 27.04.2017

Calin Popescu Tariceanu a anunțat joi că va propune coalitiei de guvernare eliminarea venitului minim garantat, spunand ca acest venit "invita la nemunca". In privinta propunerii PSD de scadere a cotei unice de impozitare a veniturilor la 10%, Tariceanu a mai spus ca el a propus pastrarea cotei de 16%.

Pe aceeași temă

 

 

 

 Aparent, s-a trezit liberalul din Tăriceanu care propune renunțarea la venitul minim garantat și, implicit, desființarea clasei asistaților social, masa de manevră pentru votul PSD. Numai că, de fapt, propunerea lui Tăriceanu vine în întâmpinarea lipsei de bani cu care se confruntă PSD după promisiuni și măsuri halucinante, menite a destabiliza bugetul. Dragnea însuși a fost dispus joi să renunțe la propria sa propunere privitoare la TVA 0% pentru locuințe și publicitate, anunțată cândva, cu surle și trâmbițe și pe care, chipurile, ar retrage-o acum pentru că imobiliarii s-ar opune și nu vrea să facă binele cu forța.

 

 

 

 

De fapt, lucrurile sunt mult mai simple: după exodul de măriri la care s-a dedat, guvernul are nevoie și de bani. Pe care, iată, nu prea mai are de unde să-i mai scoată. Și atunci, cel mai simplu e să ataci exact masa de manevră cea mai vulnerabilă și ușor de prostit: cea a asistaților social care, oricum, nu va înțelege niciodată ce i s-a întâmplat. 

 

 

 

 

 

„Trebuie să renunţăm complet la venitul minim garantat, care este o invitaţie la nemuncă, mai ales în contextul în care, în România, în momentul de faţă este criză de forţă de muncă. Sunt societăţi comerciale care merg să aducă forţă de muncă din ţările vecine. Deci, nu putem dacă avem criză de forţă de muncă să îi lăsăm pe unii să stea acasă pe venitul minim garantat, în loc să se ducă la muncă. Eu cred că şi din punct de vedere al demnităţii individuale a fiecăruia este preferabil să câştigi un ban muncit decât să stai cu mâna întinsă să primeşti un ajutor de la stat”, a declarat preşedintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, citat de Mediafax.

 

 

 

Călin Popescu Tăriceanu a afirmat că măsura îi vizează pe cei cărora li se oferă locuri de muncă şi le refuză, preferând să trăiască din venitul minim garantat, nu pe cei care suferă de handicap.

 

 

 

Tăriceanu a spus că PSD „a ţinut în trecut la venitul minim garantat”, însă, crede că în actualele condiţii social-democraţii vor analiza cu toată obiectivitatea propunerea ALDE.

 

 

 

„Este o problemă care trebuie decisă în condiţiile în care lipsa forţei de muncă, pe piaţă, este o frână de creştere economică. Dacă vrem să asigurăm în continuare un ritm de creştere economică aşa cum l-am previzionat în programul de guvernare trebuie să atragem forţă de muncă”, a mai spus liderul ALDE, precizând că trebuie avute în vedere programe de reconversie profesională şi că propunerea nu trebuie privită ca „o măsură punitivă”.

 

 

 

Liderul ALDE a spus că cei care nu au o calificare îşi pot găsi un loc de muncă necalificat, în România, susţinând că acest lucru „nu mai este o problemă”.

 

 

 

Tăriceanu a explicat că renunţarea la venitul minim garantat este o propunere făcută în contextul evoluţiei economice actuale, precizând că trebuie menţinută o creştere economică şi că PSD-ALDE au luat inclusiv măsura majorării salariului minim pe economie, care a devenit „motivant”.

 

 

 

În luna martie 2017 au beneficiat de venitul minim garantat 248.000 de persoane, suma totala platita in martie de stat fiind de circa 70 de milioane de lei, potrivit datelor oferite de Ministerul Muncii.

 

 

 

În condițiile în care angajatorii se plang ca nu pot gasi forta de munca, mai ales in zonele sarace din tara,multi romani apti de munca prefera sa traiasca din venitul minim garantat. Acest venit a fost aparat insa puternic de PSD de-a lungul timpului, remarcă Hotnews.ro. Categoria asistaților social a fost cel mai adesea masa de manevră pentru votul PSD.

 

 

 

"Eu si colegii mei opinam ca e bine sa ramanem la 16% (cota de impozitare pe venit - n.red.), dar trebuie sa mai facem ceva in plus", a adaugat liderul ALDE. Tariceanu este de parere si ca "trebuie sa renuntam complet la venitul minim garantat. Nu putem, daca nu avem forta de munca, sa ii lasam pe unii sa stea acasa pe venitul minim garantat, trebuie sa isi caute locuri de munca."

 

 

 

 

Vorbind la Parlament despre propunerea PSD de impozitare a venitului global, Tariceanu a declarat ca "nu va fi vorba sub nicio forma de un impozit progresiv" si ca "e preferabil cel putin pentru o perioada sa mentinem cota unica de 16%".

 

 

 

 

In ceea ce priveste impozitul pe gospodarie, Tariceanu spune ca "Nu e vorba de introducerea unui nou impozit" si vorbeste despre el inclusiv ca despre "un stimulent pentru fiscalizara tuturor activitatilor comerciale".

 

 

 

 

"Ideea este sa largim baza de impozitare", a adaugat liderul ALDE. "Sunt angajati in Romania care nu figureaza nicaieri, nu platesc impozite si acest lucru nu poate sa continue."

 

TAGS:

Opinii

RECOMANDAREA EDITORILOR

Bref

Media Culpa

Vis a Vis

Opinii

Redacția

Calea Victoriei 120, Sector 1, Bucuresti, Romania
Tel: +4021 3112208
Fax: +4021 3141776
Email: redactia@revista22.ro

Revista 22 este editata de
Grupul pentru Dialog Social

Abonamente ediția tipărită

Abonamente interne cu
expediere prin poștă

45 lei pe 3 luni
80 lei pe 6 luni
150 lei pe 1 an

Abonamente interne cu
ridicare de la redacție

36 lei pe 3 luni
62 lei pe 6 luni
115 lei pe 1 an

Abonare la newsletter

© 2024 Revista 22