Pe aceeași temă
"Ar fi fost necesar un dialog si Guvernul ar fi putut sa rezolve situatia folosindu-se de legislatia in vigoare pur si simplu nominalizand alte persoane pentru posturile vacante pentru ca nu este o chestiune care s-a nascut din senin. Nu a aparut ieri aceasta problema la ANCOM. Este o problema care a blocat institutia si care treneaza de cateva luni si care putea fi foarte usor de Guvern care, evident, avea instrumentele procedurale la momentul respectiv. Partea ingrijoratoare este modul in care Guvernul a ales sa faca aceasta schimbare, pentru ca problema nu este ca vor numi pe altcineva. Problema este modul in care au decis sa faca aceste modificari, o modalitate lipsita de transparenta, prin aceeasi procedura pe care am mai vazut-o deja - pur si simplu lansarea pe ordinea de zi (n.a a sedintei de Guvern) a unui nou punct, tratat foarte rapid in procedura de urgenta, ceea ce nu este o chestiune transparenta, nu este un mod responsabil de a guverna si de a te raporta la cetatenii acestei tari care asteapta de la autoritatile statului tocmai un mod corect si transparent de actiune", a spus vineri purtătorul de cuvânt al Președinției, Mădălina Dobrovolschi.
"Recurgerea la ordonanta de urgenta, care a fost inscrisa pe ordinea de zi suplimentara, se constituie intr-un alt semnal ingrijorător in legatura cu modul netransparent in care actioneaza Guvernul. Mai mult decat atat, aceasta ordonanta pur si simplu a rasarit pe ordinea de zi a Guvernului, ordinea de zi suplimentara, care este o metoda netransparenta folosita din nou de acest Guvern. Guvernul trebuie sa inteleaga ca transparenta, predictibilitatea, modul in care se adopta aceste acte normative sunt esentiale pentru abordarea pe care o au fata de actul responsabil de guvernare si fata de cetatenii acestei tari. Respectarea Constitutiei este obligatorie pentru toate institutiile statului, iar acest fapt este unul ingrijorator", a spus Madalina Dobrovolschi.
Potrivit acesteia, Guvernul putea sa inainteze presedintelui Iohannis alte propuneri pentru ocuparea functiilor de presedinte si vicepresedinti ai ANCOM, institutie care nu are conducere de cateva luni.
- Iohannis, scos de Guvern din procedura de numire a conducerii ANCOM
Inainte de aprobarea acestei OUG, conducerea Autoritatii Nationale in Telecomunicatii (ANCOM) era numita de catre presedintele Romaniei, la propunerea Guvernului.
Purtatorul de cuvant al Guvernului, Alina Petrescu, a declarat, joi, ca in sedinta a fost aprobata o ordonanta de urgenta care modifica legea de functionare a Autoritatii Nationale in Telecomunicatii (ANCOM) - numirea presedintelui si vicepresedintilor acestei institutii se va face la propunerea Guvernului, asa cum era si inainte de modificare, dar cu aprobarea plenului Camerelor reunite.
.
"Este vorba de o ordonanta de urgenta care modifica modalitatea de numire a presedintelului si vicepresedintilor acestei institutii, in speta, presedintele si vicepresedintii vor fi numiti tot la propunerea Guvernului - cum se intampla acum - dar cu aprobarea plenului Camerelor reunite, cu votul majoritatii senatorilor si deputatilor prezenti. Va reamintesc ca ANCOM este o institutie care functioneaza in subordinea Parlamentului Romaniei", a declarat Petrescu.
Intrebata de ce a fost nevoie de OUG pentru asta, Alina Petrescu a spus ca "ANCOM nu are conducere,mandatul precedentului presedinte a expirat, nu exista drept de semnatura. Trebuia numita o noua conducere. Este absolut firesc ca Parlamentul sa fie cel care decide final asupra conducerii acestei institutii".
Potrivit legislatiei valabila pana la publicarea OUG in Monitorul Oficial, "conducerea ANCOM este asigurata de un presedinte si doi vicepresedinti, numiti de catre presedintele Romaniei, la propunerea Guvernului".